Se oss i sosialt media

BEDRIFTSBESØK

25 år siden starten av Rubicon for Petter Norby

Avatar photo

Publisert

den

SKEDSMO: Det er i 2019 hele 25 år siden gründer Petter Norby startet firma og hentet navnet Rubicon fra nettopp Cesars liv. – Av og til må man bare hoppe i det – ergo navnet Rubicon, forteller Petter.

60-årsjubilanten Petter Norby lot seg nemlig inspirere av Julius Cesars ord i år 49 før vår tidsregning.
Den romerske keiseren Julius Cesar stod med en stor hær foran elven Rubicon i nåværende Nord-Italia og vurderte skal – skal ikke, her lå det en erklæring av krig i valget. Den latinske frasen «alea iacta est» (terningen er kastet) har senere blitt omskrevet til «crossing the Rubicon – the point of no return».
Dette passet nemlig svært godt med bildet som Petter Norby selv hadde etter tretten år som dataprogrammer hos 3M Norge AS, men hvor musikk og kultur var en hobby som alltid var i fokus.
Med familieliv og ny bedrift i fokus begynte Petter å drømme om å gjøre yrke av musikk- og kulturinteressen sin.

Petter Nordbys Hall of Fame. Fra 1978-89 gjorde han seg kjent som artisten Sage Mallone, hvor han produserte to album.

Petter er nøye med å understreke at han ikke begynte med LLB fordi han skulle tjene penger. Og det var jo artist han egentlig ville være. Da Petter ble far i 1989 lot han artistdrømmen svinne hen. Petter la da progrocken med Sage Malone på hyllen, men et par album ble det i årene 1978-1989.

Petter engasjerte seg for Skedsmo viseklubb med sanganlegg og teknisk assistanse. Grobunnen for Rubicon ble lagt da Petter begynte å jobbe for Kongsberg jazzfestival i 1993, som teknisk ansvarlig.
– Å jobbe på kontor med datamaskiner ble kjedelig, men gleden med å jobbe med kultur, lyd og miksing, var stor. Jeg tenkte: hva om gleden ved å delta i kultur — selv om jeg ikke sto på scenen selv – kunne blitt et yrke. Så jeg sa opp jobben og startet Rubicon, forteller Petter.
1. januar 1994 ble Rubicon en realitet.
– Firmaet har vært gjennom en fantastisk reise og har alltid vært nært knyttet til kulturaktørene i bransjen. Firmaet startet som et rent utleiefirma med lyd og lys, men har etter 2017 blitt en ren importør og installatør av høykvalitets sceneteknikk, lyd-, lys- og bilde, forteller Petter Norby.
Det var Bary som overtok utleieavdelingen høsten 2017 og sju ansatte fra Rubicon flyttet arbeidsplass.
Allerede i 1994 var Petter «godt voksen og veloppdratt».
– Jeg hadde ikke langt hår og tatoveringer, og var og er en vanlig person. Den gang var det «de tøffe gutta» som drev med lyd, og var kanskje mer brautete, der hvor jeg var «kjedelig». Noen ville ha lyd, og trengte ikke et stort ego som brølte og hadde «attitude». Jeg tror jeg vokste raskt grunnet min adferd og at jeg ansatte likesinnede, ydmyke mennesker.

Bak fra venstre: Pål Erik Gulbrandsen (selger), Svein Tore Stenslie (salg & innkjøp), Petter Norby (gründer og daglig leder) og Asbjørn Boyesen (selger). Foran fra venstre: Gro Helen Rundbråten (backoffice), Roar Vangen (service), Bjørn Erik Hagen (logistikk & kundeoppfølging) og Terje Sørlund
(systemtekniker & dataansvarlig). Foto: John Berge, Scenemagasinet.no ©


Rubicon har et navn som flere andre firma i Norge deler, ikke minst et kjent produksjonsselskap innen TV.
– De startet vel etter oss, men det går greit. Vi blir forvekslet av og til, men det er uproblematisk, sier Petter.
Rubicon har satset på kvalitetsvarer, mener Petter og nevner Chauvet, Cadac, Coda og TiMax.
– Jeg er veldig glad i norske kulturhus. Vi leverer nok til to-tre slike hvert år. Og så er det en hyggelig trend at ungdoms- og videregående skoler nå bygger kulturrom. Man lager små kulturhus når nye skoler bygges, det er flott. Ikke alle kommuner trenger fasadebygg, mener Petter.
– Hvor tar du entusiasmen fra, Petter?
– Det er rett og slett gøy å holde på med. Jeg er vokst opp uten særlig med penger å rutte med, og da setter man pris på ting!

(Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i nr. 3-2019 av SCENEMAGASINET. Bestill abonnement her.)

TIPS OSS! Vil du at vi skal skrive om deg, ditt firma, dine produkter, dine ansatte, dine prosjekter. Vi er avhengig av tips. Send oss et! 

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mai 2024
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Facebook

populær