Se oss i sosialt media

KULTURHUS

«Friskunst» skal gi flere barn i grunnskolen opplevelser på kulturhus landet rundt

Avatar photo

Publisert

den

Et to-årig prøveprosjekt hos Oseana Kunst og Kultursenter i Os blir nå nasjonalt. Kavlifondet gir to millioner kroner til videreføring av «Friskunst» for hele landet.

Samarbeidet med Kavlifondet vil gi fem utvalgte kulturhus muligheten til å gjennomføre fire-fem «Friskunst»-prosjekter i løpet av 2019-2020.
Kulturhusene kan søke medlemsorganisasjonen Norske kulturhøst høsten 2018, opplyser Nina Hodneland, daglig leder i Norske kulturhus, overfor Kulturhusmagasinet.no.
Hun sier de kulturhusene som får midler kan regne med cirka 70-75.000 kroner i støtte for det første prosjektet sitt.

Nina Marie Bjørka Moen Hodneland, daglig leder i Norsk Kulturhusnettverk (NKN). Foto: John Berge ©


Så hva er «Friskunst», som Oseana har kalt dette, og hvis navn nå videreføres?
– Vi finner ikke opp kruttet her, men kobler kruttet sammen, mener Hodneland.
Hun sier at kulturskolen med sine pedagoge bare når ut til de barna som blir meldt på til det, og at kulturhusene har masse konserter, med populære utøvere på kveldstid, som ikke når barne- og ungdomspunlikum.
– Så her kobler vi tre ting: kulturskolens pedagoger, barn og unge grunnskolenivå, som får tilpasset konserter, eller får oppleve scenekunst og bildekunst.
– Men uavhengig av «Friskunst», er det ikke besøk fra skolene til kulturhusene pr. dags dato da rundt omkring?
– Jo, det kan det være, f.eks. i regi av Den kulturelle skolesekken, Men da er det ikke kulturhuset selv som aktivt velger hva de vil by på. Derfor ville vi i Norske kulturhus ta initiativet til å by på kompetansen til kulturhusene, svarer Hodneland.
Hun poengterer at i stedet for å gå på en konsert, og bare oppleve den, så vil man med disse «Friskunst» ha jobbet med stykket/verket på forhånd, slik at barn og unge lærer mer om det de skal oppleve, både i forkant og i etterkant.
– Vi er veldig spente på å se programmet utfolde seg på nasjonalt nivå, sier Ole Tobias Lindeberg, direktør for Oseana Kunst og Kultursenter.

Ole Tobias Lindeberg, direktør Oseana Kunst- og kultursenter, presenterte nyheten under «Verktøy og visjoner» – Norsk kulturhusnettverks konferanse i Stavanger konserthus 16.–17. oktober 2017. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©


Daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen, sier fondet er glade for å kunne bidra til at enda flere barn vil få nytte og glede av Friskunstmodellen. Kavlifondet har vært fødselshjelper til utvikling av modellen, og med glede sett at prosjektet er blitt en suksess.
– Noe av det viktigste vi ønsker å oppnå med Kavlifondets kulturstøtte er å gjøre kulturopplevelser tilgjengelig for flere, og å gi flere mulighet til å skape og utøve kultur. Friskunstmodellen er nettopp en slik mulighet. Vi ser frem til å bidra til å følge arbeidet med å gjøre den til en nasjonal satsning, sier Iversen.

Dette er «Friskunst»:

Et nasjonalt kulturhusprosjekt for formidling av kunst og kultur til grunnskoleelever. Utvidelsen muliggjøres av et nytt samarbeid mellom Norske kulturhus og Kavlifondet.
Gjennom Friskunst knyttes det profesjonelle kulturlivet opp mot kunst- og kulturundervisningen i skolen.
Elevene får ta del i kulturhusenes kunstneriske program, samtidig som kulturskolepedagoger utarbeider og gjennomfører et grundig forprosjekt i utvalgte klassetrinn i grunnskolen. Alt i tråd med læreplanen.
Om Norske kulturhus: Norske kulturhus er kulturhusenes interesseorganisasjon, og jobber for en attraktiv og levende kultur der folk bor. Hvert år setter nettverkets nærmere 130 medlemmer spor hos nær 15 millioner besøkende.
Om Kavlifondet: Kavlifondet eier Kavli og Q-meieriene i Norge, og flere matvarebedrifter i Storbritannia, Sverige og Finland. I fjor delte Kavlifondet ut 82 millioner kroner til humanitært arbeid, forskning og kultur. I 2018 vil tildelingene bli på over 100 millioner kroner.

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mars 2023
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Facebook

populær