Se oss i sosialt media

DRIFT

«Helt umulig å utelukke at noen slikt ikke kan skje i Norge.»

Publisert

den

Ledende norsk sikkerhetsrådgiver mener at etter angrepet på konsertstedet Bataclan i Paris i Frankrike og under Ariana Grande-konserten i Manchester i Storbritannia kan man ikke utelukke lignende scenarioer i Norge.

STAVANGER: – Det er helt umulig å utelukke at noen slikt ikke kan skje i Norge, det sa vi før, fortalte seniorrådgiver Johan Stenshorne fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) under et foredrag på NKN-konferansen.
– Jeg er enig i at det er naivt å tro at dette ikke vil kunne skje. Den eneste måten er å ikke ha arrangementer, men det er kanskje ikke dit vi vil.
DBS utarbeidet for sju år siden, i 2010, noe de kaller «Veileder for sikkerhet ved store arrangementer». Instruksen er revidert i 2013 og nå i 2017.
– Norge var sent ute, som med mange ting. Vi har fått kritikk for at veilederen er mye rettet mot festivaler.
Om dette sa Stenshorne at festivaler har større utfordringer enn faste konsertsteder. Han har selv bransjefaring, som sikkerhetssjef Chateu Neuf i Oslo og han har jobbet på Norwegian Wood-festivalen.
Et annet problem er at det er mye ulik forståelse og tolkning av regler og lovverk, hvor både politiloven og brann- og eksplosjonsvernloven er inne i bildet. Man kan søke et sted og få nei, og ja et annet sted.

Seniorrådgiver Johan Stenshorne fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap holdt foredrag under NKN-konferansen i Stavanger konserthus mandag 16. oktober 2017. Foto: John Berge, Kulturhusmagasinet.no ©


DSB-rådgiveren fokuserte også på «Risiko- og sårbarhetsanalyse»: ROS-plan. Han poengterte at denne må lages og utarbeides lokalt og ikke bare bli et papirarbeidet som blir liggende i en skuff, i tilfellet tilsyn.
– En ROS-plan er nesten verdiløs hvis den ikke fører til tiltak.
– Men det er klart: snakker vi for mye om dette, gir det en dårlige trygghetsfølelse spesielt hos ansatte.
Også Stenshorne mente at «flyplass-sikkerhets»-tiltak er vanskelig å se for seg på konsertsteder.
FAKTA: Kulturhusmagasinet.no dekker NKN-konferansen i Stavanger konserthus takket være reise- og oppholdstøtte fra NKN. Vi dekker konferansen uten noen som helst bindinger eller krav til vår frie redaksjonelle dekning.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

august 2022
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Facebook

populær