Se oss i sosialt media

ARTISTOMTALE

Ruphus gjenforenes for relansering av debutalbumet

Avatar photo

Publisert

den

New Born Day fra 1973 kommer i ny utgave på CD og LP.

I den forbindelse holder progrockbamdet, som holdt det gående fra 1970 til 1981, en sjelden konsert.
8. mars 2019 inntar progrock-bandet Ruphus Parkteatret i Oslo.
Ruphus ble dannet i februar 1970, da Asle Nilsen (fløyte) ble medlem av bandet Cat Food. Medlemmer kom og gikk, og fra den første besetningen var det bare Nilsen og Hans Petter Danielsen (gitar) som var tilbake da den første ordentlige besetningen av Ruphus ble en realitet sommeren 1972. Da hadde også Nilsen overtatt rollen som bassist. Foruten ham og Danielsen besto bandet nå av Kjell Larsen (gitar), Haakon Graf (keyboard), Gudny Aspaas (vokal), Rune Sundby (vokal) og Thor Bendiksen (trommer).
Asle Nilsen er en av nestorene i norsk lydbransje, og er i dag Head of Pro Audio hos markedslederen Bright.
http://scenemagasinet.no/bransjeveteranen-asle-nilsen-storkoser-seg-fortsatt-med-lyd-og-opplevelser/
De fikk platekontrakt i 1973 med Polydor. Det ble seks grammofonplater og flere samleplater. De bodde i Tyskland fra 1976-1980.
– 70-tallet var en spesiell tid. Fra 1976 til 1980 turnerte rundt hele Europa … Jeg var veldig interessert i lyd og satt mye i studio da vi mikset platene våre ned til stereo. Da vi begynte var det åtte spor, så ble det 16, 24 og så digitalt, fortalte Asle Nilsen i vårt portrettintervju med ham.

Asle Nilsen er Head Of Pro Audio hos Bright Norway AS. Foto: John Berge ©


Allerede i 1973 bygde Ruphus seg sitt eget PA-anlegg, med JBL-elementer og Zelex, svenske forsterkere. Hans Petter Danielsen, gitaristen i gruppen, var også elektroingeniør og svakstrømekspert og bygde gruppens egen mikser.
Da gruppen sa takk for seg overtok Asle Nilsen og lydteknikeren Sven Person det gamle PA-anlegget og begynte med utleie til Oslo-klubber, med firmaet CAC – Cruising Audio Concept.

Ruphus’ debutalbum, New Born Day, regnes som en av de bedre innenfor norsk progrrock. New Born Day helt klart et produkt av sin tid, et dokument fra en periode i rockens historie da målbevisse musikere fremførte sin musikk i samme rom samtidig, heter det i en vurdering fra musikkjournalist Bård Ose.

På gruppens Facebook-side kan vi lese følgende fra Oses omtale:
«Albumet ble unnfanget i et hus i Meråker sommeren 1973. En hel måned tilbrakte Ruphus i dette huset, før bandet gikk i studio med produsent Stein Robert Ludvigsen. Besetningen på denne milepælen talte sju medlemmer. Albumet avslørte et band med klare referanser til utenlandske storheter som King Crimson, Jethro Tull, Yes og Savage Rose – det siste takket være Gudny Aspaas, som var utstyrt med en usedvanlig kraftig sangstemme.»
New Born Day vil nå i 2019 bli utgitt på vinyl og CD.
Det er bergensbaserte Karisma Records som står bak relanseringen.
– Konserten skjer på LLB-messens siste dag, og nå må vi begynne å øve. Dette blir moro, sier Asle Nilsen til Scenemagasinet.
Med ujevne mellomrom har Ruphus holdt konserter de siste ti årene, siden comebacket på Rockheim i Trondheim i 2009.
De spilte sist under Prog-Rock festivalen i Haugesund i 2017.

Fortidens minner på kontorveggen til Asle Nilsen hos Bright Norway AS. Foto: John Berge ©


https://www.youtube.com/watch?v=5RnuFIuAn0U

Ruphus var et progressivt rockeband fra Oslo, dannet i 1970 og oppløst i 1981. Ruphus var et av flaggskipene innen norsk rock på 70-tallet. Bandet oppnådde stor anerkjennelse i flere europeiske land, og var mer populære i Vest-Tyskland enn de noensinne var hjemme i Norge. I løpet av sin karriere utviklet Ruphus seg fra å spille hard, progressiv rock til å bli ledende innen jazzrock. (Kilde: Wikipedia.)

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

desember 2023
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Facebook

populær