Se oss i sosialt media

FIRMAPRESENTASJON

Artifon fikk prestisjeoppdrag

Avatar photo

Publisert

den

Svenske Artifon AB slo konkurrentene ned i støvlene da Statsbygg inviterte til rådgiver innen elektroakustikk for oppgraderingen Nationaltheatret.

Oppdraget består blant annet å prosjektere systemene som skal forbedre taletydeligheten i teatersalen.
Etter planen skal Nationaltheatret pusses opp for rundt to milliarder kroner og arbeidet skal starte i 2020.
Norges nasjonalteater skal holde stengt i to-tre år, mens oppussingen foregår. Det skal bygges en ny, modernehovedscene, gjøres omfattende restaureringer og utføres store tekniske utbedringer og oppgraderinger.
Alt av fasader inn- og utvendig skal bli som nytt, alt av teknikk, rør og installasjoner likeså, og alt det scenetekniske. Det skal også graves nedover i bakken, for å skape mer rom for produksjonstekniske rom.
– Vi er veldig stolte over å ha fått ytterlige et prestisjeprosjekt av denne typen. At vi har hatt mange referanseprosjekter innen ombygging av teatre var nok et sterkt bidrag til at vi fikk høyest vurdering i kvalitet og erfaring, sier Alf Berntson, daglig leder hos Artifon AB til Scenemagasinet.

Nødsikring av Nationaltheatrets fasade. Foto: Øyvind Eide.


Han er den som skal ha ansvaret for Nationaltheatret-prosjektet. For elleve år siden hadde Berntson et tilsvarende storprosjekt i Norge. Da jobbet han med den da nye Den norske Opera.
I disse dager jobber Artifon med prosjektet ombyggingen av Operaen i Stockholm.
Elektroingeniør Alf Berntson (61) sier man nå «må se 20 år fremover» og tenke nytt, det være seg innen 3D-lyd, såkalt «immersive sound».
– Dette blir en stor mulighet til å få en helt ny infrastruktur i hele bygget, med fremtidsikre kabler innen AV, tele, el, ventilasjon, og så videre, sier han.
Artifon AB skal nå starte med et skisse- og forprosjekt for konkurransegrunnlaget, som skal ut på anbud.
Senere blir det detaljerte beskrivelser av hva slags tekniske ønsker Statsbygg har.
Ser vi på Statsbyggs vurderinger fremgår det at Artifon fikk 9,53 poeng og slo Cowi AB (9,4 poeng) og Brekke & Strand Akustikk AS (9,09 poeng).
Deretter fulgte Norconsult AS, Rambøll Norge AS og Asplan Viak AS – sistnevnte med 5,79 poeng av ti.
– Hvordan føles det å ha fått oppdraget?
– Det kjennes helt fantastisk at vi ble valgt. Det pleier å være hard konkurranse om slike oppdrag, som mange vil ha i sin referansebank. Nå er det ganske lenge siden vi jobbet med Operaen i Oslo, det var et kult oppdrag. Men vi har ikke konsentrert oss så mye om det norske markedet i årene etterpå, med unntatt av noen mindre jobber. Jeg håper på bra samarbeid med arkitektene for nye Nationaltheatret, sier Alf Berntson.

Fra Statsbygg vurdering av Artifon AB
Tilbudt person har meget solid erfaring med både prosjektering av elektroakustiske anlegg og generell romakustisk prosjektering. Alle referanser gjelder teater/operabygg. Operaen i Stockholm er en meget relevant ombygning, som er sammenliknbar med Nationaltheatret. Den tilbudte kandidaten vurderes som den beste av de tilbudte. 10 poeng i kvalitet. Artifon AB ble også vurdert å ha det beste forholdet mellom pris og kvalitet. Artifon AB sin evalueringssum er 12 % høyere enn laveste pris, men vurderes som tilbyderen med høyest kvalitet. Forskjellen i kvalitet til tilbyder Cowi AS, samt vekting av kvalitet med 60 % oppveier prisforskjellen. Den tilbudte kandidaten fra Artifon viser til meget relevant erfaring fra rehabilitering o er vurdert som den beste kandidaten.
Vil du lese de store, grundige artiklene først av alle? Abonner på den trykte utgaven av magasinet:

Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i nr. 5-2019 av SCENEMAGASINET. Bestill abonnement her!

TIPS OSS! Vil du at vi skal skrive om deg, ditt firma, dine produkter, dine ansatte, dine prosjekter? Vi er avhengig av tips. Send oss et tips her! 

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

juli 2024
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Facebook

populær