Se oss i sosialt media

NYBYGG

Et skritt nærmere opera- og kulturhus i Kristiansund

Avatar photo

Publisert

den

Prosjektet må nedskaleres. Hvis det skjer, så blir det statlig støtte.

Det vil i regjeringens forslag til Statsbudsjett for 2019 bli gitt tilsagn om 150 millioner kroner til Opera-og kulturhus og museum i Kristiansund.
Det fortalte representanter fra Venstre, Høyre og FrP i en pressekonferanse på rådhusplassen i Kristiansund fredag 5. oktober 2018.
For 2019 foreslås bevilget 5 mill kr for å nedskallere prosjektet slik det foreligger i dag.
Disse pengene må Kristiansund bruke på å omprosjektere det nye opera- og kulturhuset.
– Staten vil først ta stilling til endelig søknad når den statlige medvirkningen ikke overstiger 150 millioner kroner, sier kulturminister Trine Skei Grande i en pressemelding.
Det planlagte nye opera- og kulturhuset i Kristiansund vil koste nærmere 900 millioner kroner å bygge. Vinteren 2018 sendte kommunen en ny søknad om støtte fra staten.
Les om denne her:
http://kulturhusmagasinet.no/kristiansund-kommune-har-sokt-om-statlig-medfinansiering/
Kristiansund kommune søkte regjeringen om 238 millioner kroner. Men det er realistisk for regjeringen å kun bevilge 150 millioner kroner til prosjektet. 100 millioner kroner til operabygget, og 50 millioner kroner til Nordmøre museum, som skal inn i det samme bygget.
– Når vi ser på sammenliknbare prosjekter, er det uråd å forsvare en så stor statlig medvirkning som det er søkt om. Kommunen må enten nedskalere prosjektet eller finne andre finansieringskilder. Jeg ønsker å bidra i den prosessen ved å tilrå en bevilgning på fem millioner kroner til omprosjektering. Staten vil først ta stilling til endelig søknad når den statlige medvirkningen ikke overstiger 150 millioner kroner, skriver kulturministeren i pressemeldingen.
Regjeringen legger ingen føringer for selve plasseringen av bygget.
– Regjeringen kunne ha sendt søknaden i retur, og bedt kommunen om å komme tilbake med et langt mindre prosjekt, men velger heller å bevilge penger til omprosjektering, slik er regjeringen fortsatt med på dette løpet, sier stortingsrepresentant Jan Steinar Engeli Johansen fra FrP til KSU247.no.

Ragnhild Helseth (V), stortingsrepresentant Vetle Wang Soleim (H) og stortingsrepresentant Jan Steinar Engeli Johansen (FrP). Foto: Atle Bjørnar Bratset, KSU247.no,


 
Kommunen må nå gå gjennom sin gamle søknad for å tilpasse prosjektet, bare slik får man penger fra staten med en ramme på inntil 150 millioner kroner.
– Dette er en regional gledelig sak. For Venstre har det vært en hovedsak at vi greier å få til den bygningsmessige kvaliteten og funksjoner som tilsvarer det vi allerede har av planer, og det vi sammen har jobbet med fram til nå, sa Ragnhild Helseth fra Venstre.
– Hva vi ender opp med nå, er det viktig at vi får avklart snart. Vi må få gjort en ny utredning, sånn at vi greier å få til den kvaliteten som vi har som ambisjon, innenfor den kostnadsrammen som staten nå gir oss signaler om, sa Helseth.
– Det vil være opp til prosjektet lokalt hvorvidt man ønsker å nedskalere prosjektet, og å komme med en ny søknad, eller hente inn annen finansiering. Det er et spørsmål man må svare på lokalt, sa stortingsrepresantant for Høyre Vetle Wang Soleim.
Soleim håper man lokalt hiver seg rundt og kommer fram til en rask avklaring på hvordan man nå ønskere å gå videre med prosjektet.
– En skikkelig gladsak for byen oss, sa Torbjørn Sagen fra Høyre.
– Med dette får vi en skikkelig boost. Etter å ha jobbet med dette i mange år, og flere har jobbet enda lengre, er vi veldig takknemlig for at vi nå har noe håndfast å jobbe utifra, sa Sagen.
– Meldingen som kom i dag gir en veldig inspirasjon rent lokalt. Og at Kristiansund får anledning til å bygge seg opp som et virkelig regionsenter. Når vi ser disse tingene i sammengheng, kultur, opera og bygget, samtidig som vi har en vekst med Campus Kristiansund, har vi en mulighet til virkelig å profilere Kristiansund som et regionsenter for hele Nordmøre, sa Venstres Per Sefland.
– Den verdien som kulturminister Trine Skei Grande har sett i prosjektet, som Pål Farstad og vi i Venstre har jobbet med i mange år, viser at hun har følgt med på planene vi har, og har støttet intensjonen i det vi har lagt fram, sa Ragnhild Helseth.
– Det at vi nå har fått et tilsagn på et beløp, for å kunne realisere det bygningsmessige, er vi veldig takknemlig for. Vi ser det som en honnør til det arbeidet som er gjort lokalt i Kristiansund, det som er signalisert av fylkeskommunen, og til våre politikerne som sitter på Stortinget, avsluttet Helseth.

Ideskisse til Kristiansunds nye kulturelle storstue.


Slik ser det ut fra en annen vinkel pr. november 2017, fra Kongens Plass i Kristiansund hvor det kommende Opera- og kulturhuset skal bygges der Folkets hus (midten) og Langveien ungdomskole (bak) ligger i dag. Foto: John Berge, Kulturhusmagasinet.no ©


Takk til Atle Bratset og KSU247.no for bruk av deler av denne artikkelen.
Les om detaljene i prosjektet her i vår tidligere artikkel fra 2017:
http://kulturhusmagasinet.no/kristiansunderne-drommer-fortsatt-om-kulturhus/

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

juni 2023
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Facebook

populær