Se oss i sosialt media

LEVERANDØR

Bransjeveteranen Asle Nilsen storkoser seg fortsatt med lyd og opplevelser

Publisert

den

OSLO: Han var musikkstjerne i hjemlandet og Tyskland på 70-tallet, som en av hovedmedlemmene i progrockbandet Ruphus. I 1980 startet Asle Nilsen lydutleiefirmaet Cruising Audio Concept sammen med Sven Persson – og siden har det gått slag i slag.

Scenemagasinet var så heldig å få møte Asle på Brights hovedkontor et steinkast unna Grünerløkka i Oslo.
Nilsen er en travel mann, og bare på de få minuttene vi tar en spasertur til og fra kantinen for å hente litt drikke, rekker Asle å få unna et par «samtalemøter» i gangene med kolleger.
Inne på kontoret henger minneverdige bilder fra konserter fra 80-årene, med en lang rekke storheter. Asle var med på alle de store prosjektene i det tiåret: Kalvøya-festivalen, Eurovision Song Contest og en rekke turneer.
Og fortsatt er det fullt fart for mannen fra Nordberg i Oslo. Det er slik han liker det.
– Hva motiverer deg etter alle disse årene?
– Det er morsomt! Jeg har holdt på med hobbyen min hele livet og fått OK betalt for å drive med det jeg liker. Å se utviklingen fra to mann til 400 ansatte i Bright Group er spesielt. Jeg er utrolig stolt og takknemlig for å få lov til å jobbe med så mange flotte og kunnskapsrike kollegaer i Bright.
Han er så visst ikke gamlefar i huset og har mer reisedøgn enn de fleste i Bright Group. Inntil nylig var han også fast lydtekniker for Sissel Kyrkjebø, men etter 22 år kompaniskap har Asle funnet en erstatter.
– Jeg hadde egentlig bestemt meg for å gi meg med turnene i 1993. Men så gjorde jeg ting for Sissel, og det ble bare mer og mer. Sissel er verdens snilleste dame som synger som en gud, sier Asle.
Å være vekke fra kontoret i måneder av gangen er ikke holdbart i lengden så det var et ganske enkelt valg.
Han jobbet med Randy Crawford i ti år, fra 1983 til 1993 på alle kontinenter, og selv om han har trappet litt ned som lydtekniker jobber han fortsatt med sine venner i LAVA.
Spilte gjorde Asle også i gruppen Ruphus fra 1971 til 1980, som bassist.
De fikk platekontrakt i 1973 med Polydor. Det ble seks grammofonplater og flere samleplater. De bodde i Tyskland fra 1976-1980.
– 70-tallet var en spesiell tid. Fra 1976 til 1980 turnerte rundt hele Europa … Jeg var veldig interessert i lyd og satt mye i studio da vi mikset platene våre ned til stereo. Da vi begynte var det åtte spor, så ble det 16, 24 og så digitalt.
Allerede i 1973 bygde Ruphus seg sitt eget PA-anlegg, med JBL-elementer og Zelex, svenske forsterkere. Hans Petter Danielsen, gitaristen i gruppen, var også elektroingeniør og svakstrømekspert og bygde gruppens egen mikser.
Da gruppen sa takk for seg overtok Asle Nilsen og lydteknikeren Sven Person det gamle PA-anlegget og begynte med utleie til Oslo-klubber. Det vokste ganske fort.
– Vi kalte oss Cruising. Men det navnet var tatt, så da ble det CAC – Cruising Audio Concept. Butikken utviklet seg ganske drastisk fort. Vi fikk avtaler med NRK, hadde den første Eurovision Song Contest de arrangerte, i Grieghallen i 1986 – og senere den i Oslo Spektrum, i 1996. Vi gjorde også Eurovision Song Contest i Telenor Area i 2010 , samt at vi har vel gjort de aller fleste Spellemannspriser siden midten av 80-tallet. En rekke festivaler og og turneene med artister som Jahn Teigen, Lava, Monroes, Jon Eberson Band har vi også bidratt til, forteller Asle.
– Alt var jo veldig analogt. Men man jobbet utifra de kunnskapene man hadde.
– Et tankekors i ettertid er at vi alltid hadde sinnsykt mye å gjøre, men tjente ikke så mye penger. Det var et lite marked, med store investeringer, og så gikk det mye på nytt utstyr hvert år. Da fikk jeg ideen om å bygge opp en salgsorganisasjon. Erling Neby er en venn og drev import av JBL. Han spurte om vi ville distribuere proffdelen. Dette begynte vi med i 1989. Det gikk bra. Vi gjorde også en del kinoer, blant annet Felix 1-2
– 90-tallet kom og ble en lang eventyrhistorie. Vi hadde både åpnings- og avslutningsseremonien på Lillehammer OL i 1994, og det var en definitivt en «gamechanger».

Asle Nilsen (t.v.), Head Of Pro Audio og Jan-Inge Ingebrigtsen, daglig leder i Bright Norway AS inne i lokalene i Oslo sentrum. Foto: John Berge ©


I 1997 ble det fusjon med AVAB og CAC, som ble til AVAB CAC, og i 2011 kjøpte et finsk fond opp selskapene. De kjøpte også tilsvarende selskaper i de andre nordiske landene. I 2014 ble Bright Group en realitet. Selskapet er nå ledende i Norden innen lyd, lys, sceneteknikk, salg og utleie av PA- og tilhørende produkter.
Utover 2000-tallet tok installasjonsvirksomhet fart.
– Vi hadde og har produktene for kulturhus og kinoer. Vi gikk tungt inn i anbudskonkurransene på disse tingene, forteller Asle.
Bright tilbyr også en rekke produkter som retter seg mot kulturhusene – akustiske paneler, tekstiler, scene mekanikk, fiber o.s.v.
Jan-Inge Ingebrigtsen er daglig leder i Bright Norway AS. Jan-Inge og Asle ble kjent da CAC i sin tid startet opp i Bergen.
– Dette er det jeg liker å drive med! Digitalteknologien har vært en utfordring for oss for oss som lærte å jobbe analogt, men det kribler alltid når det kommer nytt utstyr. I høst skal vi holde tre presentasjoner, i Oslo, Trondheim og Bergen av et nytt høyttalersystem fra Meyer kalt Lina.
– Jeg har alltid vært opptatt av kvalitet og alltid lett etter produkter som gir noe ekstra. Jeg har en forkjærlighet for Meyer, fordi de lager alt selv. En stor del av alle høyttalerprodusenter «outsourser» produksjon av deler til andre produsenter og setter det sammen med egen prosessor og et varemerke. Meyersound lager bortimot alle deler selv på sin fabrikk i Berkeley California. Jeg oppdager Meyer i 1983 og har vært frelst siden, selv om jeg tidvis har drevet med andre merker. Nå har vi hatt Meyer siden 2001.
Mer om et spennende Meyer-produkt – Constellation – som er godt egnet for kulturhus, i en egen artikkel.
 

Minner på veggen om forgjengeren Crusing Audio Concept – CAC: (fra venstre): Asle Nilsen og Jan-Inge Ingebrigtsen, på Bright Norway AS sitt hovedkontor i Oslo. Foto: John Berge ©


 

Mange gode minner for Asle Nilsen på kontorveggen. Foto: John Berge ©

Fakta om Bright:

Med 350 ansatte i tre land er Bright Nordens største leverandør av eventer, underholdning og opplevelser.
Bright Group ble startet i 2011, da AVAB-CAC og Eastway slo seg sammen for å danne Nordens største selskap innen event- og underholdningsbransjen. Siden da har mer enn 20 av de ledende selskapene i Norden blitt kjøpt opp og danner nå Bright-gruppen, mange med mer enn 30 års erfaring.
Bright Group eies av CapMan Buyout IX Fund sammen datterselskapenes tidligere eiere.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

august 2022
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Facebook

populær