Se oss i sosialt media

RIKSTEATRET

Bukketeater reiser Norge rundt

Publisert

den

De har en helt særegen sjarm, de tre Bukkene Bruse som nå er ute på en landsomfattende sjarmøretappe.

Bjørn F. Rørvik sin populære barnebokserie om Bukkene Bruse har solgt rundt 450.000 bøker. Nå er også andreboka blitt teater. Det er klart for en forestilling med den klingende tittelen «Bukkene Bruse lager rumpebrann» når Riksteatret sender sine spesialdesignede bukker på turné.
– Dette er et fantastisk univers fra skapernes side, noe som det er takknemlig å gjøre teater av, sier Ivar Tindberg. Han har regien når de sprelske bukkene slippes løs på landets scener.
– Ungene kjenner eventyret om de tre bukkene godt. Genistreken fra forfatteren er at han fyller ut historien – og gir hele universet ytterligere liv. Han tar bukkene og trollet til nye høyder og gjør budskapet om samhold, og det at det lønner seg å stå samen, klinkende klart. Det er noe både store og små publikummere kan ta med seg hjem, fortsetter regissøren til NTB.
Det er noen ganske så store barnebokhelter som nå levendegjøres i teaterform.
– Jeg kan love et like surrealistisk univers. Her er det både morsomme og litt skumle ting som får utspille seg, forteller regissøren.

– En utfordrende jobb

De sju dukkespillerne har en utfordrende jobb. Dukkemaker Anna Granberg har nemlig kreert hele 30 dukker etter Ingrid Nylanders design, så det er mange dukker, timing og replikker å holde styr på, opplyser Tindberg.
– Dukkespillerne skal i likhet med øvrige skuespillere legge emosjonelt liv inn i hver eneste karakter. Men de har også alt det motoriske å holde styr på. Det er et eget talent å kunne mestre dette, mener regissøren – som opplyser at den nye bukkeforestillingen er ganske tro mot boken «Bukkene bruse vender tilbake». Han sier også at forestillingen fungerer bra for alle publikummere fra tre år og oppover – og at kjernemålgruppen er i alderen 3–7 år. Men så forventer han å se mange foreldre, storesøsken, tanter, onkler og besteforeldre i salene også.
Tidligere har Tindberg stått bak Riksteatrets forestillinger om Pulverheksa, og han sier at Bukkene Bruse-eventyret innehar noe av den samme varme humoren.
– Akkurat nå har vi noen prøveforestillinger med barn til stede, der vi sjekker ut hvor mye vi kan skru til «skumleknappen». Vi vil jo ikke skremme de minste for mye, men samtidig skal vi by på spenning, sier han – og lover et fargerikt teater der det hele bygger seg opp til en ganske spektakulær rumpebrann.
– Det bare må oppleves, ler regissøren før premieren.

Hvor er trollet?

I det nye stykket lurer de tre bukken på hvor de skal feriere. Nå har de jo prøvd badeland, og de har lyst til å prøve noe nytt. Som seg hør og bør setter de kursen over brua – på vei mot setra. «Nytt av året» er det imidlertid at setra er stengt – og at trollet er som sunket i jorden.
– Turen er også kommet til at det klør litt i hornene til den mellomste bukken, han vil gjerne teste ut litt mot og styrke. Det er nemlig et budskap her som handler om å bekjempe frykt – samtidig som det er godt at det er noen der og passer på, sier Tindberg.
Det er et stort maskineri av dukker, kulisser og dukkespillere som skal legge landet for sine føtter, men regissøren sier at Riksteatret har et velsmurt apparat å lene seg på.
– Kompetansen på figurteater er svært høy, dette kommer til å gå bra, sier han – og svarer følgende på hva som er det beste som kan skje når bukkene og de andre dukkene introduserer seg for publikum:
– Det er at ungene sitter musestille fordi de er redde for å gå glipp av hver minste lille detalj. Litt hyl og skrik av skrekk og fryd tar jeg også med meg som et tegn på ungene koser seg og lever seg skikkelig inn.

Fakta om «Bukkene Bruse»-fenomenet

* Bøkene om Bukkene Bruse har solgt i rundt 450.000 eksemplarer.
* Det er Bjørn F. Rørvik som har skrevet de hittil tre bøkene – som er illustrert av Gry Moursund.
* Ivar Tindberg er ansvarlig for regien for Riksteatrets nye Bukkene Bruse-forestilling, «Bukkene Bruse lager rumpebrann». Han står også bak de populære teaterforestillingene om Pulverheksa og vennene hennes.
* Forestillingen «Bukkene Bruse lager rumpebrann» har urpremiere 28. februar i Oslo, og turnépremiere på Røros 6. mars.
* Riksteatrets oppsetning skal besøke 70 steder i hele Norge våren og høsten 2019, hele 104 forestillinger skal til pers.
* Stykket skal blant annet til Vadsø, Kirkenes, Svolvær og Bodø i nord. Melhus, Steinkjer og Stjørdal i Midt-Norge. Molde, Bømlo og Sandnes besøkes i vest, mens Halden, Drammen og Lillehammer er noen stoppesteder i øst. Flekkefjord, Lyngdal og Kristiansand er noen av stedene i sør som kan vente seg besøk. Bare for å nevne noen få av stoppene.
* Fullstendig turnélisten over alle spillestedene finner du her.

 

Bukkene Bruse blant landets største bildeboksuksesser – noensinne

Bokserien om de tre Bukkene Bruse er trykket i over 450.000 eksemplarer og regnes nå som en av de største bildeboksuksessene i landet.
Med bøkene «Bukkene Bruse på badeland», «Bukkene Bruse begynner på skolen» og «Bukkene Bruse vender tilbake» har forfatterne Bjørn Rørvik og Gry Moursund gitt barna helt nye varianter av eventyret.
Rørvik og Moursund har lekt seg med Asbjørnsen og Moes klassiske fortelling på en måte som virkelig har gått hjem: Nå kan bøkene sies å ha blitt moderne klassikere.
På Bok365 sin topp-50-liste over de mestselgende bøkene i norsk bokhandel i perioden 2008–2017 ligger Bukkene Bruse på fjerdeplass, kun slått av Jojo Moyes og Jo Nesbø – og bøkene er til sammen trykket i over 450.000 eksemplarer.
Nå i februar 2019 kom det også ut en klaffebokutgave av «Bukkene Bruse vender tilbake», med nye ekstrahistorier og flere nye illustrasjoner fra illustratør Gry Moursund. (NTB)

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

oktober 2022
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Facebook

populær