BEDRIFTSBESØK

20 år med Tritonos

Sjefen selv: Ivan Georgiev Makednov er en mann med godt humør. Foto: Katrine Wang Svendsen, Scenemagasinet.no ©

HØNEFOSS: Det startet med en liten musikkbutikk i sentrum. 20 år etter er bulgarske Ivan Makedonov fortsatt like ivrig etter «kickene» det gir å skape musikkopplevelser.

Det som opprinnelig var Tritonos Musikksenter AS er nå Tritonos Gruppen AS og nærmer seg 20 millioner kroner i omsetning.

ANNONSE FRA BOSE:

Starten skjedde på dagen, den 1. desember 1999, og anno 2019 var firmaet – som er heleid av 44-årige Ivan Makedonov – en komplette teknisk leverandør innenfor lyd, lys, scene, bilde og backline fra eget lager, både innen live produksjoner i tillegg til fast installasjoner.

Musikkbutikken er også fortsatt i drift, som en av de få gjenværende i Norge.

– Det er tøffe tider grunnet nettsalg. Selv om butikken var starten, er den ikke hovedinntekten nå, men fortsatt en veldig aktiv del av gruppen, forteller Ivan til Scenemagasinet.

Utviklingen av firmaet har skjedd gradvis og etter «tæring etter næring»-prinsippet. 20 år etter starten sysselsetter bedriften tolv ansatte. Ivans kone, bulgarske Daniela, er hans høyre hånd, med driftsansvar for butikken og med orden på regnskapet.

– Selv har jeg nesten glemt å prate bulgarsk, eller å skrive det. Vi snakker bare norsk hjemme: kona og barna. Daniela traff jeg tilfeldig på Sundvollen hotell for 20 år siden. Hun var der på besøk til broren sin som spilte i samme band med meg, sier Ivan og smiler bredt.

Daniela Makedonov styrer musikkbutikken og regnskapet. Foto: Katrine Wang Svendsen, Scenemagasinet.no ©

 

Når man hører Bulgaria og musikk i sammenheng tenker mange nordmenn på de øst-europeiske bandene fra det landet, og nabolandene, som besøkte våre nordlige breddegrader i stor skala på 80- og 90-tallet. Og ja, det var også slik Ivan kom hit.

– Jeg reiste 300 dager i året – overalt, Norge, Sverige, Finland, Tyskland, England. Vi ble alltid godt tatt i mot, og det var lett å få venner og bekjente. Jeg visste nesten alltid at jeg ville ende opp i Norge. Min far har jobbet i Norge siden 70-tallet og jeg var flere ganger på besøk i Norge gjennom 80-tallet. Vi etablerte oss på Hønefoss i 1996, egentlig en ren tilfeldighet, vi ville bo sentralt, men ikke i Oslo!

Da Ivan var 18 år, i 1993, fikk han sin første faste spillejobb i Norge, dvs. på Color Line.

Tritonos Gruppen AS ble en av 3.484 norske Gaselle bedrifter 2019, meldte selskapet på Facebook 3. desember 2019.

– Musikkbutikken var egentlig ikke min idé, det var min far som prøvde å pushe meg til det par ganger. Jeg var utøvende musiker, og eneste jeg var opptatt var på den tiden er å øve 15 timer dagen og spille. Jeg har spilt med mange super flinke musikere gjennom årene. Mine planer var å studere ved Berklee College of Music i Boston USA. Jeg skulle bli trommeslager i verdensklasse.

– Jeg var ikke interessert i å drive butikk. Men så kom en periode med lite spillejobber, så da sa jeg ja til å prøve ideen da et lokale dukket opp i sentrum av Hønefoss. Et år senere begynte vi med lydutleie, og jeg hadde erfaring – jeg hadde mitt første lydanlegg da jeg var 14 år. Pappa er profesjonell musiker – så jeg vet ikke om noen annet enn scener, lyd, lys og instrumenter fra jeg var tre år, så det var tydelig noe jeg måtte ende opp med som yrke!

– Hva gir deg glød 20 år etter starten?

– Det er spennende å løse prosjekter, å gjennomføre leveranser 100 prosent. Det er dessuten ikke to like dager på jobb. Så jeg lever for det «kicket, da er det verdt det. Jeg spiller også konserter og turnerer fortsatt, men i mindre grad.

Det store løftet i omsetningen skjedde i 2012, da Tritonos investerte i mer utstyr. Ivan studerte også, og gikk på lydskolen NISS. – Vi fikk større og større jobber. Vippepunktet ble da vi kjøpte vår første mobilscene, for da kunne vi gjøre festivaler. Nå har vi fire norskproduserte mobilscener fra MTI og to Milos ground support-scener, forteller Ivan.

På nettsidene sine hevder Tritonos, med et forbehold, at de «kanskje er Norges mest komplett leverandør av lyd, lys, scene, osv.»

– Vi gjør komplekse installasjoner på kulturhus, skoler, idrettshall, klubber osv, med styringssystemer, og alt lyd, lys og bilde. Bredden vår er en viktig faktor for mange kunder. Det gir dem et sted å forholde seg til, som er en fordel. Vi er også meget konkurransedyktige, og er landsdekkende. Jeg har selv installert i Bodø, og sommeren 2019 hadde vi en fast installasjon på Trevarefabrikken i Henningsvær. Men vi gjør også faste installasjons oppdrag og produksjoner ofte i Sverige, Finland og Danmark.

PS! Denne saken ble skrevet før koronaviruset lammet LLB-bransjen. Hvordan går det med Tritonos Gruppen AS anno april 2020?

Ivan forteller: – Musikkbutikken går enn så lenge, men Tritonos Gruppen ellers er siste årene bygd rundt produksjon- og installasjonsavdelingene, som nå er stengt. Jeg håper alle klarer seg og at denne bisarre tilstanden snart er over, sier Ivan og hilser alle gode kolleger landet over.

Vil du lese de store, grundige artiklene først av alle? Abonner på den trykte utgaven av magasinet:

Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i nr. 8-2019 av SCENEMAGASINET. Den blir lagt som plussartikkel ila. kort tid. For å kunne lese denne, og andre unike bransjesaker, må du heretter ha gyldig abonnement. Det gir deg digitale fordeler og det trykte bladet først av alle tilsendt via Posten.

Bestill abonnement her og få glede av en rekke fordeler når vi snart lanserer vår nye plusstjeneste!

TIPS OSS! Vil du at vi skal skrive om deg, ditt firma, dine produkter, dine ansatte, dine prosjekter? Vi er avhengig av tips. Send oss et tips her! 

ANNONSE
ANNONSE

Du vil kanskje også like