Se oss i sosialt media

ARTISTOMTALE

Åge Aleksandersen er 70 år og «still going strong»

Publisert

den

– For min egen del vil jeg holde på så lenge jeg føler jeg gjør dette med en viss verdighet; at jeg greier å behandle dem som bruker pengene sine til å komme og høre på meg med respekt, sier Åge Aleksandersen.

Åge Aleksandersen synes det er mye mas om at han fyller 70 år.
Torsdag 21. mars 2019 er den store dagen.
– Alle spør meg «hvor lenge har du tenkt å holde på?«, eller «når skal du slutte?», sukker han lett over alt oppstusset.
For han Åge har ikke tenkt å gi seg. Ikke på lenge. Han skriver nye sanger, og er klar for ny turnésving med Sambandet til sommeren.
Respekten han snakker om i forhold til sitt trofaste publikum, innebærer ifølge Åge at han «er i stand til å prestere ordentlig».
– Når vi først snakker om alderen min: Det stilles store krav til meg, jeg må være godt forberedt og jobbe med dette. Det tror jeg er bra! Det er bra for meg som en eldre herre å ha mye å jobbe med. Å sette meg hjemme og se på TV, det er ikke meg i det hele tatt.
– Å huske tekster er god hjernetrim?
– Jeg bruker ingen hjelpemidler, og det er en utfordring – men den liker jeg, sier Åge Aleksandersen og ler når han medgir at han føler seg som 30-40 i hodet.
– Men jeg får en saftig påminnelse hver morgen når jeg står foran speilet! Det er nådeløst.

– Jeg reiste på turné første gangen da Per Borten var statsminister! sier Åge Aleksandersen. Her er han fotografert omtrent da, i 1976, der han av fotografen omtales som «popartist». Foto: Oddvar Walle Jensen / NTB scanpix


Åge Aleksandersen er fem år yngre enn «glittertvillingene» i Rolling Stones, og i et kjapt tilbakeblikk fastslår han:
– Da jeg startet opp for veldig lenge siden, med dette velstriglede popbandet fra Namsos som het Prudence, da regnet vi ikke med at det varte lenger enn til første sving. Så har det utviklet seg til å bli et til tider anstendig yrke.

– Jeg har bare peisa på, oppsummerer Åge Aleksandersen en lang artistkarriere. Torsdag 21. mars fyller han 70 år. Foto: Rikke Sørlie Langø/Rockheim


Men selv i et Peter Pan-yrke som rockebransjen, medgir Åge at «man skal være så jævlig ung og hipp».
– Det er mitt inntrykk. Jeg har valgt å følge med min egen alder hele tiden. Som sangskriver er det like interessant å skrive sanger som 70-åring som det var som 30-åring. Man forandrer seg, man mener forskjellig, verden forandrer seg. Tilgangen på noe å skrive om er konstant bra, sier Aleksandersen, som har latt sangtemaene bli voksne sammen med seg selv.
– I begynnelsen skrev jeg bare sanger om å spelle i band, og det er ikke så jævlig interessant i lengden!

– Jeg hadde ikke tenkt så veldig mye over denne 70-greia før nå, hvor jeg må tenke på den hele tiden, sier ukens jubilant Åge Aleksandersen, her fotografert i 2014 da han slapp sitt foreløpig siste studioalbum «Sukker og salt». Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix


 
Åge Aleksandersen sier han er like glad i å skrive som før, men at han bruker lengre tid.
Han «skriver noen sanger» akkurat nå i det berømte tårnet sitt i Trondheim. Om det blir en hel pakke, eller noe mindre, funderer han på. Foreløpig siste studioalbum utkom i 2014, og på spørsmål om det blir et nytt, svarer han ad omvei:
– Jeg reiste på turné første gangen da Per Borten var statsminister. Før mobiltelefoner, før datamaskiner, før PC-er, sier Åge og blir krøllete i stemmen av latter.
– Jeg var med fra LP-en til kassetten. Så kom CD-en, og nå har verden forandret seg igjen med streaming og måten man kommuniserer musikken på. Da er det ikke sikkert at 10–12 sanger i den gamle fullformatgreia er saken? Jeg må skru på plass hodet mitt når det gjelder dette, men jeg er ikke redd det – jeg synes det er interessant at man kan gi ut én sang, eller noe som ligner på en EP med tre-fire sanger. Det er en måte å kommunisere på jeg liker.
– Forrige gang jeg gjorde så mange intervjuer var for ti år siden da jeg fylte 60. Jeg skal berolige de over 120.000 som følger meg på Facebook med å si at jeg ikke har tenkt å bli noen kjendis, men forbli musiker, lover Åge, som feirer selve den store dagen med familien.

– Det er mye styr nå, sier Åge Aleksandersen om all viraken rundt 70-årsdagen hans, som han selv hevder han ikke tenkte nevneverdig på før alle andre insisterte på å gjøre det. Foto: Rikke Sørlie Langø/Rockheim


– Et klapp på skulderen av en kollega er fint, sier Åge Aleksandersen som hyllestkonserten der et gullknippe kollegaer klappet skuldrene hans ettertrykkelig. Feiringen får NRK-seerne se lørdag 23. mars 2019. Foto: Rikke Sørlie Langø/Rockheim


Lørdag 23. mars 2019 kommer den opptaket av store fødselsdagshyllesten som Rockheim stelte i stand til på TV-skjermene i folks stuer. De får se et elitelag av musikere som spiller Åges låter, backet av Sambandet. Hovedpersonen selv satt i salen og ble rørt av å se andre gjøre sine versjoner av sangene hans.
– Det var en alvorlig opplevelse. Det tok meg et par døgn å ta det ordentlig innover meg. Som sangskriver var det også interessant: Mange ganger under konserten tenkte jeg «faen, hvorfor gjorde ikke jeg den sangen sånn»!
Han vil ikke trekke frem noen spesiell artist, men vil heller løfte frem Sambandet som et av høydepunktene.
– For meg var det flott å sitte i salen og høre på bandet mitt, hvor flinke de er. Det rører meg faktisk. Jeg står på scenen med dem ellers, da får jeg ikke samme opplevelsen.
1. juni trår Åge Aleksandersen og Sambandet ut på ny turné, kalt «3570» – som ikke henspiller på postnummeret til Ål, men til en dobbelt feiring av både Åges 70 år og 35-årsjubileet for platen «Levva Livet».
– I 2018 gjorde jeg og Sambandet 34 festivaler, i år gjør vi 17. Jeg trapper ned litt. Skal vi snakke om alder igjen, så er det reisingen jeg merker årene på. Neste år trapper vi ned enda litt mer – men jeg har ikke tenkt å slutte, gjentar veteranrockeren, som fortsetter å gjøre det han alltid har gjort, uavhengig av trender og om rocken spås nok et nytt comeback.
– Jeg har bare peisa på, er Åge Aleksandersens korte oppsummering av karrieren.

– Et klapp på skulderen av en kollega er fint, sier Åge Aleksandersen som hyllestkonserten der et gullknippe kollegaer klappet skuldrene hans ettertrykkelig. Her er ukens jubilant med blant andre Frode Alnæs, Øystein Sunde og Halvdan Sivertsen. Foto: Rikke Sørlie Langø/RockheimArtistrekken i «Åge 70» – programmet som vises på NRK 1 lørdag 23. mars 2019:

* Ole Paus, Bjørn Eidsvåg, Mari Boine, Frode Fjellheim, Roger Ludvigsen, Silje Nergaard.
* Prudence med Kine Wallum, Stian Wallum, Kjell Ove Riseth, Johan Tangen, Kaare Skevik JR.
* Odd Nordstoga, Janove Ottesen, Elg, Frode Alnæs, Øystein Sunde, Halvdan Sivertsen, Magnus Grønneberg, Morten Abel, Anders Jektvik, Arve Tellefsen, Stein og Christian Ingebrigtsen.
* Ingebjørg Bratland, Sivert Høyem, Christer Knutsen, Hanne Boel, Mikael Wiehe.
* Sambandet var husorkester: Steinar Krokstad, Kaare Kolve, Christian Eriksen, Skjalg Raaen, Terje Tranaas, Jens Petter Antonsen, Gunnar Pedersen, Bjørn Røstad, Morten Skaget.
* Hyllestkonserten gikk av stabelen 5. mars i Trondheim i regi av Rockheim.
* Opptak av konserten sendes på NRK1 lørdag 23. mars kl. 21.20 under tittelen «Åge Aleksandersen 70 år».

Åge Aleksandersen i det gamle tårnet til havnevesenet i Trondheim, som har vært hans studio i en årrekke – både da han fylte 60 år, på bildet, såvel som nå han fyller 70 år og lager enda flere nye sanger. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

september 2023
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Facebook

populær