Se oss i sosialt media

SCENEBESØK

80- og 40-årsjubileum for kinoen og kulturhuset på Stord

Avatar photo

Publisert

den

Både kinoen og kulturhuset på Stord runder år i 2018. Det blir markert gjennom året, forteller enhetsleder og kinosjef, Herdis Elin Belsvik.

Kulturhuset ligger «midt i indrefileten» i sentrum av kommunesenteret Leirvik.
I fjor var det ca. 200.000 innom kulturhuset og 43.135 kjøpte kinobillett.
Stord kulturhus finner vi selvsagt på øya Stord, som også har Fitjar som nabokommune. Det er ca. 20.000 innbyggere.
Stord Kulturhus ble innviet 17. november 1978, og da fikk også det som i sin tid het Stord kommunale kino, sin nye plass.
Den kommunale kinodriften startet opprinnelig opp allerede 26.01.1938.
 

Enhetsleder og kinosjef, Herdis Elin Belsvik, inne i gangene på Stord kulturhus. Foto: Stord kommune.


 
Kinoens jubileum ble markert med førpremiere på Coco, 26. januar 2018, som er på dagen 80 år siden Elephant Boy (1937) ble vist på Stord, som første film på den kommunale kinoen. Da kostet billetten 1 kroner for voksne og 35 øre for barn.
Bladet Sunnhordland kunne melde 24. januar 1938 at «Stord kommunale kinematograf tek til onsdag, og fører som sin fyrste film fram filmatiseringi av Ruyard Kiplings bok «Elephant Boy». Velskapt av kropp er han, og fast og blank og brun i hudi, han har myrke augo og tenner som ein vanskeleg kan ta synet frå. Størsteparten av livet sitt har guten levt uppe ved elefanten Kala Nag sin breide og kloke skalle, og her uppe frå hev han sett utyver verdi og eigna til seg mykje visdom, vert det sagt om elefantguten. Som den fyrste reform, bed kinostyret oss upplysa, at det frå no av vert sett forbod mot trakk ut og inn i dørane i pausen for å ta seg ein røyk. Røykjing er elles forbode i gang og sal.»
 

Avisannonsen for den første filmen ved Stord kommunale kino.


 
I årene fra 1916 ble det sendt flere søknader fra private aktører om å få lov til å drive kino. Gruvefirmaet Stordø Kisgruber søkte og fikk nei fra heradsstyret. Men politimesteren krevde ny behandling, og da ble søknaden innvilget. Senere søkte andre, men igjen ble det nei. Først i 1929 fikk Stord ungdomslag kinematograf-rett, og ni år senere overtok kommunen driften selv.
Det var også en markering av kinojubileet hos Stord kino den 17. februar 2018, med 80 kroner på alle filmer som ble vist, kake og ansiktsminke for barna.
Kulturhuset har to saler, en stor med 408 seter og en mindre med 136. Det kan vises kinofilm i begge salene. Det er visninger hver eneste dag.

Det er ofte fullt hus på populære filmer og forestillinger hos Stord kulturhus.


– Kulturhuset har betydd veldig mye for aktiviteten her, forteller Herdis Elin Belsvik.
Hun sier at kapasiteten tidlig ble sprengt, og at kor og korps må øve andre steder. Stord kulturhus er godkjent Riksteater-scene, men ønsker seg større plass.
– Det har vært noen planer om utvidelse, men vi må slåss med alt annet som er kommunalt og lovpålagt, sier Belsvik.
– Det som er fint med huset er at det er alltid folk her, hele dagen, det er aldri tomt. Det er kamp om plassen, særlig i storsalen. Det er veldig positivt. Vi har svømmehall, bibliotek og kulturskole. Det er utfordrende med basseng, spesielt på utgiftssiden, men med vinterferie, som nå., kan jo folk f.eks. bade og gå på kino etterpå. Slå den!

De besøkende fikk selvsagt kledelig svart panter-jubileumskake da kinoens 80-årsjubileum ble feiret.


 

Stord kulturhus byr også innbyggerne på svømmehall.


Da kulturhuset var nytt var det skytebane i bygget, som nå er blitt til lager, mens helsesenteret er flyttet og arealet blitt til kulturskole, NRK hadde kontor i huset, men det er nedlagt, og konsertsalen ble «småsalen» (amfisal hvor også kinofilmer vises).
Omgivelsene har også endret seg mye de siste 40 årene. Nærneste nabo er Amfi-senteret, som også har utvidet. Det er stor byggeaktivitet rundt kulturhuset med nye boliger og næringslokaler.
Herdis Elin Belsvik er selv fra Stord og har hatt ansvaret for kulturhuset og kinoen siden 1998, og kinoen fra 1995, så hun har også et 20-årsjubileum i eget henseende i 2018.
Selve kulturhusjubileet markeres også på dagen, 17. november 2018!

Brosjyre fra tiårsjubileet i 1988.

Stord kulturhus er driftet av Stord kommune. Her er det kino, teatersal, bibliotek, kulturskole, svømmehall og administrasjon for kulturetaten.

Stord er en bykommune i Hordaland. Det er også navnet på øya Stord, hvis sørlige halvdel dekkes av Stord kommune, og den nordlige av Fitjar. Kommunen Stord omfatter et 144 km² stort areal på de bebodde øyene Stord, Huglo og Føyno. Wikipedia
Befolkning: 18 821 (2017)
Fakta om kulturhuset:
– STORSALEN Teater-, konsert- og kinosal. Fast spelestad for Riksteatret. Kapasitet: 408 seter. Tilhøyrande garderobeanlegg med 2 sminkeceller og eit større arbeidsrom.
– SMÅSALEN. Kino- og konferansesal. Kan og nyttast til mindre konsertar. Kapasitet: 136 seter.
– SYMJEHALLEN. Offentleg badeanlegg og treningsanlegg for symjegrupper.
Underetasje:
– KUNSTHALLEN. Utstillingslokale som og kan nyttast til konsertar, møter e.l. Kapasitet: ca. 150 personar.
– KULTURSENTERET. Møte/festlokale med tilhøyrande kjøken og “dansesa”l. Kapasitet: 35-40 personar.

En fin sommerdag på Stord!

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

februar 2023
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Facebook

populær