Se oss i sosialt media

STUDIO

Ruphus-Gudny fører det legendariske Rainbow-lydstudioet videre: «Det er Skandinavias Abbey Road!»

Publisert

den

OSLO: Mens den legendariske lydmannen Jan Erik Kongshaug den siste tiden har vært hyllet med Kongens fortjenstmedalje, egen festival og utgivelser, lever studioet han bygde opp – Rainbow – videre.

Det er den selv så kjente vokalisten Gudny Aspaas, kjent fra det norske progrockflaggskipet Ruphus, som rykket inn som daglig leder for et år siden.
Det skjedde i kjølvannet av at hun jobbet med comebackplaten «No Stranger» fra 2017 nettopp hos Kongshaug.

Kulturarv

Gudny Aspaas – legendarisk norsk vokalist fra 70-tallets progrockhelter Ruphus – fotografert da hun slapp soloalbumet «No Stranger», 30 år etter forrige gang. Foto: Gitte Johannessen / NTB


– Jeg var i Rainbow Studio og la sang, samt litt miks hos Jan Erik og Peer Espen i desember 2016 og januar 2017. Jeg ble veldig imponert over både lytting og innspillingsrom, som fikk vokalen min til å låte mye bedre enn i alle de andre studioene jeg har gjort innspillinger i.
Aspaas forteller at i samtaler med Jan Erik Kongshaug formidlet han et ønske om å bringe studioet videre til en ny generasjon, for å kunne trappe ned selv.
– Jeg bestemte meg for å overta, noe jeg gjorde våren for to år siden, sier Gudny Aspaas – og sier at motivasjonen er å føre det hun kaller en kulturarv videre.

Vårt eget Abbey Road

– Navnet Rainbow Studio har vært ensbetydende med høykvalitetsinnspilling, et skandinavisk «Abbey Road» om du vil, sier Aspaas, og lover at «så mye annerledes skal det ikke bli».
– Vi ønsker at navnet skal leve videre i tiår fremover, til tross for at de aller fleste store studioer i Skandinavia og Europa generelt er lagt ned siste ti årene, sier hun om ambisjonene:
– Selv om Jan Erik har vært selveste primus motor i driften er det svært mange teknikere og produsenter fra hele verden som har gjort fremragende arbeid i studioet, og som kommer til å bruke det aktivt fremover, utdyper Aspaas, som nylig har hatt besøk av både Terje Rypdal – og av en amerikansk rapgruppe som ville spille inn.
Ketil Bjørnstad, som antagelig er den som har spilt inn mest i Rainbow, spilte nylig inn komplementære verker til sin jubileumsutgivelse der.,

Visegruppen RUPHUS med ny LP. F.v.: Kjell Larsen, Thor Bendiksen, Gudny Aspaas, Håkon Graf og Asle Nilsen.
Foto: NTB / SCANPIX

ECM viderefører

Det «nye» Rainbow-laget ønsker å gjøre studioet tilgjengelig for både sangere, musikere og andre tilhørende bransjer fra hele verden.
– Vi har ukentlige henvendelser fra en rekke artister, plateselskaper og filmselskaper som ønsker å spille inn eller mikse i dette legendariske studioet. Mange artister som besøker Norge i konsertsammenheng ønsker å kombinere dette med innspilling i Rainbow, uttaler Aspaas, og legger til om samarbeidet med det tyske plateselskapet ECM, som i 2019 feirer 50 år:
– Vi har et godt samarbeid med ECM, som vi begge ønsker å videreføre der det er naturlig.

Jan Erik Kongshaug (t.h.) i sving i Rainbow-studioet i 2016, med musikerne Bendik Hofseth, Mike Mainieri og Carl Størmer ivrig lyttende. Foto: Gitte Johannessen / NTB

Nye krefter

Siden Gudny Aspaas overtok over som daglig leder for et drøyt år siden har hun begynt å knytte flere krefter til studioet, og trekker frem studiomanager og lydtekniker Martin Abrahamsen.
– Han har i flere tiår gjort seg bemerket med innspillinger for blant annet Kirkelig Kulturverksted.
Med i dagens Rainbow-team er ifølge hjemmesiden dessuten Audun Bormann og Thor Lønning Aarrestad.
Selv er Gudny Aspaas også tilrettelegger for artister og tilknyttede bransjer som ønsker det hun kaller «noe utenom det vanlige».
– Vi har gjort mange investeringer i ny digital infrastruktur som hele huset har glede av, sier hun.

Jan Erik Kongshaug, selv en dyktig musiker, bak pulten i Rainbow-studioet i 2003. Foto: CF Wesenberg / Handout


Jan Erik Kongshaug (74) grunnla Rainbow Studio i 1984, og per 2018 sto han oppført med 4.000 innspillinger – med artister i ligaen Pat Metheny, Keith Jarrett, Chick Corea, Charlie Haden og Bill Frisell.
(NTB)
http://scenemagasinet.no/bransjeveteranen-asle-nilsen-storkoser-seg-fortsatt-med-lyd-og-opplevelser/
 
http://scenemagasinet.no/ruphus-gjenforenes-for-relansering-av-debutalbumet/

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mars 2023
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Facebook

populær