Se oss i sosialt media

KORONAVIRUSET

Nå blir det rød alarm-aksjon også i Norge

Avatar photo

Publisert

den

Inspirert av lyd-, lys- og bildeteknikeres aksjoner i andre europeiske land – hvor de har marsjert med flightcaser gjennom gatene – vil dette også skje her til lands.

 Onsdag 30. september 2020 blir «Red Alert»-dagen i Norge.

Initiativtaker til aksjonen er lysdesigner Magnus Boyd.
DMG & FX Norge-eier Thomas Dalby er blant de mange som engasjerer seg sterkt i aksjonen.
De har fått med seg en lang rekke lyd-, lys- og bildefirma, kulturhus og bransjeorganisasjoner på aksjonen.
– Vi skal trille 50 flightcaser fra Youngstorget til Eidsvolls plass utenfor Stortinget i Oslo for å vise at event- og kulturbransjen blør. Kulturhusene skal lyses opp i rødt på kvelden, fra klokken 20.00. Rødfargen skal vise den sakte døden vi går inn i, sier Thomas
Dalby i en videosamtale med Scenemagasinet.no.

Bakteppet er at Regjeringen har besluttet å avslutte kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende fra 1. november.
Dalby mener at ordningen, som ble innført i april 2020, så langt har truffet godt og sørget for at teknikere og musikere har overlevd koronakrisen frem til nå.
Kampanjen skriver i en pressemelding: «Det er derfor kritisk for bransjen at regjeringen ikke avvikler en ordning som faktisk fungerer. Meldingen fra hele kultur – og eventbransjen er klar: Regjeringen må stå løpet ut og videreføre kompensasjonsordningen frem til koronakrisen er over!»

– Vi som driver LLB-bedrifter er helt avhengig av frilanseres og deres kompetanse. Nå som vi har hatt noen få oppdrag har vi allerede merket at det er vanskelig å få tak i folk. Flere av de vi har vært glade i å bruke, favorittfrilansere, har begynt å studere eller funnet seg annen jobb. Så folk vi er avhengig av har falt bort som tilgjengelig arbeidskraft for oss. Det viser at kompetanseflukten allerede har skjedd.
Lydmannen Thomas Dalby startet selv karrieren for tensingkoret i Furuset kirke som niåring (!).
Nå, som 33-åring, leder han to bedrifter som i 2019 nådde nærmere ti millioner kroner i omsetning.
Etter snart ni måneder av 2020 er dette redusert med nesten 90 prosent.
– Det var jo signaler om at det ble åpnet for arrangement opp til 500 personer fra 1. september, men slik ble det ikke. Da mistet vi 30 oppdrag. Det ble enda et ballespark, forteller Dalby.
Å være daglig leder da dette inntraff, 12. mars 2020, er den kjipeste jobben han har hatt.
– Det føltes tungt, både overfor egne ansatte og alle frilanserne.

Dalby har ofte jobbet seks-sju dager pr. uke.
– For meg er det jobb, hobby og lidenskap i ett. Jeg teller ikke timer. Så kom koronasituasjon på slutten av mørketiden, hvor man hadde mye å glede seg til for sommeren 2020. Vi hadde forventet 40 prosent mer omsetning i år mer i år.
– Hva gjorde du da Norge stengte ned?
– Jeg har aldri gått så mye tur før, jeg. Ellers ble det mye andre fritidsaktiviter og jeg begynte å videoblogge. Det ble både terapi og egenutdanning. Jeg har også lært meg å bruke mer utstyr vi har på jobben, og har ikke ligget på latsiden.

Thomas Dalby driver firmaene DMG & FX Norge. Foto: John Berge, Scenemagasinet.no ©


Mer informasjon om Red Alert Norge her.
LES OGSÅ:
http://scenemagasinet.no/skrur-pa-rode-varsellys-for-britiske-scener-og-konsertsteder/
http://scenemagasinet.no/llb-2019-fx-dalby-har-masse-erfaring-med-store-kjente-pa-merker-mener-audiocenter-er-en-serios-konkurrent/

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mai 2024
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Facebook

populær