Se oss i sosialt media

3D-LYD

Lydflukt med d&b Soundscape

Publisert

den

d&b Soundscape har blitt prøvd og turnert over hele verden med forskjellige bruksområder – alt fra teatre til live-konserter og klubber til firmaeventer.

d&b Soundscape er et omfattende lyddesignverktøysett. Det er ikke bare et 360-system som gjør dette. Et 180 proscenium-system i scenefront gir mye mer enn lyden av et tradisjonelt høyre / venstre oppsett. Det er en helt ny opplevelse, vil mange hevde.
Ved å legge til flere høyttalere bygger man et 360-system for å skape akustiske miljøer med En-Space, eller utvide En-Scene-lerretet rundt publikum.
Mens variasjonen i applikasjoner er bred, deler de alle én kreativ ambisjon: å levere lytting, se og føle seg som én ting – en opplevelse omgitt av stemmer, notater og lyder. For å si det kort: lydmiljøene skapt av d&b Soundscape er løsninger som gir fordel for alle involverte – til lyddesigneren, ingeniøren, artisten og publikum.

DS100-prosessoren i bruk under en oppsetning av Starlight Express.


DS100
I hjertet av d&b Soundscape konseptet finner vi d&b DS100 Signal Engine. DS100 er en 64 x 64 DSP matrise med Dante inn/ut. Alle inn- og utganger har EQ, gain, delay og polaritetsvender, i tillegg til at alle krysspunkt har separat nivå og delay.
DS100 kan uten ekstra programvare brukes som distribusjonsmatrise for komplekse lydanlegg med routing- og distribusjonsbehov som f.eks tilstøtende rom, høyttalersoner eller posisjoner.
DS100 kan utstyres med to forskjellige programvaremoduler, En-Scene og En-Space. Disse modulene gir muligheter for dynamisk kildeposisjonering og kunstig romakustikk.
DS100 er fullstendig kompatibel med d&b Workflow. Den beregnes og settes opp i d&b ArrayCalc og fjærnstyres fra d&b R1.
I tillegg er plugins også tilgjengelig for mikserpulter som f.eks. Digico, AVID, LAWO samt QLAB avviklings programvare og StageTracker tracking system.
(Artikkelen fortsetter under).
Les også dette om Arva Lydsystemer:
http://scenemagasinet.no/far-kick-av-gode-lydsystemer/
En-Scene
En-Scene er et verktøy for dynamisk posisjonering av lydobjekter som gir individuell plassering og bevegelse av opptil 64 samtidige lydobjekter. Den skildrer scenescenarier nøyaktig slik at hvert lydobjekt korresponderer både visuelt og akustisk. Enhver tilhører kan dermed høre hva de ser og omvendt.
En-Space
En-Space er et in-line emuleringsverktøy for romakustikk som kan kreere og endre etterklangssignaturen for ethvert rom. Disse etterklangssignaturen er emuleringer av faktiske akustiske målinger av syv internasjonalt anerkjente saler og som konvolveres i DS100.
En dag en stor konsertsal, neste dag en liten sal eller kammersal. Innendørs eller utendørs. Her er det bare å velge. Også i Norge har det vært muligheter til å oppleve tyske d&b audiotechnik sitt 3D-lyd-system, blant annet da Kraftwerk spilte i Den norske operaen. Vinteren 2019 byr det seg en ny sjanse da Björk gjester Oslo Spektrum.

Björk med sin Cornucopia Tour har Oslo Spektrum på turnélisten, den 2. desember 2019.


d&b Soundscape
Björk og Kraftwerk er blant artistene som benytter d&b Soundscape på turné. Det finnes også flere faste installasjoner, blant annet i Royal Albert Hall i London, Carnegie Hall i New York og Sydney Opera House i Australia.

 
Tekst: PAUL IVAR SKJÆRVOLD OG RASMUS EIDE, ARVA LYDSYSTEMER
http://scenemagasinet.no/petter-nordby-om-3d-lyd/
http://scenemagasinet.no/3d-lyd-i-lokaler-for-scenekunst/
http://scenemagasinet.no/mener-de-har-den-mest-avanserte-lyd-installasjonen/
 
Vil du lese de store, grundige artiklene først av alle? Abonner på den trykte utgaven av magasinet:

Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i nr. 6-2019 av SCENEMAGASINET. Den blir lagt som plussartikkel ila. kort tid. For å kunne lese denne, og andre unike bransjesaker, må du heretter ha gyldig abonnement. Det gir deg digitale fordeler og det trykte bladet først av alle tilsendt via Posten.

Bestill abonnement her og få glede av en rekke fordeler når vi snart lanserer vår nye plusstjeneste!
TIPS OSS! Vil du at vi skal skrive om deg, ditt firma, dine produkter, dine ansatte, dine prosjekter? Vi er avhengig av tips. Send oss et tips her! 

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

juni 2024
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Facebook

populær