BRANSJEORGANISASJON

TONO betaler ut rekordhøy sum til norske musikkskapere – som går magert 2021 i vente

TONO-direktør Cato Strøm byr på en rekordhøy utbetaling til norske musikkskapere nå i høst – men advarer om at 2021 blir magert. Foto: Kristian Dugstad / TONO

Mens norske musikkskapere og musikkforlag kan glede seg over en rekordhøy utbetaling nå i høst, vil koronakrisen slå ut for fullt først i 2021.

Det melder TONO, som forvalter de økonomiske opphavsrettighetene i musikken de har skapt og som brukes offentlig for eksempel på radio, TV, internett, konsert og kino mot betaling.

ANNONSE FRA BOSE:

Av årets fire utbetalinger er høstens avregning tradisjonelt den største, og er i år på rekordstore 115,5 millioner – takket være et godt konsertmarked i 2019.

Nær 70 millioner kroner er såkalt konsertavregning, ifølge TONO-direktør Cato Strøm.

– For de aller fleste av TONOs medlemmer er konsertinntektene helt avgjørende, enten man står på scenen selv eller kun er komponist, låtskriver og tekstforfatter, slik jo mange av medlemmene faktisk er, sier han og påpeker at norske artister går et magert 2021 i vente.

Ikke bare har avlyste og utsatte konserter så langt betydd et inntektstap på flere titalls millioner for TONO: Samvirket har så langt heller ikke vært omfattet av noen av myndighetenes kompensasjonsordninger.

Ifølge pressemeldingen vil dette ramme TONO-medlemmene «kraftig» i konsertavregningen høsten 2021.

– For norske komponister, sangtekstforfatter, låtskrivere og deres musikkforlag er TONO-inntektene blant deres aller viktigste inntekter. I en vanskelig tid for TONOs medlemmer er det i det minste hyggelig å kunne utbetale en rekordhøy høstavregning, sier Strøm.

ANNONSE
ANNONSE

Du vil kanskje også like