Se oss i sosialt media

AV-FIRMA

Liten aktør kjøpte stor scene

Avatar photo

Publisert

den

Alphastage 160 står trygt under eget tak. F.v.: Svein Roald Meek Knudsen (produksjonsleder) og Vegard Hoel (teknisk leder). Foto: John Berge. ©

Braatthallen LIVE – utleieavdelingen til hallen med samme navn – har satset stort. De investerte i 2022 i en gigantisk utescene, Alphastage 160, og historien om hvordan den kom seg til nordvestlandet er vel verdt å gjenfortelle!

– Vi har hatt en kongstanke om å kjøpe inn en fraktbar gigantscene i årevis, forteller produksjonsleder Svein Knudsen, til PRO AV MAGASINET.

– Hva lå bak dette ønsket?

– Etter at man gjennom en årrekke har bygd større og mellomstore sceneløsninger med trosser og podier har vi sett etter flere mulige løsninger for å jobbe mere effektivt, sikrere og rimeligere for kunden, forklarter Svein.

Det går, som kjent for alle i livebransjen, med mye tid til montering og sammenstilling ved bruk av trosser og podier. 

– For å kunne tilby kundene våre et bedre produkt, startet vi prosessen med å lete etter en mobil scene. Etter nitidig leting og sett på flere mulige løsninger så falt søkelyset på Europodium og deres Alphastage-scener

Etter en tur ned til Frankrike for å se på løsninger falt vi for en Alphastage 100, da denne hadde veldig fine løsninger for sidescener og presenninger. Og prisen var riktig i forhold til finansiering og mulige kunder denne skulle tilbys til. 

Men etter COVID 19-pandemien ble produsenten forsinket med leveranse og fikk problemer med leveransen. Forskjellige løsninger ble diskutert og produsenten tilbød å leie oss en Alphastage 160 som kompensasjon for forsinkelsene som oppstod. Denne scenen ble under leieperioden tilbudt som kjøp, da problemene med å kunne levere en ny scene vedvarte. 

Selv store gutter blir små ved siden av Alphastage 160 (t.v.) og Braatthallen Live sin øvrige utstyrspark. F.v. Svein Knudsen og Vegard Hoel. Foto: John Berge. ©

– Så har vi hørt at det ble mye klabb og babb da dere skulle hente Alphastage 160?

– Det skal være sikkert! Det første som skjedde, var at en av sjåførene våre hadde glemt å fornye sjåførkortet sitt – så hele den første turen måtte kjøres med en sjåfør og en hjelpemann på lastebilen. 

Da scenen kom opp til grensen på Svinesund fra Frankrike viste deg seg at det manglet det et stempel fra fransk toll. Sjåførene brukte hele fem dager på Svinesund for å prøve å skaffe riktig dokumentasjon, men uten hell. Det hele var komplisert både for oss og speditørene. Det ble helg, slik at scenen ble frakoblet lastebilen, som så ble kjørt tilbake til Kristiansund for å ta helg. Etter en omgruppering var vi enige om å dra tilbake til Frankrike med scenen for å skaffe det riktige stemplet. 

Mandag morgen startet dagen med å kjøre inn på Posten sitt sorterings anlegg for å få sjekket opp om sjåførkortet var ankommet. Hjelpsomme og forståelsesfulle ansatte i Posten fant riktig konvolutt og reiseforsøk nummer to sørover kunne skje med begge sjåførene på lastebilen. Turen gikk rett innom Svinesund for å få tillatelse til å returnere inn til EU igjen.Vi returnerte til Frankrike og møtte leverandør enpå grensestasjonen, som var flyplassen i Strasbourg. Endelig var riktige papirer fremskaffet! 

Så startet kjøreturen tilbake via Kiel. Men det siste veistykket til Kiel som skulle ta to timer, ble forsinket med fem timer på grunn av kø, og fergeturen som var planlagt med god margin ble rukket akkurat innenfor tidsfristen for oppmøte. Fortolling og midlertidig import gikk smertefritt med riktige dokumenter. Og kjøringen fra Oslo til Kristiansund ble en tur med smil og latter.  

– Hva skjedde da dere kom hjem med scenen sommeren 2022?

– Vi klarte å kjøre rett inn på området til Tahitifestivalen i grevens tid. Etter en oppgradering av scenen som hadde stått en stund klarte riggerne våre på timen å bli ferdig til festivalstart. Fem dager og vel så det forsinket. Så læringskurven på import ble bratt – men vi har lært til neste gang!

Produksjonsleder Svein Knudsen viser PRO AV MAGASINET rundt i lagerlokalene. Foto: John Berge. ©

– Hvordan ble årets Tahitifestival kontra tidligere år?

– Tahiti festivalen har før vært på andre siden av bydelen Innlandet, og en permanent scene har vært base for hovedscenekonserter. På grunn av at bryggen som ligger helt inntil sceneområdet er i for dårlig forfatning, så ble festivalen flyttet til fritidsområdet Skjærva. I 2020 ble det leid inn en mobilscene på 80 kvadrat pluss sidescener. Dette økte kvaliteten på produksjonen og festivalen ble smidig løst til tross for daværende koronaregler. I 2021 ble det bestemt at festivalen skulle gå som normalt og valg av artister gjorde en stor scene var nødvendig. Tre band av relativ stor størrelse krever sidescene og bakscene områder for lagring/montering/demontering av artistens utstyr. I tillegg ble det bygd rampe og «loading dock» ved siden av scenen, slik at artistens lastebiler/varebiler kunne lastes og parkeres raskere. 

– Hva bruker dere all aluminumen dere har til overs til nå?

– Trosser og trossescene løsninger brukes fortsatt, men nå er det blitt et produkt vi tilbyr til kunder som trenger dette til egne prosjekter eller der det ikke er mulig å komme til med en mobilscene. Motor taljer og trosser har vært på flere store konserter i år. Samt at vi bruker mye taljer og trosser i eget hus, Braatthallen. Et av oppdragene høsten 2022 var å levere taljer og trosser til Sunndal kulturhus, da riggen de skulle oppgradere ikke ble ferdig i tide og vi kunne levere en trosse rigg på under tolv timers varsel, inkludert transport og montering.

Lektyren er i orden! Foto: John Berge. ©

– Hvor mye var investeringen på for å kjøpe Alphastage 160?

– Den var noen millioner kroner, men vi føler det var vel verdt det. Vi vet selv hvor vanskelig det har vært å få leid en mobilscene så det å kunne tilby en så stor scene til markedet tror vi vil bli godt mottatt. 

– Hvilke andre arrangement brukte dere den til i 2022?

– Foruten Tahitifestivalen ble også mobilscenen levert til Fjord Cadenza på Skodje på Sunnmøre. Der var sceneområdet idyllisk lagt nede ved fjæresteinene, og en traktorvei ned sørget for at Bilbergings firmaet Straumen Bil fikk oppdraget med å transportere mobilscenen opp den bratte veien opp igjen. Vi jobber nå med å få leid den ut til 2023-sesongen. 

– Hva har dere gjort med hensyn til reperasjoner av Alphastage 160?

– Vi bestilte Krankontrollen for en besiktigelse av scenen og kunne få en status og tilstandsrapport i forbindelse med kjøpet. Denne tilstandsrapporten blir grunnlag for vedlikehold og oppgraderinger i vinter. Det er behov for noen reparasjoner og bytte av hydraulikk-slanger. Utover dette blir det å tilpasse scenen til nordiske forhold med bedre lys i taket og få malt stålet med bedre maling. 

Lagerlokalene til Braatthallen Live. Foto: John Berge. ©

– Hvordan ser dere for dere bruken i 2023 og videre?

– Bruken av scenen er basert på våre kunders behov og til egne prosjekter lokalt i Kristiansund. Det er muligheter nå til å levere en større scene raskt og enkelt, men også til å kunne bruke den til større konserter eller festivaler i nærheten av Kristiansund. Samtidig ønsker vi å kunne utvide horisonten vår til å levere våre tjenester som et supplement til andre leverandører av mobilscener og festivaler i Norge.

– Hva gjør at dere satser på dette som utleiebusiness, når det vanligvis bare er de store LLB-firmaene som har slike scener?

– Braatthallen Live tok denne muligheten til å investere i en slik scene basert på eksisterende kundegrunnlag og festivaler og konserter som vi har som innarbeidede prosjekter. At det kan åpne nye muligheter og mulige nye prosjekter og samarbeidspartnere ser vi på som noe å strekke seg etter og ydmykt vise at vi kan og har muligheter til å vokse og bli bedre på alle måter. Den siste investeringen ble en Volvo-trekker og en semihenger slik at vi nå har en komplett transportløsning i eget hus. 

– Hvor i Norge tenker dere å operere?

– Vi har primærområdet på Nordmøre og i Møre og Romsdal. Men ser helt klart potensialet i å tilby våre tjenester til andre leverandører og produsenter av tekniske tjenester til konserter/festivaler/event i hele Norge. Vi er mobile og har personell som er med på det å utvikle våre tjenester. Vi tilbyr alle som er med i vår personell kabal opplæring og trening, slik at vi utvikler oss i alle ledd og vil kunne tilby våre tjenester med riktig utstyr og med personell som er riktig i forhold til jobben som skal gjøres.

Vegard Hoel (t.v.) og Svein Knudsen laster inn utleieutstyr til en kunde. Foto: John Berge. ©

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse
Skriv en kommentar

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

september 2023
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Facebook

populær