Se oss i sosialt media

ARTISTOMTALE

Ny samisk stemme går popveien for å gjøre musikken mer tilgjengelig

Publisert

den

Kajsa Balto er en ny, samisk stemme – som går popveien med sitt budskap om naturens kraft og sjel.

– Jeg lager den musikken som kommer til meg. Familiebakgrunnen min er drivkraften, dette prosjektet er selvterapeutisk. Og så er det hyggelig om noen vil høre, sier Kajsa Balto.
For hun er oppvokst i Oslo, hoppet inn og ut av samisk identitet i oppveksten, og kan takke sin stae far for at hun forstår nordsamisk.
– Han ga aldri opp det samiske språket. Han snakket samisk og joiket til meg, jeg svarte på norsk. Nå som jeg selv er mamma skjønner jeg hvor vanskelig det er å insistere på samisk når man ikke har en arena rundt seg for å bruke språket, sier Balto – og røper at hun har en ettåring som joiker i huset.

Kajsa Balto i spissen for sitt faste band – og venner, f.v. Karoline Bjørhei på trommer, David Aleksander Sjølie på gitar og Ragnhild Tronsmo Haugland på cello. Foto: Jannik Abel.


 
Kvartett
Nå synger hun på samisk for å gjøre sitt for språket og kulturen, og sier «det krever en innsats for å holde det levende». Men det var ikke derfor hun begynte med musikk.
– Jeg begynte å spille med vennene mine! Vi gikk på musikklinjen sammen, sier hun om samspillet med de ikke-samiske musikerne som har vart lenge etterpå – med Ragnhild Tronsmo Haugland på cello, David Aleksander Sjølie på gitar og Karoline Bjørhei på trommer.
Kajsa Balto skriver musikken, og henter inspirasjon fra samiske tradisjoner – ikke minst slektsjoiker fra farens familie.
Tanten som bor i Karasjok har skrevet dem, og andre joiker, ned og var viktig i Kajsas musikalske prosjekt.
Produsenten Jakop Janssønn er også samisk, og hjalp ifølge Balto med å forme et lydbilde som ble ganske poppreget.
– Jeg ville at musikken skulle oppleves som relevant og forståelig også for dem som ikke forstår ordene.
Formidle glede
Kajsa Balto debuterte i 2017 med albumet «Sámi sohka», samisk slekt. I mellomtiden har hun deltatt på Riksscenens mentorprogram under ledelse av Georg Buljo, og mottok tidligere i år Sametingets arbeidsstipend for yngre nyetablerte kunstnere. Nå første uken i mai er det klart for andreplaten «Buot Eallá».
– «Alt lever» er tittelen, som bygger på gammel, samisk tro på at alt i naturen har sjel. Det ble den røde tråden gjennom sangene. Samisk er et utrolig vakkert språk i både lyder og formuleringer. Det er så mange ord som ikke finnes på norsk, som naturbeskrivelser, sier Balto, som har livestrømmet slippkonsert fra Riksscenen torsdag 7. mai 2020.

Kajsa Balto slapp debutplaten i 2017 og brukte tre år på oppfølgeren «Buot Eallá» – som slippes på det samiske bok- og musikkforlaget DAT.


 
Balto synger om naturen, om rådene fra sine forfedre om ikke å bruke flere ressurser enn det du selv trenger. Om at trær er forbundet med menneskene gjennom luften vi puster i. At man må kjempe for den siste rene villmark, den siste rene fjord.
Kajsa Balto sier hun har stor beundring for samiske kunstnere med et aktivistisk utgangspunkt, men påpeker at det ikke er drivkraften bak hennes uttrykksbehov.
– Jeg vil formidle glede og stolthet over min bakgrunn, min kultur. Det er så mye spennende i samiske skikker. Jeg blir ofte overrasket over hvor lite folk vet om det.

Kajsa Balto (32) er en ny stemme ut på samisk, og slipper andrealbumet «Buot Eallá» – som betyr «naturen lever». Foto: Karoline Bjørhei.


 
Kuratert liste
Hun sirkler tilbake til familien i intervjuet. For albumet byr også på tre personjoiker. På den ene joiker hun oldemoren, som det heter om fremførelsen av slike joiker.
– Jeg kjente henne ikke, men vokste opp med joiken hennes. En personjoik fortsetter å leve etter at du er borte. Derfor føler jeg at jeg vet hvem hun var, for minnene lever, sier Kajsa Balto, som også har tatt med en joik til faren, som hans bror skrev.
– Pappa har laget en personjoik til meg, men den er ikke med på platen – for jeg kan ikke joike meg selv! ler hun, men legger til, mer alvorlig:
– Det er kanskje også en grunn til at jeg vil videreformidle dette, så mine barn skal ha noe etter meg.

Kajsa Balto (32) er en ny stemme ut på samisk, og slipper andrealbumet «Buot Eallá» – som betyr «naturen lever». Foto: Karoline Bjørhei.


 
Selv hentet hun inspirasjon fra en onkel som ga ut joikeskive på 1980-tallet, Piera Balto. Idag blomstrer det i samisk musikkliv, mener Kajsa Balto – som ble spurt om å kuratere en liste med samisk musikk for NPS Music på Spotify.
– Det var deres første offisielle, samiske liste. Jeg fikk plukke ut låter, og har både tatt med tradisjonsjoik og crossover, klassikere og nye sanger. Det er viktig at flere blir synlige, og får flere avspillinger. Lyttere kommer ikke av seg selv, og jeg oppdaget for eksempel at en rekke samiske artister ikke hadde verifisert artistprofilen sin på Spotify.
(NTB)

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

juli 2024
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Facebook

populær