INSTALLASJON

Har du kontroll på krana?

Leon Gilinsky, overingeniør hos Krankontrollen AS, foreleser for ivrige kursdeltakere i Lillestrøm.

LILLESTRØM: Hvordan få full kontroll på scenerigg, lyd-, lys- og sceneteknikk? Krankontrollens gründer vet råd.

Høsten 2019 var det duket for et nytt halvårlig todagerskurs på Lillestrøm kulturhus, i samme kommune som Krankontrollen holder til. Gründer Leon Gillinsky var som alltid hjertelig tilstede for å oppdatere forsamlingen av teknikere om siste nytt innenfor faget.

ANNONSE FRA BOSE:

Leon Gilinsky hos Krankontrollen med en eldre utgave av «Riggerkurs»-kursheftet han står bak. Nå er han fremme ved sjuende utgave. 82 tettpakkede sider med nyttig informasjon for bruk av løfte- og lastbærende utstyr for scene, studio og underholdningsbransjen.

Gillinsky forteller at Krankontrollen jevnlig har holdt slike kurs, gjennom flere år, men at kurskompendiet og derav innholdet stadig endres og oppdateres som følge av endringer i forskrifter og standarder. Kursheftet som ble brukt 8. og 10. oktober 2019 var faktisk den sjuende utgaven siden 2014.

– Hva slags kompentanse gir kurset?

– Kurset dekker kravet til dokumentert opplæring som myndighetene har satt, men det kreves i tillegg produktspesifikk opplæring. Dette er fordi utstyrsmengden er så stor at det ikke vil være mulig å gå i detalj og drive praktisk øvelse i bruken av alt utstyr. Derfor må den enkelte tekniker og deres arbeidsgiver selv sørge for at dette blir gjort, understreker Leon Gillinsky.

Som de fleste vil kjenne til finnes det svært mange produsenter av slikt utstyr, og selv om sikkerhetskravet til slikt utstyr er fastsatt er store forskjeller innenfor hvert enkelt kategori – blant annet på styresystemer.

– Kunnskapen om det spesielle utstyret som den enkelte blir satt til å bruke i sin arbeidssituasjon må derfor gis på stedet av arbeidsgiver, leverandør eller produsent.

Høstkurset 2019 fra Krankontrollen var på 82 sider. Det er mye og variert stoff som deltagerne må sette seg inn i og forstå for å kunne gjøre en sikker jobb. Kurset avsluttes med en skriftlig prøve som må bestås for å få utstedt et kompetansebevis.

– Det kan bli mange tørre fakta?

– Ja, å gjøre innhold i lover, forskrifter og standarder, som er ganske tungt stoff, til noe som vekker deltagernes interesse vil alltid være en utfordring. Å blande dette med eksempler på praktiske gjøremål, blandet med uønskede hendelser som har skjedd og forklaringer på hvordan uhell kan unngås gir deltagerne god forståelse i årsaken til at kravene er utformet slik de er. Et eget kapittel om ulykker og uhell viser også tydelig at det er nødvendig med god kompetanse for å kunne gjøre jobben på en sikker måte.

Leon Gillinsky (68) er «still going strong» i Krankontrollen, som han startet i 1979 og nå har overlatt den daglige driften av til sin sønn, Raymond.

Godkjenningskilt fra Krankontrollen.

– Vi har kjørt denne typen kurs i en årrekke og har svært mange positive tilbakemeldinger. Enkelte har også på oppfordring kommet med kritikk og forslag til endringer og forbedringer, noe vi er glade for og forsøker å følge opp ved å justere kursets innhold.

 

Krankontrollen kontrollerer kunnskapen

I 2019 har Leon Gilinsky holdt det gående siden 1979 med eget firma, men han startet allerede i 1974 hos det som da het Norges redskaps- og løfteinnretningskontroll!

Han startet som maskinreperatør av konfeksjonsmaskiner(tekstil) og deretter pumper, før han spesialiserte seg på kontroll av kraner og løfteutstyr.

Pr. 2019 har Krankontrollen ti ansatte og søker for tiden etter en person til. Blant de ansatte finner vi ingeniører, sivilingeniører og fagarbeidere. Arbeidsstokken er svært kompetent og bedriftens viktigste aktiva.

– Over halvparten av våre ansatte medarbeidere har 15 år eller mer i bedriften, så det ser ut til at vi folk trives, sier Gilinsky.

Innen kultursektoren er Krankontrollen nesten enerådende. Firmaet har mange store kunder de har hatt i årevis. – Så vi gjør vel noe riktig, undrer Leon.

– Krankontrollen, det høres nesten offisielt ut og fra myndighetene?

– Hehe. Jeg fikk ideen til navnet da jeg var ute på en jobb. Jeg sto i en heis kontrollert av Heiskontrollen, og tenkte: Krankontrollen – det er meg!

Det finnes faktisk ingen offisiell kontrollmyndighet, men myndighetene stiller likevel strenge krav. Alle som driver kontrollvirksomhet må være godkjent av et sertifiseringsorgan.

Myndighetene har gjennom forskrifter til Arbeidsmiljøloven fastsatt krav til eier og arbeidsgiver, at alt utstyr og alle maskiner som brukes for å utføre et arbeid skal være kontrollert, passet og vedlikeholdt.

For enkelte typer utstyr, som bl.a. alle typer kraner og løfteutstyr, skal arbeidsgiver som har slikt utstyr sørge for sertifisert sakkyndig kontroll, jfr. § 12.4 og 13.1 i forskriften om utførelse av arbeid. Denne kontrollen skal minst utføres hver tolvte måned.

Om opplæring i LLB-bransjen: «Rart vi får holde på som vi gjør»

 

Vil du lese de store, grundige artiklene først av alle? Abonner på den trykte utgaven av magasinet:

Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i nr. 7-2019 av SCENEMAGASINET. Den blir lagt som plussartikkel ila. kort tid. For å kunne lese denne, og andre unike bransjesaker, må du heretter ha gyldig abonnement. Det gir deg digitale fordeler og det trykte bladet først av alle tilsendt via Posten.

Bestill abonnement her og få glede av en rekke fordeler når vi snart lanserer vår nye plusstjeneste!

TIPS OSS! Vil du at vi skal skrive om deg, ditt firma, dine produkter, dine ansatte, dine prosjekter? Vi er avhengig av tips. Send oss et tips her! 

 

ANNONSE
ANNONSE

Du vil kanskje også like