KABEL

DisplayPort 2.0 i sikte

Fjorten år etter 1.0 skal 2.0 av DisplayPort kunne vise så høy oppløsning som 16K når den lanseres høsten 2020.

DisplayPort 2.0 (DP 2.0) har nemlig nærmere tre ganger så høy båndbredde som dagens DisplayPort 1.4.

ANNONSE FRA BOSE:

Båndbredden økes fra maksimalt 25.92 Gbps til 77.4 Gbps, melder VESA, som lanserte de nye spesifikasjonene sommeren 2019.

«VESA har en åpen standard med mer enn 280 medlemsbedrifter i elektronikkbransjens verdikjede, som gir VESA et unikt innblikk i å forutse behovene for displaymarkedet i årene som kommer, og legge til ny funksjonalitet til standarden før etterspørselen kommer,» påpeker Alan Kobayashu, som er styreformann i VESA og for VESA DisplayPort Task Group.

«DP 2.0 representerer en av våre mest signifikante milepæler i historien til DisplayPort. Akkurat som tidligere versjoner av DisplayPort bidro til å bane vei for store hendelser innen videoteknologi, som UHD, 4K, 5K, video over USB-C og HDR, vil DP 2.0 hjelpe industrien til å komme seg på neste nivå – med enda høyere bilderater og oppløsninger opp til og videre etter 8K, større fleksibilitet i display-konfigurasjoner inkludert flere monitorer,» sier Alan Kobayashu videre.

DisplayPort 2.0 skifter grensesnitt til Thunderbolt 3, som som igjen er basert på USB-C. Og det loves full bakoverkompabilitet med tidligere versjoner av DisplayPort. Man kan bruke 2.0 også via USB-C, men med noen båndbreddebegrensninger.

Det loves fra VESA sin side en tapsfri videokomprimering. 10K60 24-bit (med 4:4:4) eller 16K60 30-bit med HDR (og 4:4:4) kan skje via Display Stream Compression (DSC).

Med dette kan man vise bilde på to 8K-displayer med 120Hz samtidig. Båndbredden gjør det også mulig å få bedre spillvisualiseringer, uten hakk og glitcher. En annen nyhet er Panel Replay. Dette sparer systemstrøm, fordi videoprosessoren oppdaterer kun den delen av skjermen som har endret seg siden forrige bildeoppdatering.

Hva er DisplayPort?

DisplayPort-standarden er et digitalt skjerm-grensesnitt som er erstatteren for utgåtte display-visningsteknologier som VGA, FPD-Link, DVI og LVDS.

DisplayPort kan benyttes sammen med VGA, DVI og­ HDMI­ gjennom bruken av aktive/ passive adaptere.  Standarden ble lansert i mai 2006.

DisplayPort er et systemsom er utviklet av Dell og standardisert av Video Electronics Standards Association (VESA). Grensesnittet blir primært brukt for å knytte en videokilde til en skjerm-

enhet slik som en dataskjerm, selv om den også kan overføre audioteknologi, USB og andre former for data.

Hva er VESA?

VESA står for Video Electronics Standards Association, og ble stiftet i juli 1989. De har 30 år senere mer enn 280 medlemmer på verdensbasis. De står bak standarder for PC og forbrukerelektronikk-industrien.

Historisk sett står de bak Super VGA display standarden, som økte VGA-standarden med 56 prosent, fra 640 x 480 pixler til 800 x 600 pixler.

DisplayPort 2.0 slår HDMI 2.1 på båndbredde

DisplayPort 2.0-standarden er en av HDMI 2.1.-konkurrentene. Mens HDMI 2.1 er spesialberegnet for display/TV/hjemmekino m.v., er DisplayPort 2.0 mer rettet mot PC/bedrifter/installasjon.

DisplayPort 2.0 slår HDMI 2.1 på båndbredde. Mens HDMI 2.1 har en båndbredde på maks 48 Gbps, så kan DisplayPort 2.0 by på 77.4 Gbps.

Vil du lese de store, grundige artiklene først av alle? Abonner på den trykte utgaven av magasinet:

Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i nr. 6-2019 av SCENEMAGASINET. Den blir lagt som plussartikkel ila. kort tid.

Bestill abonnement her og få glede av en rekke fordeler når vi snart lanserer vår nye plusstjeneste!

TIPS OSS! Vil du at vi skal skrive om deg, ditt firma, dine produkter, dine ansatte, dine prosjekter? Vi er avhengig av tips. Send oss et tips her! 

ANNONSE
ANNONSE

Du vil kanskje også like