Se oss i sosialt media

SCENEBESØK

På besøk hos Peer Gynt-salen i Grieghallen: «Dette er helt fantastisk!»

Avatar photo

Publisert

den

BERGEN: Med et tastetrykk forvandles akustikken i Peer Gynt-salen i Grieghallen. – Dette er helt fantastisk, ikke sant, sier Rolf Skogstrand, som nå feirer 40 år i storstuen.

Grieghallen er en konserthall i Bergen som sto ferdig i mai 1978, over elleve år etter at byggingen startet.
I alle disse årene, med unntak av en pause underveis, har Rolf Skogstrand vært med.
I mange år som arrangementssjef, og det siste året som drifts- og vedlikeholdssjef.
Det gedigne konserthusets ytre plater ruster, men Rolfs kjærlighet til Grieghallen ruster så visst ikke.
Med ungdommens entusiasme og glød viser han oss rundt i bygget, hvor selve Grieghallens storstue selvsagt imponerer.
Men også et mer tilforlatelig rom, er det ikke et slags stort konferanserom, mon tro – vekker vår interesse.

Dette rommet skjuler noe av det mest avanserte av lydteknologi installert hos norske kulturhus.
Som en del av et omfattende rehabiliteringsprosjekt (med verdi på 300 millioner kroner) i årene 2013 til 2016 kjempet Rolf for å få installert Constellation fra Meyer Sound, som er regnet som verdens mest avanserte etterklangssystem.
– Det systemet er bare helt fantastisk. Det gjør at vi kan bruke dette rommet tl atskilligmange formål, sier Rolf med glød.
– Det var ikke billig, tenker jeg?
– Anlegget med 54 mikrofoner og 250 høyttalere kostet over åtte millioner kroner. Dette var det siste vi gjorde i ombyggingsfasen og vi måtte kjempe lenge for å få det til. En av grunnene var at det var ganske mye hurlumhei fra andre leverandører av denne type anlegg. Men vi ville ha et system som kunne gi oss 100 prosent av de vi ønsket oss, forteller Rolf.

Rolf Skogstrand, drifts- og vedlikeholdssjef i Grieghallen, viser frem styringsenheten for Constellation.– Hvordan kom du over konseptet med etterklangsanlegg?

– Jeg var i San Francisco på ferie, og ble invitert til Meyer Sound-fabrikken. Vi har hatt Meyer siden tidlig på 80-tallet i forskjellige settinger. Der fikk jeg demonstrert Constellation. Så tok vi en tur Tallin, i Nokia-hallen og fikk hørt systemet i en stor konsertsal. Det ga meg en bekreftelse på det jeg hadde hørt i USA. Og da hadde jeg med meg beslutningstakerne, daværende Grieghallen-direktør Gjert Atle Gundersen og Bernt Bauge som ledet Bergen Filharmoniske orkester. De vilt begeistret for hva systemet kan gjøre. Det har en kvalitet som gir en naturlighet i det akustiske bildet. En av hovedgrunnene til å få det installert, var å tilby Bergens filharmoniske orkester en øvingssituasjon som var helt perfekt. Systemet skulle levere en klangmessig akustisk virkelighet også midt i rommet, som var felles for alle. Det var ytterst viktig for oss at den naturlige opplevelsen av en akustisk virkelighet ble 100 prosent.
– Hørte du på andre systemer?
– Ja. Dette var i 2010 og utover. Da var nok de andre systemene mindre utviklet enn de er i dag.
– Hva er erfaringene med å ha etterklangs-anlegg i daglig drift?
– Vi har fått utvidet bruken av Peer Gynt-salen, som var tenkt som en konferansesal, men som nå fungerer for alle type konserter. Styrkekvartett, kammerorkester, teater, korsang, rockekonsert, brazzband. Det var et utrolig viktig element, at alle disse musikkstilene får får akustiske forhold som gjør at de er utrolig fornøyd.
Peer Gynt-saken har plass til 650 personer, avhengig av scenedybden kan det være opp til 700, eller 1.500 stående på gulvet.

http://scenemagasinet.no/grieghallen-i-bergen-er-mest-omtalt-av-norske-kulturhus/
Rolf Skogstrand (født 23. oktober 1950) er en norsk musiker som var aktiv i flere Bergensbaserte rockband på 1960-, 70- og 80-tallet. Han er best kjent fra Saft (band) hvor han spilte bass. Han startet sin musikerkarriere som gitarist og sanger i 1967 i bandet Hoolegans fra Bergen. Etter musikerkarrieren har han blant annet arbeidet som arrangementssjef i Grieghallen.
Denne saken ble opprinnelig publisert i SCENEMAGASINET 2-2019 (i en forkortet versjon.) Bestill abonnement her.

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mars 2023
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Facebook

populær