Se oss i sosialt media

DØDSFALL

Anne Grete Preus rodd over fra Uranienborg kirke

Publisert

den

Maria Mena sang Anne Grete Preus’ egen «Ro meg over» under bisettelsen i Uranienborg kirke. Flere hundre tok farvel med gitaristen, sangeren og låtskriveren.

Bare akkompagnert av en akustisk gitar, fylte Mena kirkerommet med sin stemme.
– Det føles alltid godt å gjøre noe når ting er så håpløse som de er. Jeg finner ikke så mye mening i dette. Da er det godt å kunne gjøre noe, sa hun før hun gikk inn i kirken.
Preus har betydd mye for henne.
– Hun har vært et forbilde både som låtskriver og musikalsk, og som kvinnelig forbilde i denne bransjen. Og høydemessig. Det er ikke mange av oss. Store, vakre kvinner på mange måter, sa Mena som sto for solosangen sammen med Herborg Kråkevik.
Hun fremførte Preus-låten «Alt det som skinner», mens saksofonisten Trygve Seim spilte «O bli hos meg» med sangere fra Uranienborg Vokalensemble.

Maria Mena sang i Uranienborg kirke under bisettelsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.


Anne Grete Preus ble bisatt fra Uranienborg kirke torsdag 5. september 2019. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.


62-åringe Anne Grete Preus døde natt til søndag 25. august 2019 etter en tids sykdom.
Badet i praktfull høstsol ble båren kjørt bort mens familie, venner og kolleger tok et verdig siste farvel med den folkekjære artisten.
Kirken har plass til 650 mennesker og var fylt til trengsel, blant dem var kronprinsesse Mette-Marit og kulturminister Trine Skei Grande (V). Hun holdt en av minnetalene under seremonien som ble ledet av prest Jan Oskar Utnem.
– Det var en veldig, veldig fin bisettelse som hyllet en stor musiker, men også en dame som har brøytet vei for mange andre kvinner. Jeg tror ikke det hadde vært så lett å være jente og stå på en norsk rockescene hvis ikke Anne Grete Preus hadde gjort jobben før dem, sa statsråden etter bisettelsen.
Grande trekker også fram at Preus har vært viktig for norsk språk, både som tekstforfatter, men også som tonesetter til norske forfattere hun har brakt inn til nye generasjoner.
– På samme måte har hun tatt store internasjonale lyrikere og levert dem i norsk språkdrakt og utviklet det norske språket.
Utnem fortalte fra samtaler han hadde hatt med Preus. Da han spurte henne om hun skulle tilbake til scenen, svarte hun: – Jeg skal ikke tilbake. Jeg skal videre.

Benedicte Adrian ankommer Uranienborg kirke til bisettelsen av Anne Grete Preus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.


En annen kvinnelige sanger og artist som tok farvel, var Benedicte Adrian. Hun og Preus møttes flere ganger i jobbsammenheng, og Adrian sier at hun har hentet mye inspirasjon fra henne.
– Hun er en av dem jeg har hørt mye på og som virkelig har inspirert meg i det jeg gjør. Dette er veldig vemodig, sier hun.

Anne Grete Preus ble bisatt fra Uranienborg kirke torsdag 5. september 2019. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.


Sangeren, gitaristen og låtskriveren Ole Paus var venn av Preus.
– Vi har mistet en veldig, veldig sjelden plante, en som det bare fantes én av, sier han.

Kronprinsesse Mette-Marit, Sissel Kyrkjebø (t.h.) og Vibeke Idsøe (t.v.) ankommer Uranienborg kirke til bisettelsen av Anne Grete Preus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.


Foruten familie, hadde venner, musikere og kulturpersonligheter funnet veien til Uranienborg kirke.
Blant dem var Sissel Kyrkjebø, Bertine Zetlitz, Vibeke Idsøe, Solveig Slettahjell, Per Vestaby, Vetle Lid Larssen, Stein Erik Hagen, Åse Kleveland, Ellen Horn, Eigil Berg og Marianne Heske.
Preus skulle turnert i høst med forestillingen «Bjørneboe & jeg», men forestillingen ble avlyst som følge av sykdom.

Anne Grete Preus ble bisatt fra Uranienborg kirke torsdag 5. september 2019. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.


Manager og venn Rune Lem, som var en av dem som bar kisten, beskrev en vanskelig sommer i sin minnetale. De skjønte at det kunne gå mot slutten da de måtte avlyse konsertene. Han beskrev henne som krevende, men sa at hun alltid krevde mest av seg selv. (NTB, Dag Kjørholt og Isabel Bech)

Silje Nergaard ankommer Uranienborg kirke til bisettelsen av Anne Grete Preus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.


Stein Erik Hagen utenfor Uranienborg kirke etter bisettelsen av Anne Grete Preus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Fakta om Anne Grete Preus

* Tekstforfatter, komponist, sanger, gitarist, professor
* Anne Grete Preus ble født 22. mai 1957 i Haugesund. Hun døde 25. august 2019, 62 år gammel.
* Bakgrunn fra rockebandene Veslefrikk og Can Can. Ga ut ti soloalbum etter at hun debuterte som soloartist i 1988. Komponerte musikk til film og teater.
* Mottok en rekke priser, blant dem fire Spellemannpriser, Anders Jahres kulturpris, Prøysenprisen, Edvardprisen, Skjæraasenprisen og Gammlengprisen
* Etter fullført gymnas på Lillestrøm, tok hun grunnfag i psykologi og sosiologi før hun ble heltidsmusiker i 1970-årene.
* Begynte som professor II ved Universitetet i Agder i 2017. Underviste i låtskriving ved Institutt for rytmisk musikk.
* Spilte konserter så sent som i 2017.
(Kilde: Wikipedia)

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mai 2024
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Facebook

populær