KORONAVIRUSET

Utleiebransjen blør. Har mistet 100 prosent av kommende omsetning.

Stian Husby fra TotalLyd. Foto: John Berge, Scenemagasinet.no ©

I likhet med en lang rekke bransjer er det harde kår for lyd-, lys og bildeutleiebransjen i disse koronavirustider. – Dette er virkelig alvor, ikke bare for hver enkelt medarbeider og for vårt firma, men for hele underholdnings- og kultursektoren, sier daglig leder Hege Strand hos Trondheim Lyd.

Strand, som sammen med sine kolleger, er i stort fokus i nr. 1-2020 av Scenemagasinet, er intervjuet av Trondheims største lokalavis, Adresseavisen (bak betalingsmur).

ANNONSE FRA BOSE:

Det er også Stian Husby fra det mellomstore uteleiefirmaet TotalLyd på Klæbø.

Faksmilie fra Adresseavisens sak.

Etter at de nye reglene for hele landet ble innført torsdag 12. mars 2020 – hvor det også ble forbud mot og stenging av kulturarrangementer – har alle de kommende oppdragene blitt kansellert for landets profesjonelle leverandører av lyd, lys og bilde (LLB).

Mens Trondheim Lyd er en gigant med 42 ansatte, inkludert søsterbedriften Trondheim Crew, er TotalLyd et enkeltpersonsforetak med faste frilansere.

Situasjonen for de to trønderfirmaene er dog lik. Ordreboken er nå helt tom, på rekordtid er alle kommende arrangement avlyst.

«Vi satser alt på å holde oss gående til mai, men er helt avhengig av statlig hjelp. Hvis vi ikke klarer oss, så tror jeg ikke det er mange andre i bransjen som klarer seg heller. Og da kan ingen arrangere festivaler, små og store konserter, konferanser og events i sommer og høst. Aller verst er det for de mange frilanserne i bransjen. Vi har kontakt med veldig mange, og et sted mellom 50 og hundre av dem vi bruker har oss som en viktig inntektskilde. De har ingen rettigheter ved tap av inntekt,» sier Hege Strand til avisen.

Hege Strand er daglig leder i Trondheim Lyd. Foto: John Berge, Scenemagasinet.no ©

«Vi føler nærmest at vi er i en krig. Du blir ikke skutt på gata, men du står i fare for å miste huset og jobben. Og den sosiale omgangskretsen prøver du å unngå. Jeg frykter å miste hjertebarnet jeg har jobbet så mange år med å bygge opp. Og det skjer på bare tre dager», forteller Stian Husby til Adresseavisen. Hele 27 oppdrag var på gang til og med mai 2020, men nå er alle borte, på en-to-tre – gjennom inneværende katastrofeuke. Det er 100 prosent av hele livsgrunnlaget. De første avlysningene kom i månedsskiftet februar/mars. Også hos Trondheim Lyd er alle oppdragene i mars, april og mai borte som dugg for solen, og rundt ti millioner kroner i omsetning med det, skriver Adresseavisen.

«Vi jobber med konserter, konferanser og foredrag – alt som handler om der folk samles. I tillegg har vi utestående fakturaer fra tidligere jobber, som vi nå ikke får betalt. Kundene våre er også i en vanskelig situasjon, og vi vil jo også at de skal overleve,» sier Stian Husby videre til lokalavisen. Husby sier at LLB-bransjen er liten, «men det er like viktig for oss å få inn penger, som det er for store oljeselskaper eller SAS, for den del.» Husby forklarer videre at han allerede har vært i dialog med bankforbindelser og leverandører. Husby håper at regjeringen også tenker på alle selvstendige næringsdrivende i den krevende situasjonen alle nå står i.

Stian Husby fra TotalLyd. Foto: John Berge, Scenemagasinet.no ©

ANNONSE
ANNONSE
John Berge John Berge

Du vil kanskje også like