Se oss i sosialt media

ARTISTOMTALE

Anita Skorgan mer glad i å opptre enn noensinne: – Det er ingen nerver lenger

Publisert

den

Anita Skorgan (60) skal inn i æreshallen til Norges museum for populærmusikk – men sier selv at hun er mer konsertklar enn noensinne.

– Det første jeg tenkte da jeg hørte at jeg var blant de tre som skulle innlemmes i år, var «nå kan jeg holde på litt til!». For en slik anerkjennelse og blest håper jeg fører til flere spillejobber, røper hun med et smil.
Formidlingsgleden er på topp for artistveteranen, som opptrådte offentlig for første gang som femårig pianotalent, og siden ble et av de største, mest folkekjære norske artistnavnene.
Med årene er hun bare blitt mer og mer glad i det å formidle sanger til publikum, forteller Skorgan.
Samtidig har noe annet skjedd, som gjør konserter mer lystbetonte enn før:
– Det er ingen nerver nå, det er bare gøy og jeg gleder meg – mens jeg før ofte ikke fikk sove!

I godt selskap: Ronni Le Tekrø (f.h.) og Diesel Dahl i TNT sammen med sine medinnlemmede æreshallkolleger Finn Kalvik og Anita Skorgan. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Samlet fine sanger

Hun forteller at hun følger det hun kaller «Bjørn Eidsvåg-metoden» når det gjelder konsertene hun tilbyr.
– Jeg kan spille med fullt band og ned til solo, alt ettersom hva som ønskes, lokker hun.
For gjennom en lang artistkarriere har Anita Skorgan samlet det hun kaller «fine sanger», som hun gjerne opptrer med.
– Sanger av Leonard Cohen, en Kari Bremnes-tekst, to av Ole Paus. Jeg liker også sangene til Ellen Sofie Hovland. Og så gjør jeg en bolk med mine egne sanger som belønning, sier hun lurt og sier at det gjelder å få folk til å lytte til ukjente ting også.
– Ofte må de bare få hørt sangene først for å vite at de vil ha dem. Jeg tror folk egentlig bare vil høre noe fint.
I dag føler ikke Anita Skorgan seg lenger som noen popartist.
– Jeg er blitt glad i poesi etter hvert, smiler hun og legger til:
– Jeg har stemmen i behold, den passer jeg godt på. Jeg lever sunt.

Snakket ut

Da Anita Skorgan var gjest hos Anne Lindmo i mars 2019, gjorde hun en svært nedpå og uventet versjon av eksmannens «Mil etter mil».
Den ble nesten salmeaktig og poetisk vakker. Seerne ga henne sterk respons, og ikke bare på musikken:
I intervjuet i forkant snakket hun for første gang ut om hvordan livet med to CP-rammede døtre har vært. Ifølge NRK strømmet gode tilbakemeldinger på Skorgan i etterkant. Nå jobber hun med en forestilling som springer ut fra samme erfaring, røper hun.
– Jeg har to jenter med spesielle behov, og har fått mange erfaringer. Jeg tenker meg en forestilling for folk som jobber i omsorgsyrker, så vel som foreldre og pårørende – og kanskje også byråkratene kan komme og høre på, sier Skorgan.
Hun er takknemlig for alle hun og jentene har fått hjelp av, men sier likevel at hun hele tiden har måttet slåss.
– Kanskje kan erfaringene kan komme andre til gode?

Anita Skorgan varsler en ny forestilling som har arbeidstittelen «En sanger krysser sitt spor», der hun ser på sine egne, gamle låter i nytt lys. En av dem er kanskje «Oliver», MGP-vinneren hennes fra 1979 (bildet) som hun komponerte melodien til. Foto: Vidar Knai / NTB scanpix.

– Haker i taket

For Anita Skorgan byr ikke lenger «bare» på musikk på sine opptredener.
Da hun i 2018 turnerte med forestillingen «Veien hit», som hun kaller «en fortelling om menneskene og musikken som har formet meg», oppdaget hun noe annet nytt.
– Jeg visste ikke at jeg likte så godt å prate! Det ble rene standupen! Det er utrolig morsomt å se «haker i taket», sier hun om publikumslatteren hun høstet da hun delte sin fortelling, ledsaget av bilder fra oppveksten og musikk.
Hun turnerte med «Veien hit» i følge med en musikertrio til et knippe kulturhus i fjor.
– Det ble 20 forestillinger. Nå gjør vi fire nye forestillinger til sommeren, i Tønsberg. Det blir med en hemmelig gjest, sier hun og ler godt på spørsmål om hvem i all verden det kan tenkes å være.

Ser seg tilbake: Anita Skorgan (t.v.) var med på å skrive Melodi Grand Prix-vinneren «Do Re Mi» fra 1983, sammen med Jahn Teigen og Herodes Falsk. Foto: Inge Gjellesvik / NTB scanpix.

– Bare kjempeglad

Allerede har hun ideen klar til neste show, som hun forteller har arbeidstittelen «En sanger krysser sitt spor».
– Der vil jeg løfte fram mine egne, gamle sanger, sier Anita Skorgan, og karakteriserer det som «nytt lys gjennom gamle vinduer».

Men først skal gode artistkolleger tolke Anita Skorgans låter: Det skjer i september, under den høytidelige innlemmelsesseremonien i Rockheim Hall of Fame som vil foregå i Olavshallen. Der skal Anita Skorgan, Finn Kalvik og TNT hylles, og også opptre selv, ifølge omtalen.
– Jeg ble bare kjempeglad, sa Anita Skorgan da årets tre navn ble bekjentgjort.
https://www.youtube.com/watch?v=UP64GD08H_4
Les mer om dette her:
http://scenemagasinet.no/anita-skorgan-finn-kalvik-og-tnt-inn-i-popmuseets-aereshall-rockheim/

Anita Skorgan fotografert da hun stilte i «Stjernekamp» i 2014. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.


 

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

oktober 2023
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Facebook

populær

ARTISTOMTALE

Anita Skorgan mer glad i å opptre enn noensinne: – Det er ingen nerver lenger

Publisert

den

Anita Skorgan (60) skal inn i æreshallen til Norges museum for populærmusikk – men sier selv at hun er mer konsertklar enn noensinne.

– Det første jeg tenkte da jeg hørte at jeg var blant de tre som skulle innlemmes i år, var «nå kan jeg holde på litt til!». For en slik anerkjennelse og blest håper jeg fører til flere spillejobber, røper hun med et smil.
Formidlingsgleden er på topp for artistveteranen, som opptrådte offentlig for første gang som femårig pianotalent, og siden ble et av de største, mest folkekjære norske artistnavnene.
Med årene er hun bare blitt mer og mer glad i det å formidle sanger til publikum, forteller Skorgan.
Samtidig har noe annet skjedd, som gjør konserter mer lystbetonte enn før:
– Det er ingen nerver nå, det er bare gøy og jeg gleder meg – mens jeg før ofte ikke fikk sove!

I godt selskap: Ronni Le Tekrø (f.h.) og Diesel Dahl i TNT sammen med sine medinnlemmede æreshallkolleger Finn Kalvik og Anita Skorgan. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Samlet fine sanger

Hun forteller at hun følger det hun kaller «Bjørn Eidsvåg-metoden» når det gjelder konsertene hun tilbyr.
– Jeg kan spille med fullt band og ned til solo, alt ettersom hva som ønskes, lokker hun.
For gjennom en lang artistkarriere har Anita Skorgan samlet det hun kaller «fine sanger», som hun gjerne opptrer med.
– Sanger av Leonard Cohen, en Kari Bremnes-tekst, to av Ole Paus. Jeg liker også sangene til Ellen Sofie Hovland. Og så gjør jeg en bolk med mine egne sanger som belønning, sier hun lurt og sier at det gjelder å få folk til å lytte til ukjente ting også.
– Ofte må de bare få hørt sangene først for å vite at de vil ha dem. Jeg tror folk egentlig bare vil høre noe fint.
I dag føler ikke Anita Skorgan seg lenger som noen popartist.
– Jeg er blitt glad i poesi etter hvert, smiler hun og legger til:
– Jeg har stemmen i behold, den passer jeg godt på. Jeg lever sunt.

Snakket ut

Da Anita Skorgan var gjest hos Anne Lindmo i mars 2019, gjorde hun en svært nedpå og uventet versjon av eksmannens «Mil etter mil».
Den ble nesten salmeaktig og poetisk vakker. Seerne ga henne sterk respons, og ikke bare på musikken:
I intervjuet i forkant snakket hun for første gang ut om hvordan livet med to CP-rammede døtre har vært. Ifølge NRK strømmet gode tilbakemeldinger på Skorgan i etterkant. Nå jobber hun med en forestilling som springer ut fra samme erfaring, røper hun.
– Jeg har to jenter med spesielle behov, og har fått mange erfaringer. Jeg tenker meg en forestilling for folk som jobber i omsorgsyrker, så vel som foreldre og pårørende – og kanskje også byråkratene kan komme og høre på, sier Skorgan.
Hun er takknemlig for alle hun og jentene har fått hjelp av, men sier likevel at hun hele tiden har måttet slåss.
– Kanskje kan erfaringene kan komme andre til gode?

Anita Skorgan varsler en ny forestilling som har arbeidstittelen «En sanger krysser sitt spor», der hun ser på sine egne, gamle låter i nytt lys. En av dem er kanskje «Oliver», MGP-vinneren hennes fra 1979 (bildet) som hun komponerte melodien til. Foto: Vidar Knai / NTB scanpix.

– Haker i taket

For Anita Skorgan byr ikke lenger «bare» på musikk på sine opptredener.
Da hun i 2018 turnerte med forestillingen «Veien hit», som hun kaller «en fortelling om menneskene og musikken som har formet meg», oppdaget hun noe annet nytt.
– Jeg visste ikke at jeg likte så godt å prate! Det ble rene standupen! Det er utrolig morsomt å se «haker i taket», sier hun om publikumslatteren hun høstet da hun delte sin fortelling, ledsaget av bilder fra oppveksten og musikk.
Hun turnerte med «Veien hit» i følge med en musikertrio til et knippe kulturhus i fjor.
– Det ble 20 forestillinger. Nå gjør vi fire nye forestillinger til sommeren, i Tønsberg. Det blir med en hemmelig gjest, sier hun og ler godt på spørsmål om hvem i all verden det kan tenkes å være.

Ser seg tilbake: Anita Skorgan (t.v.) var med på å skrive Melodi Grand Prix-vinneren «Do Re Mi» fra 1983, sammen med Jahn Teigen og Herodes Falsk. Foto: Inge Gjellesvik / NTB scanpix.

– Bare kjempeglad

Allerede har hun ideen klar til neste show, som hun forteller har arbeidstittelen «En sanger krysser sitt spor».
– Der vil jeg løfte fram mine egne, gamle sanger, sier Anita Skorgan, og karakteriserer det som «nytt lys gjennom gamle vinduer».

Men først skal gode artistkolleger tolke Anita Skorgans låter: Det skjer i september, under den høytidelige innlemmelsesseremonien i Rockheim Hall of Fame som vil foregå i Olavshallen. Der skal Anita Skorgan, Finn Kalvik og TNT hylles, og også opptre selv, ifølge omtalen.
– Jeg ble bare kjempeglad, sa Anita Skorgan da årets tre navn ble bekjentgjort.
https://www.youtube.com/watch?v=UP64GD08H_4
Les mer om dette her:
http://scenemagasinet.no/anita-skorgan-finn-kalvik-og-tnt-inn-i-popmuseets-aereshall-rockheim/

Anita Skorgan fotografert da hun stilte i «Stjernekamp» i 2014. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.


 

Annonse

populær