Se oss i sosialt media

ANMELDELSE

Anmeldelse: Dominic Miller (Victoria nasjonal jazzscene)

Publisert

den

Dominic Miller er et navn som nok har gått under radaren for de fleste. Likevel er det veldig mange som har hørt ham og hører ham daglig.

Mannen, som straks er 59 år, har vært Stings faste gitarist siden 1990, spilt på alle hans plater siden da og gjort over 2.000 konserter med legenden.
Han har også skrevet flere låter sammen med Sting, hvorav «Shape Of My Heart» er den mest kjente.
Lørdag 9. mars 2019 satt han for første gang på scenen i Oslo under eget navn.
Miller har de siste 25 årene gitt ut ni soloalbum, der de to siste er på prestisjetunge ECM Records. Han er nå ute med albumet «Absinthe» og det er i den anledning han hadde tatt turen til Norge og Victoria nasjonal jazzscene i Oslo.
Med seg på scenen var Mike Lindup fra Level 42 på keyboards og noe vokal, Nicolas Fiszman på bassgitar, Ziv Ravitz på trommer og Santiago Arias på bandoneon. Dette er opprinnelig et tysk trekkspill, men det er mest kjent for å ha en sentral rolle i tangomusikken fra Argentina.

Dominic Miller i aksjon på Victoria nasjonal jazzscene. Foto: John Berge, SCENEMAGASINET.no ©


Miller er selv født og oppvokst i Argentina sine ti første leveår, men har bodd både i England, USA og bor nå i Frankrike.
Dette gjenspeiler seg i musikken til gitaristen, som til tider er veldig vanskelig å plassere sjangermessig.
Han blander jazz, rock, klassisk og elementer fra world music sømløst.
I sterk kontrast til andre «gitarsidemenn» og «gitarhelter» er det ikke et ønske om å briljere og være i sentrum vi var vitne til denne kvelden.
Med sitt band på til sammen fem, handlet dette om samspill, spontanitet og dynamikk. Det er mye luft i musikken. Låtene er ofte sparsommelig arrangert rundt Millers akustiske gitar. Mike Lindups ordløse vokal, sammen med delvis nokså oppløftende temaer drar musikken tidvis i retning av Pat Metheny Group.

Ziv Ravitz på trommer. Foto: John Berge, SCENEMAGASINET.no ©


Nicolas Fiszman på bassgitar. Foto: John Berge, SCENEMAGASINET.no ©


Låtene som ble serverte på Victoria er hentet fra hele hans katalog, men var tilpasset denne turneens besetning. En sammensetning det viser seg fungerer særdeles godt.
Det var fra første sekund tydelig at dette er fem veldig dyktige musikere som trives i hverandre selskap og som ikke tar seg selv så høytidelig.
Miller nevnte det selv flere gang under konserten, om hvor heldig han er som får reise rundt med sine bestevenner og spille musikken sin.
I tillegg til egne sanger spilte Miller fire Sting-låter (eller låter skrevet av «sangeren sin» som dessverre ikke kunne være tilstede, som han selv sa); «Saint Agnes and the Burning Train»«Fields Of Gold», «Shape Of My Heart» og «Fragile». For morro skyld og fordi han kan gjøre akkurat som han vil, som han påpekte, fikk vi også høre Bee Gees «Stayin’ Alive» og Abbas «The Winner Takes It All».

Santiago Arias på bandoneon. Foto: John Berge, SCENEMAGASINET.no ©


Mike Lindup fra Level 42 på keyboards, piano og noe vokal. Foto: John Berge, SCENEMAGASINET.no ©


Om det er noe å utsette må det være at det hadde vært fint å variere valget av gitar noe.
Miller er en meget kapabel el-gitarist og spiller det på flere av sine plater. Å trekke fram denne på noen låter, til fordel for den akustiske hadde vært et enkelt grep for å utvide soundet noe.
Terningkast? Jeg gir en sterk femmer!
Artist: Dominic Miller
Sted: Victoria nasjonal jazzscene
Dato: Lørdag 9. mars 2019

Dominic Miller og musikervenner under konserten på Victoria nasjonal jazzscene. Foto: John Berge, SCENEMAGASINET.no ©

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mars 2023
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Facebook

populær