Se oss i sosialt media

ARTISTOMTALE

Øystein Greni om comebacket for bandet: – Det var deilig å savne Bigbang

Publisert

den

Bigbang er tilbake. Det hadde vært fristende å si «med et smell». Men Øystein Greni er et lite hakk roligere enn før. Det takker han yogaen for.

– Yoga har lært meg å puste, roe meg. Det farligste er frykt. Redselen for å tryne gjør at du tryner, sier Greni – og snakker egentlig om hvordan han har funnet tilbake til skateboardet.
Han var europamester da han ga seg i 1992. Da var han skadd og måtte kneopereres.
– For tre år siden var det en tidligere skater som jobber på NIMI som så på kneet mitt og sa det «ikke var så ille». Min skrekk var mest et psykisk traume. Dermed begynte jeg å skate igjen, sier Greni.

Fikk nytt perspektiv

Som kjent brukte Øystein Greni all energien som tidligere hadde gått inn i skatesporten, på å lage musikk. Han dro i gang Bigbang året etter, i 1993, og så seg knapt tilbake.
Helt til for noen år siden, da bandet laget «The Oslo Bowl» – og deretter tok pause på ubestemt tid. Som viste seg å bli hele seks år.
– Det var deilig å begynne å savne Bigbang! Seks år er lenge. Men vi hadde holdt på i 20 år uten stopp, med runddansen plate annethvert år og turnering, sier Øystein Greni.
De fikk tid til å gjøre andre ting. Sjefen sjøl ga ut soloskive og turnerte med andre musikere.
– Det ga meg et annet perspektiv. Jeg så det litt utenfra. Før pausen hadde jeg tanker om at Bigbang «burde utvikle seg». Etter å ha sett mange andres konserter i hvileårene, tenkte jeg «vi er jo ganske bra». Det var sunt.

Øystein Greni sammen med Olaf Olsen, som begynte i Bigband i 1999, og Nikolai Hængsle, som kom med året etter. Foto: Julien Alary / Petroleum Records.

Skrev med andre

For Øystein Grenis mantra lyder: Det eneste som betyr noe er at du lager noe du selv elsker.
– Jeg har skrevet en type låter sammenhengende, i samme tradisjon, siden 1997. Tyve år gamle «Wild Bird» kunne vært på den nye platen, akkurat som «Glory Chord» kunne vært på «Electric Psalmbook». Dette er min signatur, min smak – noe jeg får kick av, sier Øystein Greni.
Som omsider samlet sine to fotsoldater, Olaf Olsen på trommer og Nicolai Hængsle på bass, slik at de på fredag kan slippe det nye Bigbang-albumet «Glory Chord». Platen byr på et knippe fine, nye låter, som imidlertid skiller seg på et vesentlig punkt fra forgjengerne:
Alle sangene har Greni skrevet i samarbeid med andre. En rekke av dem med den jevngamle, britiske låtskriveren Kathryn Williams, som han møtte på et låtskriverseminar.

I februar 2013 siden stilte Bigbang-sjef Øystein Greni med skateboard og nyinnkjøpt mandolin for å promotere albumet The Oslo Bowl. Deretter tok bandet seg en pause som ble riktig så lang. Foto: Gitte Johannessen / NTB.

Slippe opp mer

– Før skrev jeg alltid alene. At jeg alltid skulle gjøre alt, var en stor begrensning for meg, medgir Greni.
– Jeg tør å slippe opp mer nå. Mitt livsmotto er blitt «Gi faen og gjør ditt beste», hevder Bigbang-sjefen, som har sagt til VG at han før var «belastet med egoproblematikk og dårlig selvtillit».
Nå har han mørnet og dermed fikk konsertfilmen «Play Louder » nylig premiere – ti år etter at Greni nektet å la den slippe ut. Filmskaper Lasse Gretland har også laget musikkvideoen til den nye Bigbang-singelen «Bells» , som spiller på en forveksling med et koreansk boyband ved samme navn.
– Det viktigste er å prøve ting. Nesten alt som har skjedd i mitt liv, er som resultat at jeg har prøvd på noe – og så skjedde det noe helt annet, sier Greni.

Øystein Greni i Bigbang, som er tilbake med albumet <>i>Glory Chord og spiller seg gjennom sommer-Norge – seks år etter forrige studioalbum. Foto: Gitte Johannessen / NTB

Fansen må pugge

Det startet 8. mai, med en utsolgt slippkonsert på SALT i Oslo, før sommeren ruller i gang for Bigbang for alvor siste helg i mai. Tyve festivaler og konserter venter i månedene fremover, og nå står bandet ovenfor det store spørsmålet: Hvilke låter skal stå på settlisten?
– Utfordringen er at så mange låter «må med». Samtidig gjelder det å få sneket inn de nye låtene, sier Øystein Greni, som kommer med følgende oppfordring til fansen:
– Folk må forberede seg og pugge de nye låtene!
Frykter Øystein Greni anmeldelsene av den nye platen? Han svarer med å fortelle om hvordan han som fan av andre band har opplevd å bli skuffet over utgivelser senere i karrieren deres.
– Det er vanlig at plater blir dårligere og dårligere, derfor gjelder det å være streng mot etablerte artister. Vi må slaktes med skarp kniv, fordi vi har alle forutsetninger for å lykkes!

Om samarbeidet med Tuva Syvertsen

På albumets sistespor «Good Night for Bad Decisions» overlater Greni mikrofonen til Tuva Syvertsen, som han er stor fan av. For låten er nemlig skrevet av Dustin Franks, som Greni produserte en skive for i sin tid.
– Det er en kul låt, og jeg prøvde å synge den selv først. Men jeg var ikke riktig person: Jeg føler meg ikke som en sanger og har problemer med å synge andres tekster, sier han og sammenligner Tuva med Aretha Franklin når det gjelder scenepersonlighet.
– Jeg så Aretha live et par ganger. Da jeg så Valkyrien Allstars første gang for mange år siden, var det et par øyeblikk der hvor det var noe like sterkt og overmenneskelig, sier Greni om Tuva, som han mener «gjør en av de tøffeste rockevokalene noensinne» på «Good Night for Bad Decisions». (NTB)

Bigbang spiller på disse stedene i mai, juni, juli og august 2019

* 8. mai – Oslo, slippkonsert, SALT
* 14. mai – Oslo, minikonsert og signering, Big Dipper
* 24. mai – Spydeberg, Spydeberg Rock
* 25. mai – Lillestrøm, Nebbenfestivalen
* 7. juni – Mo i Rana, iFjordfestivalen
* 14. juni – Stavanger, Mablis
* 15. juni – Horten, Verven
* 21. juni – Oslo, Over Oslo
* 22. juni – Kvam, Rondaståk
* 5. juli – Langesund, Wrightegaarden
* 11. juli – Tønsberg, Foynhagen
* 12. juli – Vikedal, Vikedal Roots
* 13. juli – Alvdal, Livestock
* 18. juli – Nordfjordeid, Malakoff
* 19. juli – Brønnøysund, Brønnøysund Roots
* 20. juli – Kristiansand, Ravndalen Live
* 26. juli – Fredrikstad, Månefestivalen
* 1. august – Notodden, Notodden Bluesfestival
* 2. august – Åndalsnes, Raumarock
* 3. august – Svolvær, Lamholmen
* 15. august – Trondheim, Pstereo
* 17. august – Bodø, Parkenfestivalen
(Med forbehold om feil og endringer.)
Bilde: tdc05b8a
Med ryggen mot veggen: Øystein Greni i Bigbang, som er tilbake med albumet “Glory Chord” og spiller seg gjennom sommer-Norge – seks år etter siste skive. Foto: Gitte Johannessen / NTB
Bilde: tdc05b69
Coveret på “Glory Chord” er et bilde av Øystein Greni som guttunge, tilbake i 1988 – med et innsmuglet skateboard. Han har funnet tilbake til skatingen og fått kneet til å fungere igjen – og det samme med Bigbang. Foto: Gitte Johannessen / NTB
Bilde: tdc05b64
Øystein Greni i Bigbang, som er tilbake med albumet “Glory Chord” og spiller seg gjennom sommer-Norge – seks år etter siste skive. Foto: Gitte Johannessen / NTB
Bilde: tdc05b6e
Øystein Greni i Bigbang, som er tilbake med albumet “Glory Chord” og spiller seg gjennom sommer-Norge – seks år etter siste skive. Foto: Gitte Johannessen / NTB
Bilde: tdc05b61
Coveret på “Glory Chord” er et bilde av Øystein Greni som guttunge, tilbake i 1988 – med et innsmuglet skateboard. Han har funnet tilbake til skatingen og fått kneet til å fungere igjen. Foto: Gitte Johannessen / NTB
Bilde: tdc05b5d
Øystein Greni i Bigbang, som er tilbake med albumet “Glory Chord” og spiller seg gjennom sommer-Norge – seks år etter siste skive. Foto: Gitte Johannessen / NTB
Bilde: tdc05bb1
Øystein Greni sammen med Olaf Olsen, som begynte i Bigband i 1999, og Nikolai Hængsle, som kom med året etter. Foto: Julien Alary / Petroleum Records / Handout
Bilde: tdc05bd9
Coveret på “Glory Chord” er et bilde av Øystein Greni som guttunge, tilbake i 1988 – med et innsmuglet skateboard. Rullebrett var nemlig forbudt i Norge fra 1978 til 1989. På brettet hadde han klort bort Chili Peppers-merkingen, og fått søsteren til å dekorere. Stedet er rampen i Frognerparken. Foto: Petroleum Records
Bilde: tdc05b88
I februar for seks år siden stilte Bigbang-sjef Øystein Greni med skateboard og nyinnkjøpt mandolin for å promotere albumet “The Oslo Bowl”. Deretter tok bandet seg en pause som ble riktig så lang. Foto: Gitte Johannessen / NTB

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

april 2023
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Facebook

populær