Se oss i sosialt media

KULTURHUS

Ullensaker Kulturhus feirer 20 år

Avatar photo

Publisert

den

Lørdag 27. april 2019 feirer Ullensaker Kulturhus 20-års jubileum.

Dette ble markert med storslått festforestilling med Sol Heilo m/band, Eli Kristin Hanssveen, Jonas Rønning, Ingrid Berg Mehus og elever fra Romerike Folkehøgskole og Jessheim vgs. og mange, mange flere.
I tillegg til jubileumsforestillingen markeres jubileet på dagtid på kulturhuset – bla. åpnes feiringen av ordfører Tom Staahle.

Da huset var nytt i 1999 var tanke å vise scenekunst, kino, og ha bibliotek og kulturskole.
– Men livekonserter er risikosport i forhold til kino, sier kulturhusleder John Jørgen Støa.
Kinoen styres av kollega Haakon Drage.
John Jørgen Støa forteller til Scenegamagasinet at kulturhuset betyr veldig mye, for mange, i kommunen.
 

John Jørgen Støa er kulturhussjef i Ullensaker. Foto: Ullensaker kommune.


 
– Men vi er blitt for små. Da det åpnet i 1999 syntes alle det var for mye av det gode, men så er det altfor lite i dag. Vi greier ikke å gjøre alt det vi kunne ha lyst til å gjøre. Vi er jo både kino og kulturhus, forteller Støa.
I 2018 var det 180.000 solgte billetter, herunder 140.000 på kinoen og 40.000 på andre kulturhusarrangement.
– Det er snakk om privat kino på Jessheim. Er det noe nytt i den saken?
– Vi vil gjerne drive selv, i kommunal regi, men jeg vet ikke mer om privatkinoplanene. Jeg vil at kommunen investerer i nytt kinobygg. Det er en viktig bærebjelke i økonomien av kulturhuset, selve kinodriften. Forsvinner den, vil vi ikke gå med overskudd.
– Har dere plass til påbygg?
– Ja, det er tomteareal til påbygg. Og det finnes en mulighetsstudie. Kan vi frigjøre dagens to kinosaler, kan disse omgjøres til øvingssal for lokalt kulturliv, og ønsker å utvide hovedsalen fra 450 til rundt 800 stoler.
Det var 17.000 innbyggere i Jessheim i 2005. Pr. 2019 er det 37.000 innbyggere.
– Det er en voldsom økning, det merker vi. I 2018 var det totalt utsolgt på nesten alt vi presenterte. Det å ha et godt kulturtilbud betyr mye for nyinnflyttede folk og vi ser en oppblomstring av lokalt teaterliv. Det gir plassproblemer. De vil gjerne øve, men det går ikke her for da kræsjer det med kino og andre forestillinger.

Kinoreklame utenfor Ullensaker kulturhus. Foto: John Berge, Scenemagasinet. ©


Kulturhuset jobber derfor mye med Romerike folkehøgskole og Jessheim videregående skole med arrangementer og øvingene skjer i hovedsak på skolene.
– Målet er å reflektere mangfoldet i kommunen med alle kunstarter, og engasjerte mest mulig lokale profesjonelle utøvere kombinert med studenter.
– Hva er mest givende med å drive Ullensaker kulturhus?
– Det er at det kommer folk på det man tilbyr. Man blir målt og veid på tall!

Stativ hos Ullensaker kulturhus. Foto: John Berge, Scenemagasinet. ©


Historisk bakgrunn:
Allerede fra 1990 så man et skrikende behov for et skikkelig kinotilbud i kommunen, og det var et sterkt ønske blant folk om at det skulle bygges et kulturhus på Jessheim. Det skulle likevel gå en lang stund før noe ble gjort i denne saken. I perioden fra rådhuset stod ferdig bygget og til vedtaket om ny hovedflyplass kom, var det så mye annen byggevirksomhet og andre behov som måtte dekkes at tankene om et kulturhus måtte legges litt på is. Men, da hovedflyplassen ble vedtatt å være på Gardermoen visste man at man ville stå ovenfor en stor ekspansjon. Politikerne ønsket at folk skulle ha lyst til å flytte til Ullensaker, og da ville et oppdatert kulturtilbud være av største nødvendig.
Fem arkitekt-firmaer var med i anbudsrunden om å få bygge Ullensaker Kulturhus, men det ble LPO Arkitekter AS som gikk av med seieren til sist. LPO Arkitekter har tegnet bygg som Astrup Fernly museumet i Oslo, Oslo Spektrum og har også hatt en del store oppdrag for Jessheim Storsenter.
Det kostet ca 70 millioner kroner å bygge Ullensaker kulturhus. 5 millioner var statsstøttet og det resterende beløpet på 65 millioner kroner ble betalt av kommunen selv.
Kulturhuset er bygget som et moderne flerbrukshus som i tillegg til å romme scener for artister i alle sjangre også rommer bibliotek og kino. Ullensaker Kulturhus fått status som et regionalt kulturhus som skal ha betydning for hele øvre Romerike. Kulturhuset holder en teknisk god standard og kan tilby gode fasiliteter både for artister og gjester.

Inngangen til Ullensaker kulturhus. Foto: John Berge, Scenemagasinet. ©


http://scenemagasinet.no/john-jorgen-stoa/

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mars 2023
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Facebook

populær