Se oss i sosialt media

3D-LYD

Rådgiverne har ordet etter System Designers Conference

Publisert

den

Jens-Henrik Andersen (t.v.) er daglig leder i Kulturteknikk AS og Jan Olav Owren (t.h.) er seniorrådgiver, akustikk hos Rambøll Norge AS. Foto: John Berge, PRO AV MAGASINET.no ©

PRAHA: Femten konsulenter, rådgivere og konsulenter fra Norden ble invitert til System Designers Conference (SDC) i regi av Yamaha. Hva synes de to norske rådgiverne om seminardagene?

Jens-Henrik Andersen er daglig leder i Kulturteknikk AS. Foto: John Berge, PRO AV MAGASINET.no ©

Jens-Henrik Andersen
Rådgiver og daglig leder
Kulturteknikk AS


– Hva gjorde at Kulturteknikk AS ønsket å reise på turen?

– For oss er det viktig å være oppdatert på hva som finnes av utstyr i markedet, utstyr som kan være nyttig for våre kunder. Elektroniske klanganlegg er tema i de fleste prosjekter med nye kulturbygg i dag, og også ved rehabilitering av kulturbygg. Derfor er det viktig for Kulturteknikk AS å være oppdatert på dette området, og det er viktig for oss å kjenne til hva som tilbys. Vi har som ambisjon å være ledende som rådgiver på dette området, i godt samarbeid med gode romakustikere. Av invitasjonen fra Yamaha framkom det at noen nyvinninger skulle presenteres, bl.a AFC4, Yamahas løsning for «immersive sound».
– Var AFC4 det mest interessante?
– Ja. Alle foredrag, presentasjoner og seminarer knyttet opp mot «immersive sound» de mest interessante ettersom dette er «på dagsorden» for tiden. Etter vår oppfatning bør særlig bruk av elektroniske løsninger for etterklang, «immersive sound», eller hva du enn kaller det, være tema framover. Særlig gjelder dette i flerbrukssaler. Akustikken er endelig blitt allment akseptert som et viktig og premissgivende fag i stort sett alle prosjekter som handler om kulturbygg nå, også i mindre kulturhus.
Jens-Henrik Andersen fremhever også at Yamaha bød på et bredt spekter av interessante og nyttige foredrag på dette treffet, ikke bare rettet mot presentasjon av utstyr fra Yamaha, men også løsninger fra andre produsenter som norske TTA. (Se egen sak om dette på de påfølgende to sider, side 18-19).
– Har dere blitt invitert av andre produsenter på slike turer?
– Vi mottar jevnlig invitasjoner til messer, presentasjoner med videre, både av leverandører og produsenter. Og vi er jevnlig på slike presentasjoner, noe vi gjør vi for å holde oss oppdatert på hva som «rører seg». Det kommer vår oppdragsgivere til gode. På større messer deltar vi for egen kostnad. Når vi mottar invitasjon til produsentspesifikke presentasjoner ser vi alltid på en mulighet for å få til dette ettersom vi er opptatt av å holde oss oppdatert, og beste måte å gjøre dette på er å få se/høre på og kjenne på utstyret og prøve det. I tillegg anser vi det som en ubetinget fordel å møte produktutviklere, systemteknikere, programmerere mv, og snakke direkte med disse.

Jan Olav Owren er seniorrådgiver, akustikk hos Rambøll Norge AS. Foto: John Berge, PRO AV MAGASINET.no ©


Jan Olav Owren

Seniorrådgiver, akustikk
Rambøll Norge AS


– Hva gjorde at Rambøll ønsket å reise på turen?

– Som rådgivere med høy kompetanse og fokus på blant annet kulturbygg er det viktig at vi holder oss oppdatert på hva som skjer på teknologifronten, og da er slike konferanser svært viktige for å se – og ikke minst høre – hvilke muligheter teknologien gir.
– Hva var det mest interessante og nyttige for deg mht. turens foredrag, demonstrasjoner og seminarer?
– Jeg var imponert over det faglige programmet som ble satt sammen til årets System Designers Conference. Presentasjonen som het «Application Examples of Immersive Sound Technologies» – hvor vi fikk høre flinke musikere med ulike presets – på AFC4-systemet var interessant. I det ene øyeblikket hørte vi en strykekvartett spille Eine kleine Nachtmusik, og i det neste flyr en kylling med en tracker gjennom lufta hvor kakling avspilt via høyttalerne angir kyllingens posisjon! Jeg likte også presentasjonen som handlet om «Immersive Audio in Live Concerts» hvor det ble gitt en historisk gjennomgang fra 1500-tallet og til nyere tid. Og som akustiker var det interessant å høre på Dr. Piotr Kozlowski snakke om ulike akustikkmålinger og analyser. Det sier kanskje litt om meg, men også om programmets bredde, at jeg både svarer Stockhausen og baklengs integrasjon på dette spørsmålet.
– Hva er det heteste temaet innen lyd i årene foran oss?
– Det er klanganlegg og løsninger med AV over IP. «Klanganlegg» har det jo kommet en del av allerede rund omkring, og jeg tror vi kommer til å se mer og mer til dette når brukerne av disse er fornøyde med kvaliteten og fleksibiliteten slike systemer gir. Fornøyde brukere i ett bygg vil gi gode referanser til utbyggere som kanskje er i startfasen av et nytt kulturbygg et annet sted. Vi som rådgivere må være klar over denne hva denne teknologien kan bidra med, og kjenne til hvilke aspekter som må tenkes på tidlig i prosjekteringen slik at resultatet blir best mulig for sluttbrukeren.
– Det blir også spennende å følge VR-teknologien fremover. Der er det fremdeles en vei å gå både på lyd og bilde, og Actual Reality er fremdeles en del bedre.
– Jeg forsto det slik at dere betalte turen selv. Kan du forklare hvorfor?
– Rambøll er en uavhengig rådgiverbedrift, og vi har derfor en policy på hva vi kan og ikke kan motta av gaver, verdier osv. Kostnader for reise og opphold i forbindelse med denne turen ble derfor dekket av Rambøll Norge AS.
– Har dere blitt invitert av andre firma på slike turer?
– Vi blir ofte kontaktet av leverandører som ønsker å vise frem sine produkter, og må som sagt være klar over hvilke produkter som finnes på markedet for å kunne være gode rådgivere. Som rådgiver innen akustikk og lydteknikk betyr dette alt fra vibrasjonsisolatorer til høyttalere. Rambøll har akustikere i flere land, og vi har internasjonale fagtreff annethvert år hvor vi bl.a. befarer prosjekter og ser/hører på ulike løsninger. Under konferansen til Yamaha i Praha var vi deltakere fra Norge, England og Finland. Internasjonalt stiller Rambøll ofte med deltakere på Reproduced Sound og ISE. I Norge forsøker vi å delta på eventer som f.eks. fagdagen med Renkus-Heinz på DOGA tidligere i 2019, fagseminaret om ny kulturhusteknologi i Kongsberg for et par år siden og foredrag o.l. arrangert av AES Norge.

Vi informerer våre lesere:
SCENEMAGASINET reiste til System Designers Conference i Praha, 7.-8. november 2019, på invitasjon fra Yamaha. Våre reise- og oppholdsutgifter ble betalt av Yamaha, i likhet med de andre inviterte, herunder flere nordiske deltakere. Vår journalistiske dekning er foretatt 100 prosent på basis av egne vurderinger, og vi har ikke fått noen som helst føringer fra Yamaha, verken før, under eller etter konferansen.
Vil du lese de store, grundige artiklene først av alle? Abonner på den trykte utgaven av magasinet:

Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i nr. 8-2019 av SCENEMAGASINET.

Bestill abonnement her!
TIPS OSS! Vil du at vi skal skrive om deg, ditt firma, dine produkter, dine ansatte, dine prosjekter? Vi er avhengig av tips. Send oss et tips her! 

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mai 2022
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Facebook

populær