KORONAVIRUSET

Lysdesigneren som tok initiativet til Norges «rød alarm»-aksjon: – Jeg har følt en voldsom varme

Magnus John Boyd foran 50 flightcase-pushere – scenearbeidere – på Youngstorget i Oslo, onsdag 30. september 2020. Foto: Per Mork, Scenemagasinet.no ©

– Først og fremst har vi lyst til å vise hvor presset kulturbransjen er akkurat nå og hvor såret den er, sier initiativtaker Magnus John Boyd.

Red Alert Norge-initiativtaker Magnus John Boyd (36) fikk idéen for halvannen uke siden.

ANNONSE FRA BOSE:

– Jeg er stolt av å jobbe i norsk underholdningsbransje. For en dugnadsånd, sier Boyd etter onsdagens Red Alert Norge-arrangement, 30. september 2020.

Etter å ha lest en nyhetssak om at det blir slutt på støtten til selvstendig næringsdrivende fra 1. november 2020 reagerte lysdesigneren, som de siste fem årene har drevet for seg selv, etter å ha jobbet fast for Riksteateret flere år før det:

– Det «gikk en faen» i meg. Jeg tok kontakt med nøkkelpersoner i bransjeinfrastrukturen. Alle var skjønt enige om at vi måtte gjøre noe. Da begynte ballen å rulle – veldig raskt. Det ble en enorm oppsluting. Det har vært et vakkert nydelig samarbeid.

Scenearbeidere klar på Youngstorget i Oslo med flightcaser (utstyrskasser.) Foto: Per Mork, Scenemagasinet.no ©

Scenemagasinet slår av en prat med Magnus John Boyd på ettermiddagen, rett før han skal ut og se på røde kulturbygg i Oslo sentrum.

– Det kommer påmeldinger hele tiden. Vi er ganske sikkert over 100 bygg nå, forteller han.

– Hva føler du nå?

– En voldsom varme. Det er så mange som sørget for at dette ble et bra arrangement. Det er ekstremt flinke folk vært med på notene.

– Tror du aksjonen deres får noen effekt?

– Jeg håper at regjeringen skjønner at den nye stimuleringsordning treffer enkelte, men færre enn den gamle gjorde. Den vil kanskje hjelpe flere deler av næringskjeden, men mest sannsynlig vil den ikke treffe selvstendig næringsdrivende. Jeg håper at ordningene kan eksistere side om side.

50 menn og kvinner skjøv tilsvarende antall flightcaser fra Youngstorget til Eidsvoldsplass. Foto: Per Mork, Scenemagasinet.no ©

50 menn og kvinner skjøv tilsvarende antall flightcaser fra Youngstorget til Eidsvoldsplass. Foto: Per Mork, Scenemagasinet.no ©

Under arrangementet i Oslo, på Eidsvollsplass foran Stortinget, ble det holdt flere taler. Åse Kleveland ledet det hele.

– Det var overraskende bra taler, Det gjør godt at Anette Trettebergstuen (AP), Kari Elisabeth Kaski (SV) og LO-leder Hans Christian Gabrielsen hadde en sånn inngående forståelse for hvordan bransjen har det nå og hvordan de nye tilskuddsordningene vil slå feil.

– Det har vært seks merkelige måneder. Hva har du gjort på?

– Jeg har giftet meg, som har vært et stort lyspunkt! svarer lysdesigneren.

– Og jeg har jobbet på fem konserter. Jeg har prøvd å holde meg i aktivitet og prøvd å ikke tenke for mørkt på det.

Sceneteknisk ansatte og andre tilhørere til demonstrasjonen på Eidsvoldsplass. Foto: Per Mork, Scenemagasinet.no ©

Dum Dum Boys i aksjon. På Scenemagasinets Facebook-side fremheves Aslak Dørums sitat som «dagens»: «Jeg skulle ønske at den kulturministeren som ikke turte å være her, kunne komme seg ut av det klamme favntaket til Tom Cruise og heve blikket fra selfiestanga lenge nok til å snakke med noen voksne for å skjønne hva som faktisk får kulturlivet til å gå rundt. For det er ikke ham». Foto: Per Mork, Scenemagasinet.no ©

 

Anette Trettebergstuen (AP). Foto: Per Mork, Scenemagasinet.no ©

Stig Gunnar Ringen (Creo). Foto: Per Mork, Scenemagasinet.no ©

 

Julie Dahle Aagård (født 30. desember 1978 i Flatanger) er en norsk sanger, utdannet sangpedagog ved Jazzlinja (NTNU) i 2002. Foto: Per Mork, Scenemagasinet.no ©

Styrelder Ivar Peersen fra GramArt. Foto: Per Mork, Scenemagasinet.no ©

 

Anne Cecilie Winther (Oslo Kru). Foto: Per Mork, Scenemagasinet.no ©

 

«Red Alert Norge»-aksjonens initiativtaker: Magnus John Boyd. Foto: Per Mork, Scenemagasinet.no ©

 

Åse Kleveland. Åse Maria Kleveland (født 18. mars 1949 i Stockholm) er svensk-norsk kulturarbeider, politiker (Ap) og artist. Foto: Per Mork, Scenemagasinet.no ©

 

LES OGSÅ:

Nå blir det rød alarm-aksjon også i Norge

Se listen: Her skal kulturbyggene lyses opp i rødt

Kulturarbeidere markerte rødt farenivå foran Stortinget

 

ANNONSE
ANNONSE
John Berge John Berge

Du vil kanskje også like