Se oss i sosialt media

ARRANGEMENT

Roskilde-festival nr. 50 år i 2020. Blir 2019-utgaven den siste store?

Publisert

den

Nord-Europas største musikkfestival vil ha arrangert 50 festivaler i 2020. Da vil også festivalen krympe kraftig når gravemaskinene ruller inn i deler av dagens campingområde.

Etter at årets Roskilde-festival har pakket sammen lørdag 6. juli 2019 starter utgraving av grus på store deler av festivalens campingområdet, skriver danske TV 2 Lorry.
Utgravingene vil få store virkningen for festivalens kapasitet allerede fra 2020, og festivalen vil bli mindre med tiden.
– Vi er bekymret. I verste fall kan vi ikke lenger arrangere festivalen på den måten vi ønsker, sier leder for publikumsavdelingen, Henrik Bondo Nielsen, til Ritzau.
Det er campingvognområdene og teltområdene som kalles Clean Out Loud, som forsvinner i første omgang. Arealene som blir borte tilsvarer 140 fotballbaner, av de totalt 240 som brukes til camping og parkering i dag.
Det vil likevel bli solgt det samme antallet billetter også i 2020, men etter hvert frykter man at antallet publikummere må reduseres. Framtiden for festivalens størrelse står og faller på om det blir mulig å fylle igjen hullene etter grusuttaket.

Orange Scene i 2018, med Damon Albarn ombord. I 2019 skal den gjestes av blant andre Bob Dylan, Cardi B, Robert Plant, Robyn, The Cure, Underworld og Wu-Tang Clan. Foto: AP.

Utsolgt «som vanlig»

Årets festival blir altså den 49. i rekken. Roskilde startet i 1971 og er i dag Nord-Europas største musikkfestival med omkring 130.000 festivalgjester og 180 artister og musikknavn på til sammen åtte scener. Som så ofte før er årets festival utsolgt.
Øverst på plakaten åpningsdagen onsdag 3. juli troner såpass forskjellige artister som veteranen Bob Dylan og rapartist Cardi B.
Publikummet får i løpet av dagene fram til lørdag 6. juli også se Janelle Monáe, r & b-artisten med spektakulært sceneshow, og Sveriges popdronning Robyn samt veteranene The Cure, Underworld, Wu-Tang Clan og Robert Plant – for å nevne noen av artistene som opptrer på den oransje hovedscenen.
Blant de norske artistene i hovedprogrammet finner vi Aurora, Ulver, LeMaitre, Heave Blood & Die og Sushi X Kobe.
– Aurora er en aktiv forkjemper for kjærlighet og miljøet, noe som går hånd i hånd med verdiene til Roskilde Festival, sa festivalens programsjef Anders Wahrén da det ble klart at de hadde booket den norske stjernen som denne våren har turnert både USA, Sør-Amerika og Europa – før hun finner veien til Sjælland.
Totalt kommer bandene og artistene fra 40 forskjellige land.

Cardi B opptrer onsdag 3. juli på Roskilde og er med på å sparke igang den snart 50-årsjubilerende danske festivalen. Foto: AP.

Mat og kunst

Festivalen har dessuten et imponerende kunstprogram med et stort antall kunstnere. Her dukker den norske kunstneren Sissel Tolaas som jobber med å samle forskjellige dufter, opp. Hun blir å se i kunsthuset i House of Chroma.
Tolaas har tidligere laget en ost basert på bakterier som hun fikk fra David Beckhams svette joggesko. Osten ble servert til gjester i Adidas-teltet under OL i London.
– David Beckham viste seg å være en svært vellykket og delikat ost. Gjestene elsket den, sier den norske kunstneren i et intervju med Financial Times.
Festivalens mattilbudet kan også være ganske alternativt for dem som ønsker å utfordre sine tradisjonelle vaner. Du kan få både insektsburgere og fritert snegle. Blant mer koselige aktiviteter er det bakekurs, ølbryggerkurs og kurs der du kan forsøke deg på å lage den legendariske flæskestegssandwichen.

Aurora er klar for Roskilde. At hun er en aktiv forkjemper for kjærlighet og miljøet, går hånd i hånd med verdiene til festivalen, het det da hun ble booket. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Søppelutfordring

Overskuddet fra Roskilde-festivalen går til veldedighet. I fjor ble flere millioner kroner donert til forskjellige organisasjoner. I tillegg gjennomføres det gjenbruksprogram der folk oppfordres til å pante og sortere avfallet sitt. For festivalpublikummet genererer 2.000 tonn søppel.
Mange har lagt til seg vanen med bare å reise fra teltutstyret – i tro på at festivalen rydder opp og donerer til hjemløse.
– Når det krever 80.000 mennesker for å slå leirene opp, kreves det også 80.000 for å pakke dem ned igjen. Så mange hjemløse finnes det heldigvis ikke. Ta med utstyret hjem, spar penger og doner beløpet til hjemløse, oppfordrer festivalen. (NTB-Helle Høiness)

Fakta om Roskilde:

* Festivalens hovedprogram er fra onsdag 3. juli til lørdag 6. juli 2019.
* Oppvarmingsfestivalen på et begrenset område starter allerede lørdag 29. juni.
* Rundt 180 band og artister opptrer på festivalens åtte forskjellige scener.
* Antall publikummere er 130.000 publikummere.
* Norske navn i år er Aurora, Ulver, LeMaitre, Heave Blood & Die og Sushi X Kobe. Allerede i ilden under oppvarmingsfestivalen var Charlotte Bendiks, Heartbreak Satellite, Hôy La, Lil Halima og Mall Girl på scenen.
 

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

februar 2024
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Facebook

populær