Se oss i sosialt media

NYBYGG

Vega Scene vil treffe hodet, hjertet – og magen

Avatar photo

Publisert

den

OSLO: Så er Vega Scene i gang. Slagordet sier i grunnen alt: «Kino. Teater. Mat. Prat». Vi var der da det nesten helt ferdige kulturhuset ble presentert.
– Vi fikk inn bidrag fra 200 personer og bedrifter. 214.000 kroner. Jeg blir rørt bare jeg snakker om det, fortalte Ida Johannessen, markeds- og kommunikasjonssjefen på Vega Scene, da hun viste pressen rundt i nybygget, tidlig morgen, fredag 2. november 2018. Alle giverne har fått navnet sitt på veggen i foaje/inngangsområet.

Even Ramsvik presenterte Vega Snackbar. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©


Under presentasjonen tok først kokk Even Ramsvik ordet.
Han representerer Lava Oslo – og er en av eierne – som driver det som kalles Vega Snackbar. Det er dermed selskapets 16 spisested/barer.
– Kortreist mat, hyggelige, studentvennlige priser, og vi skal bygge atmosfære, sa Ramsvik.
Snackbaren beskrev han som den sunnere lillebroren til en amerikansk «diner», med mat fra Lavas eget økologiske surfeigsbakeri og generelt sunne retter, med en grønnere profil enn frityrstekte poteter og pølser.

Truls Foss styrer kinodriften. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©


Truls Foss, programsjefen for kino, tok så ordet og fortalte at det finnes cirka 2.000 såkalte «arthaus-kinoer» i verden.
– Vi vil være et alternativ, og vise andre ting enn de andre kinoene. Den smale film, festival- og kunstfilmen kommer høyest på plakaten hos oss, i samarbeid med små distributører, sa Foss.
Som også pekte på at han gjerne vil at kinopublikummet blir værende på huset, både før og etter film.
Det samme poengterte Ida Johannessen inne i sal en – den største kinosalen.
– Jeg får litt flyplassfølelsen av kinoer generelt. Du går til kiosken, som er taxfreesonen. Så er det inngangen, som «gaten». Og så er du ombord i flyet, altså kinoen. Etterpå ledes du ut et annet sted enn der du kom inn.
– Men her hos oss leder alle veier tilbake til et sosial område, hvor vi håper folk skal bli og prate. Det skal IKKE bli slik som da jeg så Lilja 4-ever på Hjertnes kulturhus i Sandefjord. Vi ble satt i bussen etter skolevisningen og ingen snakket mer om barneprostitusjon med oss.
Blant filmene i starten på Vega Scene finner vi Cold War, Grensen, Suspiria, Searching for Ingmar Bergman, Rekonstruksjon Utøya – og med norske Harajuku som åpningsfilm fredag 3. november 2018.

Her skal Vega Scene stå klar om nøyaktig ett år, 1. november 2018


Sal en. Kino-luksus med Skeie-stoler, laserprojeksjon og Dolby Atmos-lyd. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©


Foss åpner også for «reprisevisninger av ekstremt gode filmer, filmer som fortjener gjensyn».
Han la vekt på at «eklektiske» og «signifikante» storfilmer også skal få sjansen, av og til.
Det blir flere kino-«konsepter»:
Breakfast Club på søndager virket ganske så åpenbart rettet blant annet mot fyllesyke studenter, det ble i alle fall antydet ganske tydelig.
Men alle grupper skal få.
Det blir «knøttekino» i Salongen hver helg, med to til femåringer som målgruppe. «Salongen» er et område i andre etasje hvor man kan vise film, det er likefullt igjen fullverdig kinosal.

Kinosal to. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©


Det blir også familiekino i helgene – og Foss sa han drømte om å vise filmer fra Disneys andre gullalder på 35 mm, f.eks. Løvenes konge.
Det blir også Vega Baby og Vega Pluss, hhv. baby- og seniorkino. 
Skrekkfilmer skal også dyrkes i et eget nisjekonsept. Her lovte programsjefen å forsøke å utbrodere med obskure skrekkfilmer.

Truls Foss. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©


Norsk på manda’n er også et fast innslag, og filmen trenger ikke nødvendigvis være ny. En gang per måneden kommer denne programposten.

Fidalgo kritisk til Vega Scene


Hega Aga Edelsteen (t.v.) og Katinka Rydin Berge. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©Hega Aga Edelsteen
og Katinka Rydin Berge presenterte Vega sitt scene & teatertilbud.
De fortalte at det nå er fem år siden «minus to uker», da prosjektet ble født. Vega Scene het da Verdensteatret.
– Dette er en stor, rar dag, sa Hega Aga.
De presenterte så Vega Scenes første egenproduksjon, «Goliat», som får premiere 1. desember 2018.
«Goliat» handler om myter vi skaper om oss selv og andre. Myter gir styrke, mot eller blir en snublestein, og er vanskelig å bli kvitt.

Planen er en til to egenproduksjoner i året og flere gjestespill. Neste stykke kommer til våren 2019, og blir «Manning er fri» av Anders Budde Christensen.

Skilting hos Vega Scene. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©


Skilting hos Vega Scene. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©


Hva slags teaterscene blir Vega Scene?
Ifølge duoen Edelsteen og Rydin Berge skal de være «relevante, reflektere aktuelle sosiale og politiske spørsmål» og «ta opp det som diskuteres på kafé, på trikken og er en del av nyhetene».
– Teater som medium gir en annen inngang til kunnskap. Det treffer hode og hjerte. Vi skal løfte frem historier – lokale og internasjonale. Hvorfor vi er blitt som vi er blitt? Vi skal lage teater for publikum, ikke for kolleger og anmeldere, lød teaterduoens programerklæring.

Ida Johannessen, markeds- og kommunikasjonssjef hos Vega Scene, viser pressen rundt i nybygget. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©

Eksklusiv omvisning: Slik blir Oslos nye kino og kulturhus – Vega Scene

Detaljene om salene hos Vega Scene


Blant kommende oppsetninger finner vi «0+0=4» – et gjestespill fra Teater Ibsen. En kritikerrost monolog om norgeshistoriens groveste justismord, og om likhetene mellom dem. Forestillingen av og med skuespiller Thomas Bye har blitt spilt på Det Norske Teatret, Nationaltheatret og den Nationale scene og blir av mange omtalt som en av de viktigste og beste scenekunstopplevelsene de har opplevd i senere tid.
Teater Innlandet byr på «Kim F» – en fortelling om kjærlighet, men også om undertrykkelse, opprør og feiring. Det handler selvsagt om Kim Friele, den første i Norge som sto frem offentlig som homofil og kjempet for å få fjernet straffelovsparagrafen 213 og homofili som en psykisk diagnose.

Salongen. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©


 

Alle som har gitt gaver til byggingen har fått navnet sitt på veggen. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©


 

Fellesarealene har brukte møbler. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©

Hva slags kino blir det hos Vega Scene? Programsjefen svarer!

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

april 2024
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Facebook

populær