Se oss i sosialt media

KULTURHUS

En bransjeveteran full av entusiasme

Avatar photo

Publisert

den

Dagfinn Rude Johannessen er en av kulturhus- og kinobransjens veteraner. Med teknisk bakgrunn har han alltid hatt et øye for hvordan en kulturbedrift kan drives på en best mulig måte.

Navn: Dagfinn Rude Johannessen
Fødselsdato: 23.02.50
Stillingstittel: Kulturhussjef/kinosjef i Sogndal Kulturhus
Tid i bransjen: Siden 1980 – 38 år i 2018
–  Fortell oss litt om din utdannings- og yrkesbakgrunn!
– Jeg har en teknisk utdanning fra Danmark på 1970-talet, og har jobbet tretten år ved teknisk etat Sogndal.

– Hvordan endte du å jobbe ut med kultur?
– Jeg overtok over Solhov kino i Sogndal etter min onkel i 1980 og driftet den privat på fritiden fram til det nye Kulturhuset stod ferdig i 1991. Jeg fikk så tilbod om stillinga som Kulturhussjef/kinosjef, og har hatt den frem til nå.

Kulturhuset i Sogndal i all sin prakt!
– Hva kjennetegner ditt kulturhus?
– Sogndal Kulturhus er en regional arena for Indre Sogn. Huset har tre kinosalar, med hhv. 360, 78 og 76 seter. Storsalen har fast besøk av Riksteateret, Sogn og Fjordane Teater og Bergen Filharmoniske, men er mest brukt til kinovisningar, omreisande aktører og mange lokale arrangement. Vi har bibliotek og restaurant i tillegg til ni klasserom til norskundervisning. Brann og Redning og Nav har også kontorer i huset. Totalt er det 4.500 kvadratmeter i fire etasje og parkeringskjeller.

Fra innsiden av Sogndal kulturhus.


– Vi har i 16 ansatte. Tre er ansatt 100 % og en i 50 %, mens resten er deltidsstillinger til kiosk, renhold, billetter og kinodrift. Tor Uglum drifter kinoen og har ansvar for diverse tekniske innstallasjonar i huset. Karoline Eggum Lerum er marknads –og arrangementsansvarleg og i tillegg driftansvarlig for kiosken.

Dagfinn Rude Johannessen fra Sogndal kulturhus. Foto: John Berge, Kulturhusmagasinet.no


– Hvor ligger forbedringspotensialet?
– Etter ombygging har vi fått vår egen Jazzscene med skjenkebevilling, og plass til ca. 200. Her har vi hatt mange flotte konserter og litterraturkvelder i egen regi. Lokalet blir også brukt av mange lag og organisasjonar både til øving og fremføring. Vi leier også ut til private arrangement. Her er det potensiale å utvikle «Blaoboxen» til noe mer, spesielt med tanke på inntekter til smalare arrangement.

Fra innsiden av Sogndal kulturhus.


– Hva er det beste med ditt sted?
– Sogndal er kjent for på 1800-talet å ha ala opp to spesielle karer, Gjest Bårdsen og Hans Paludan Smith Schreuder. Den største tyven i landet, og den første misjonæren i Zululand i Afrika. Jaudå!
No om dagen er det mer fotball, saft og syltetøy med Lerum, Høgskulen på Vestlandet, og ha ala opp tre andre, Olav Stedje, Eva Weel Skram og Tone Damli som alle har hatt konserter i Kulturhuset høsten 2018. Det beste med Sogndalsbygdi er plasseringen ved fjorden, tett inn til Jotunheimen med eit godt klima året rundt. Ta turen inn til navlen! Nå er det puddersnø og toppturer «i kjømdi.»

– Har dere noen planer videre mht. oppussing/oppgradering?
– Ja – storsalen står nå for tur, og planen er renovering i mai 2019 med m.m. nye stoler. Kostnaden beregnes til fire millioner kroner.
– Hva er du mest interessert i hva gjelder kulturtilbudene dere tilbyr?
– Kinodriften er viktig for oss. Den har vært et satsingsområde helt fra vi åpnet kulturhuset i 1991. Vi brukar mye resursser på kinoene. 15 ganger har vi fått diplom for «Årets Kino». Folk går rundt og trur vi er best i verden, og det er vel det som er meningen med allslags prisar som blir delt ut. Men vi er gode da, med 8.200 innbyggjarar og eit årleg besøk på 44.000 er besøket i snitt 5,4 per person. Vi må ha med i regnestykket at der er en del uregistrerte studener i bygda.

Dagfinn Rude Johannessen er en reiseglad mann!


Det har blitt en del turer opp gjennom årene for Dagfinn Rude Johannessen. Foto: Privat.


– Et av prosjektene vi er stolte av er «Kulturspiren», tiltak for barn fra 3-8 år som vi har hatt gående i 15 år med åtte arrangement i året. Det er lagt til lørdager i vinterhalvåret på dagtid. Prosjektet er dugnadsbassert med instruktører av frivilling fra ymse miljø. Skolemusikken står for servering av mat og drikke, og tjener inn til et instrument for hver gang. Kulturskulen står for underholdning i vestibylen når det passer, og det er ca.100-120 barn innom og tar del i de ulike aktivitetane.

Fra innsiden av Sogndal kulturhus.


– Hva slags kulturtilbud benytter du deg av i andre sammenhenger?
– I hovedsak er det på en arena for det utvidede kulturbegrepet. Jeg har vært en del av Sogndal Fotball sitt team i 25 år og får med meg alle kampene på hjemmebanen, Fosshaugane Campus. Ellers er det i Kulturhuset det skjer. Her trengs det dørvakt og billettør – rett som det er.
– Hva gjør du for å reklamere for stedet ditt?
– Kulturhuset gjør som alle andre, med hjemmeside og er aktiv på andre sider. I tillegg sender vi ut programblad (22-26 sider) til alle husstandar i tre kommunar. Plakatar i hytt og pine og skjermer i huset og i kjøpesenteret.

Karoline Eggum Lerum styrer kiosken i Sogndal kulturhus.


– Hva gjør du helst når du skal slappe helt av?
– To glass vin og rett ut på sofaen.
– Hvilke utfordringer står husbransjen overfor?
– Større armslag til investeringer og utvikling av arrangement i husets regi. Gjerne for barn og ungdom.
– Hvem imponerer deg mest i den norske bransjen og hvorfor?
– Film & Kino har hatt en kraftig slanketur, men bransjen hevder seg nå med små resursar. Dyktige folk har tatt over roret. Norske Kulturhus med klare mål fram i tid. Det er myeentusiasme og nye tiltak.
– Hva er din beste egenskap i jobben din?
– Den siste tiden: å delegere ansvar og arbeidsoppgaver til dyktige medarbeidarer. Må få huset i god stand før man trekker seg tilbake på sofaen og slappar helt av.

– Visste du om Scenemagasinet (tidligere Kulturhusmagasinet) før du hørte fra oss?
– Ja!
– Har du noen ønsker for innholdet i vårt magasin?

– «Stao pao!»


Sogndal er en kommune og et tettsted i Sogn og Fjordane. Kommunen ligger langt inne i Sognefjorden og grenser i nord til Jølster, i øst til Luster, i sør til Lærdal og Vik, i sørvest til Leikanger og i vest til Balestrand og Førde. De to største tettstedene er Sogndal med 3455 og Kaupanger med 870 innbyggere.Wikipedia

Sogndal kulturhusteamet: (fra venstre): Karoline Eggum Lerum (markeds- og arrangementsansvarleg), Tor Uglum (kinoansvarlig), Jan Terje Nondal (vaktmester) og Dagfinn Rude Johannessen (kulturhussjef/kinosjef). Foto: Sogndal kulturhus.

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

november 2022
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Facebook

populær