Se oss i sosialt media

KORONAVIRUSET

Avlyser Kongsberg Jazzfestival. Vil ikke vente på myndighetenes avklaring.

Avatar photo

Publisert

den

Styret har etter grundige vurderinger konkludert med at det ikke er forsvarlig å gjennomføre festival i 2020. Festivalen er avlyst.

– Vi har et ansvar overfor alle involverte og Kongsberg Jazzfestival ønsker å opptre som en ansvarlig samfunnsaktør, sier styreleder Juel H. Rye i en pressemelding.
Kongsberg Jazzfestival 2020 skulle finne sted fra 1. til 4. juli.
Med bakgrunn i utbruddet av Corona-pandemien, hensynet til smittevernsituasjonen, publikum, artister, leverandører og frivillige er styret samstemt på at det ikke er forsvarlig å gjennomføre årets festival.
– Det er med tungt hjerte vi gjør dette, men styret har også et ansvar for å ta vare på festivalen, forvalte den godt og sikre dens fremtid. Vi kan ikke sette festivalen i en situasjon hvor vi med åpne øyne sender den inn i historiebøkene, sier styreleder Rye.
De som har kjøpt billetter vil få tilbud om tilbakeføring av billettpengene eller flytting av billetter til neste år.
– All nødvendig informasjon vil bli gjort tilgjengelig på våre nettsider og de som har kjøpt billett blir kontaktet på epost. Vi kommer med dette så raskt det praktiske er på plass. I påvente av videre avklaring, ber vi om litt tålmodighet, sier festivalsjef Kai Gustavsen.

Nå starter også dialogen med leverandører, artister og management for å finne gode løsninger. Artistene vil få tilbud om å flytte oppdraget til 2021.
– Vi har knapt solgt billetter de siste 4 ukene og forventer at billettsalget vil stå bom stille i flere uker fremover, sier styreleder Juel H. Rye.
– Budsjetterte billettinntekter er alene 14 millioner. Dette er det ikke mulig å hente inn. Vi har sett på ulike scenarier og de viser alle betydelig risiko. Festivalen står i fare for å gå på et underskudd i størrelsesorden 12-15 millioner kroner ved en gjennomføring juli. Ved å ta en beslutning om avlysning nå, reduseres denne risikoen betydelig
– For at jazzfestivalen skal komme ut av dette på en god måte er vi avhengig av at våre samarbeidspartnere nå står skulder ved skulder med oss igjennom dette. Det er derfor godt å vite at vi har gode og langsiktige partnere både i det offentlige og blant våre sponsorer, sier festivalsjef Kai Gustavsen.

Til VG sier Gustavsen at force majeure – avlysning på grunn av uforutsette omstendigheter ingen kan lastes for – vil gjelde for festivalen også om et nasjonalt forbud kommer i etterkant av avlysningen. Det igjen betyr at man fritas for ansvar om mislighold av kontraktene overfor artister og leverandører.
VG skrev også nylig om at en rekke av landets festivaler ønsker å få en snarlig avklaring fra myndighetene, nemlig ved å få ett forbud, slik at tapene kan begrenses.

Jazzparade. Foto: Irene Lislien.


– Både for festivalene som er først ute og de store næringsaktørene vil jeg beskrive situasjonen som desperat, sier Tone Østerdal til avisen. Hun er daglig leder i interesseorganisasjonen Norske Konsertarrangører (NKA). De skrev brev til Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet 25. mars, hvor det heter: «Ingen forventer at festivalsesongen 2020 vil kunne forløpe som normalt, men hvilke bestemmelser og forutsigbarheten i rammene som gis er avgjørende for om festivalene vil kunne overleve denne krisen.» NKA skriver at inntektene fra konsertvirksomhet i Norge 2018 utgjorde ca. 2,8 milliarder kroner, som utgjør ca. 60 prosent av inntektene i musikkbransjen.
– Å samle titusener av mennesker i begynnelsen av juli vil kunne bidra til smitte og at folk blir syke eller dør. Den sjansen vil vi ikke ta, sier Gustavsen til VG.
– Vi går foran fordi vi regner det som sikkert at det kommer et nasjonalt forbud. Når en av landets største og eldste festivaler avlyser, håper jeg får fart i sentrale myndigheter. Alle forstår at staten ikke bruker hundrevis av milliarder på å bekjempe pandemien for deretter å la folk stå som sild i tønne på konserter få uker etter en smittetopp. Derfor behandler vi dette som force majeure som kommer, sier han videre til avisen.

Kirketorget. Foto: Tor Magnus Arnfinsen.


Artistene som er booket til 2020-utgaven av den tradisjonsrike jazzfestivalen, får tilbud om å flytte oppdraget til 2021. Blant dem som skulle opptrådt der er Astrid S, Angelina Jordan, Lionel Richie, Nils Petter Molvær, Snarky Puppy, Dee Dee Bridgewater, Melissa Aldana, Rymden, Kenny Garrett, Arild Andersen og Barre Phillips og Susanna.

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mai 2024
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Facebook

populær