KORONAVIRUSET

Derfor selger Lydteamet alt sceneteknisk utstyr og gir seg med utleie av lyd-, lys- og bilde.

Morten Buvik startet Lydteamet i 1991. Nå legger han ned utleievirksomheten. Foto: Lydteamet.

– Det har vært noen tårer underveis, sier daglig leder og gründer Morten Buvik (58).

– Det er synd å si det, men dette er en indikasjon på hvor usunn bransjen er for tiden, sier Buvik i en samtale med vårt fagblad.

ANNONSE FRA BOSE:

Litt over 30 år siden han startet firmaet Lydteamet i Bodø meldte han mandag 13. desember 2021 at firmaet avvikler all drift av sceneteknisk produksjon fra og med 31. mars 2022. Nå skal alt utstyr selges.

– I 28 år gledet jeg meg til å gå på jobb, men fra i mars 2020 ble det verre og verre å finne motivasjon. De siste to årene har det vært vanskelig å finne engasjementet!

– Det som smerter meg mest er tap av arbeidskollegaer, sier Buvik til PRO AV MAGASINET.

Kompetanseflukten som sceneteknisk bransje var tidlig ute med å advare mot, har skjedd i full skala for Lydteamet AS. Pr. desember 2021 er det kun fem faste igjen, og alle frilanserne har funnet andre jobber.

– Det er nesten umulig å få tak i folk, som har medført at vi har jobbet nesten livet av oss høsten 2021. Alle arrangement har vært fra dag til dag, uten planlegging. Og nå ble det bråstopp igjen!

Nye adgangsbegrensninger i samfunnet fra 15. desember 2021 får konsekvenser for alle typer arrangement. De nye reglene skal vare én måned, slik situasjonen er i skrivende stund. Nå bli det igjen maks 50 personer pr. sal. «Smitten i Norge øker kraftig, og vi har nå fått ny kunnskap om omikron-varianten og hvor raskt den kan spre seg. Vi er inne i en mer alvorlig situasjon. Regjeringen innfører derfor strengere tiltak for å bevare kontrollen på pandemien», sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Har du forståelse for hva myndigheten holder på med?

– Det er alltid vanskelig med etterpåklokskap, men lønnstøtte burde vært fra dag én. Under den første nedstengningen mistet vi en av fem. Den siste nedstengningen som nå starter aner vi ikke hvor ender. Hvordan ser kulturbransjen ut om to år. Jeg tør ikke tenke på det, verken her i Bodø eller på nasjonalt nivå.

– Det var nok penger i støtteordningen i fjor, men den var veldig skjevt fordelt.

– Hvordan opplever du logikken i tiltakene?

– For oss er det å se at et arrangement ikke kan gjennomføres, men samtidig se at det er full fest på kjøpesenter og andre plasser … Det gjør noe med det mentale. Realiteten er så banal at hvis du tar med deg gitar og spiller konsert på kjøpesenter, så er det et arrangement, og da er det «farlig å være der», men slutter man å spille kan man gå rundt på kjøpesenteret.

ANNONSE
ANNONSE
John Berge John Berge

Du vil kanskje også like