Se oss i sosialt media

INSTALLASJON

24 kanaler med hvalsang

Avatar photo

Publisert

den

I over seks år har Naturhistorisk museum ved Universitetet i Bergen (UiB) vært stengt for rehabilitering. Da museet åpnet igjen i oktober 2019 var det med en unik lydinstallasjon.

Med bistand fra Bård Støfringsdal i COWI AS er det laget en surroundlyd-installasjon i den historiske Hvalsalen.
Hele bygget er fredet av Riksantikvaren.
Intensjonen er å gi publikum en ekstra dimensjon i opplevelsen ved å kunne gjengi lyden av hvaler som kommuniserer og forflytter seg gjennom rommet. I tillegg er tanken at andre aktører (det være seg musikere, lydkunstnere m.v.) skal kunne koble seg på lydanlegget for å fremføre musikk.
Musikerne og lydkunstnerne Bjarne Kvinnsland, Trond Lossius og amerikaneren David Rothenberg ble engasjert av UiB for å utforme innholdet. Disse har reist rundt i verden og tatt opp hvalsang på steder som Brasil, Hawaii, Svalbard og Lofoten, med flere. Det hele er satt sammen til åtte-ni lydscenarier som går i loop.
For gjengivelsen i rommet er det benyttet en hybrid av Ambisonics og vektorbasert panning som prosesseringsalgoritme. Lyd-kvaliteten er svært høy sett i forhold til hvor lite visuelt dominerende installasjonen er, heter det fra museet.
Sølve Westli, teknisk ansvarlig ved Naturhistorisk museum, forteller til Scenemagasinet at det har vært en ekstremt omfattende prosess, som har vært faglig utfordrende og veldig morsom.

Sølve Westli er teknisk ansvarlig ved Naturhistorisk Museum.


Hele bygget, med tilsammen 2.500 m2 med utstillinger, er komplett renovert, med dertilhørende nye el- og datakabelstrekk. Hver minste detalj er gjennomtenkt.
Alle rommene skulle beholde sine opprinnelige uttrykk og alle nye tekniske installasjoner skulle vises i minst mulig grad. Derfor ble det nødvendig å spesialdesigne høyttalere for formålet.
Der samarbeidet COWI med mellom blant annet firmaet SEAS i Moss og en produsent i Askvoll som til vanlig lager spesialdesignede trapper.
Grillen er 3D-printet, og det er også laget spesialdesignede justerbare oppheng.

Spesiallaget høyttaler. Den er konstruert for å blende seg mest mulig i bakgrunnen.


– Så vidt jeg kjenner til, er dette en ganske unik installasjon, også i internasjonal sammenheng, forteller sivilingeniør Bård Støfringsdal i COWI.
Han opplyser at det er svært uvanlig at det blir laget spesialhøyttalere for denne type installasjoner. Det er også laget historisk troverdige benker som har funksjon som subwoofere. (10’’ SEAS passiv slave-design.)

Disse historisk troverdige benkene har en funksjon som subwoofere.


På avviklingssiden er det benyttet en Mac mini med Qlab og Dante-overføring til en Sonible d:24 multikanalsforsterker, i tillegg til at man kan koble på andre PC-er med Dante og eventuelt en digitalmiksar for innmiksing av livekilder.
– Det er virkelig verdt å ta turen til Bergen og se og lytte på installasjonen, oppfordrer Støfringsdal.
Dyphavsutstilling i dybden
I rommet «Det ukjente landet» er det laget et ovalt megalerrett på 17 meter bredt ganger 2,70 meter høyt. Der sender fire stk. Epson Short throw-projektorer (Epson EB-L1505U med linse ELPLX02) en CGI-visualisering av livet 2.600 meter under havoverflaten. Man kan se vulkanutbrudd, blekksprut, mystiske sjødyr som avgir lys, m.v.

– Jeg er utrolig stolt av det rommet – det er skikkelig magisk, sier Sølve Westli, teknisk ansvarlig ved Naturhistorisk museum.
Det er bergensfirmaet Rebel Unit AS som har bistått med det visuelle, som tidligere har laget effekter for filmer som Rogue One: A Star Wars Story, Christopher Robin og Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald.
Fire Kinect-sensorer oppfatter bevegelsene til menneskene i rommet og gir dermed en interaktiv visuell respons på hva som vises, i forhold til bevegelsene. – Dette er subtilt, og ikke tivoli. Folk vil aldri tenke på at det er sensorer, mener Sølve Westli.
 
Vil du lese de store, grundige artiklene først av alle? Abonner på den trykte utgaven av magasinet:

Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i nr. 6-2019 av SCENEMAGASINET. Den blir lagt som plussartikkel ila. kort tid. For å kunne lese denne, og andre unike bransjesaker, må du heretter ha gyldig abonnement. Det gir deg digitale fordeler og det trykte bladet først av alle tilsendt via Posten.

Bestill abonnement her og få glede av en rekke fordeler når vi snart lanserer vår nye plusstjeneste!
TIPS OSS! Vil du at vi skal skrive om deg, ditt firma, dine produkter, dine ansatte, dine prosjekter? Vi er avhengig av tips. Send oss et tips her! 

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mai 2024
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Facebook

populær