Se oss i sosialt media

ARTISTOMTALE

80-tallsheltene i Lava er tilbake. Denne gangen har de ikke tenkt å gi seg

Publisert

den

– Nå slutter vi ikke før det er slutt av naturlige årsaker, sier Lava-frontmann Egil Eldøen.

For Lava har holdt sammen i 42 år – og gjennom en rekke bandmedlemmers avhopp.
Eller bortgang, som nå senest da Rolf Graf døde i 2013, bare 53 år gammel.
– Lava har aldri vært oppløst, men vi har vært hindret av hendelser i vår historie, sier Eldøen, som har vært med i Lava siden Marius Müller rekrutterte ham i 1982.
– Det var aldri tvil om at vi skulle fortsette, for det hadde vi lovet Rolf før han gikk bort, sier Eldøen, som besøkte bandkollegaen og vennen bare et par uker før han gikk bort.
– Da sa jeg rett til ham: «Du skal være helt sikker på at så lenge vi går opp på en scene skal vi spille musikken din». Det var sterkt, minnes Eldøen.

– Fansen vår liker at vi tør å være Lava, sier Egil Eldøen (midten) sammen med bandet på slippkonserten for albumet «Water». Foto: Lava.

Svinger som Lava

Derfor tok Lava med låten «Perfect Crime» på albumet «Water», som utkom nylig. Den stammer fra en av Grafs tidligere soloutgivelser.
– Rolf skulle være representert, akkurat som vi minnes ham gjennom å spille hans låter på hver eneste konsert vi gjør – uten forkleinelse for den nye bassisten, som gjør en glimrende jobb. Så sentral var Rolf Graf i Lava, sier Eldøen.
Den «nye» bassisten er D’Sound-kjente Jonny Sjo. For seks år er altså ingenting i Lava-sammenheng. Og sist vinter samlet hele Lava seg i et studio i København. Bokstavelig talt.
– Vi spiller inn sammen i studio. Ikke så mange gjør det i dag i popindustrien. Premisset var: Dette er Lava, dette skal svinge som Lava. Resultatet ble vi fornøyd med, sier Egil Eldøen om albumet «Water», som ble lansert 16. august 2019 – digitalt, selvsagt, men også som god, gammeldags LP og retroaktige CD. Dette er deres åttende album bare siden debuten i 1980, med det selvtitulerte albumet Lava.

«Water» ble lansert 16. august 2019 og har tolv nye låter – skrevet hovedsaklig av Svein Dag Hauge, Egil Eldøen, Rolf Graf og Ivar Dyrhaug.

Tør å være Lava

Også publikummet deres tok godt imot den første Lava-utgivelsen på mange år.
– Det som er gjennomgående blant fansen, er at de liker at vi tør å være Lava. Vi tør at låter kan låte som om de var laget på 80-tallet. Vi fornekter ikke vårt store repertoar. Når vi har konserter, hadde folk blitt kjempeskuffet om de ikke hadde fått høre sangene fra den gang, sier Eldøen – og nevner for eksempel «You», der han sang duett med Randy Crawford, bandets mangeårige venn.

– Publikum har blitt eldre med oss. De fleste fant oss på 80-tallet. De er blitt eldre, men settes i en slags psykologisk tilstand som er euforisk, med brusende endorfiner, når de hører låtene fra de var unge, sier Egil Eldøen, som dårlig liker at unge anmeldere gjør dårlig skjult narr av begeistringen ute i salen, slik det har skjedd. For det er dagens vri på Lava-nedhøvling – nærmest en egen gren i gullårene.

Lava anno 2019. Foto: Lava.

Utskjelt som Lava

– Helt siden da har vi vært vant til at musikkritikerne ikke har vært særlig glad i oss, sier Eldøen.
«Den strøkne vellyden til Lava, i tillegg til at de spilte på svært mange svært populære hitlåter med andre artister, gjorde dem til et omdiskutert band i norsk pop», skrev Dagsavisen i 2015 da Lavas kjernealbum fra 80-årene ble nyutgitt.
Eldøen ler og forteller hvordan Ole Paus på et datidig møte for musikkbransjen holdt en tale der han stod opp for Lava og sa noe sånt som at «det må ikke være galt å være flinke til å spille». Om hvorfor også selve 80-tallet ble så utskjelt, sier han:
– Det var da mye av dekadansen i popmusikken kom, på grunn av den teknologiske utviklingen. Folk begynte å programmere, det ble mer maskinmessig, og det likte ikke mange av musikkritikerne.

Flinke som Lava

Men Lava-musikantene hadde ikke trengt slik hjelp: De har alltid vært regnet i toppsjiktet av norske musikere. Nå har bandet holdt koken så lenge at de i dagens musikkanmeldelser brukes som referanse om unge, fremadstormende «flinkisband».
Egil Eldøen sukker, og svarer:
– Ordet «flinkis» brukes gjerne av folk som ikke liker det. Det er en omskriving av virtuos, av at det svinger. For hva er galt med å beherske sitt instrument? Vi har spilt sammen i 42 år, ingen av oss gjør eller har gjort noe annet enn å jobbe med musikk i den tiden. Vi er «hjemme» når vi står sammen på scenen, vi trenger ikke tenke – bare spille, føle, groove, sier han og legger til:
– Det er ren musikalsk kjærlighet.

Lava etter en konsert i Bærum kulturhus i 2016. Foto: John Berge, Scenemagasinet.no ©

Æreshall-drøm

Men for publikum på en Lava-konsert i dag oppleves nok bandet som annerledes enn på platene fra 80-tallet, som ble publikumsfavoritter og plasserte seg godt på salgslistene tiåret igjennom.
Eldøen må medgi:
– Produksjonen da kunne nok bli litt for polert. På «Water» spiller vi med dagens teknologi og med dagens ståsted i musikantenes utvikling. Lava behøver ikke flørte med noen remiks fra en EDM-DJ.
Nå venter et par Lava-konserter til før jul, før Egil Eldøen lover at det blir mye Lava-spilling i 2020.
Bandet blir ifølge Eldøen også å høre på Rockheims 80-tallsutstilling, der en stor studiomikser skal gi publikum mulighet til å hente frem band å lytte til. Det er en start, sier Eldøen:
– Vi gir oss ikke før vi blir innlemmet i æreshallen! (NTB)

Fakta om Lava

* Popgruppe dannet 1977 i Årdal av gitarist Svein Dag Hauge og trommeslager Per Hillestad.
* Det instrumentale debutalbumet «Lava» kom i 1980 med bassist Kjell Hestetun og keyboardistene Stein Eriksen og Geir Langslet.
* På «Cruisin’» fra 1981 kom bassist Rolf Graf og gitarist Marius Müller inn.
* I 1982 kom «Prime Time», der Egil Eldøen var blitt fast vokalist og Sigurd Køhn og Per Kolstad rykket inn på saksofon og keyboard.
* «Fire» kom i 1984 med Randy Crawford som gjest, etter at bandets turné med henne.
* Utgivelser som «Prime Cuts» (1985), «Rhythm of Love» (1990), «The Very Best of Lava» (1996), «Polarity» (2003), «Alibi» (2005) og liveinnspilte «Symphonic Journey» – med KORK på Rockefeller.
* Aktuelle med det ferske albumet «Water».
* Dagens besetning er: Egil Eldøen (vokal), Svein Dag Hauge (gitar), Per Hillestad (trommer), Jonny Sjo (bass), Frode Mangen (keyboard) og Kåre Kolve (saksofon).
Kilder: SNL og Wikipedia
Studioalbum

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

juni 2024
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Facebook

populær