KORONAVIRUSET

Da Raja ringte Bakke

Her er Spectre Alliance-teamet samlet onsdag 10. juni 2020: Fra venstre: Sigbjørn Ryen, Morten Bakke, Marius Ryen, Geir Kenneth Johansen og Ove Bekkelund. Foto: Spectre Alliance.

– Jeg sto og sprayet JIF i badekaret mens guttungen gjorde seg klar til å legge seg!

Tidligere Bary-gründer Morten Bakke – nå fra fugl føniks-selskapet Spectre Alliance AS – fikk en overraskende telefon tirsdag kveld (9. juni 2020.)

ANNONSE FRA BOSE:

Den var fra statsråd Abid Q. Raja (V) – kultur- og likestillingsministeren.

Raja hadde nemlig lest Bakkes Facebook-innlegg da nyheten om Bary-konkursen kom, 25. mai: «En siste takk fra oss i Bary».

Der skrev Bakke blant annet:

«Så dette er min svanesang. Den er ikke ment for oss, vårt kapittel er allerede lukket. Den er ment som et siste forsøk på vegne av dem som til nå har vært våre konkurrenter. I mange år har vi knivet og kjempet mot hverandre. I perioder har det til og med føltes personlig. Men i dag, da jeg for bare for en time siden låste dørene på Bary for siste gang, sendte jeg dere alle mine varmeste tanker. Dere skal vite at vi heier på dere. Alle sammen. For dere har ikke bare vært konkurrenter, dere har vært bransjekollegaer. Vi har hjulpet hverandre like mye som vi har konkurrert. Og jeg vet dere nå klamrer dere til masta, som vi gjorde. Jeg vet hvor hardt dere håper at alle de som har jobba, slitt og ofra for dere, fortsatt skal få beholde arbeidsplassene sine. Vi heier. For dere, men også for alle de lojale kundene vi har hatt, som nå trenger noen andre å gå til. For våre ansatte, som nå trenger et nytt sted å jobbe. For alle de artistene vi har jobbet med, som nå trenger nye mennesker for å virkeliggjøre visjonene sine. Vi heier som faen. Og til Abid Raja. Jeg vet du prøver. Jeg vet det ikke er lett. Men jeg håper likevel du og dine kolleger finner en måte å redde dem på.»

(Artikkelen fortsetter nedenfor.)

LES OGSÅ HISTORIEN OM MORTEN BAKKE:

Guttedrømmen til Morten Bakke ble til 100-millioners bedrift

Morten Bakke. Arkivfoto: John Berge, Scenemagasinet.no ©

 

– Jeg hadde ikke regnet med å få den telefonen, men det var et veldig godt initiativ fra Abid som viser at han ser og hører oss, sier Morten Bakke.

Han forteller til scenemagasinet.no at Raja åpnet samtalen med å si han fikk veldig vondt, og ble rørt av å lese Bakkes Facebook-innlegg.

– Han syntes det som skjedde med oss var helt grusomt, og tok selvkritikk for at regjeringen ikke hadde klart å lage løsninger som har truffet godt nok for vår bransje.

Samtalen varte nesten en halvtime.

Noe av det Bakke fikk frem var at nettopp dette med at kulturstøtten ikke treffer bransjen for sceneteknisk produksjon, og at kompensasjonsordningene for denne bransjen er for svak.

Tomme lokaler hos tidligere Bary AS på Fetsund under koronakrisen. Foto: Bary AS.

Morten Bakke. Arkivfoto: John Berge, Scenemagasinet.no ©

Bakke sa at det var viktig å presisere at det bak enhver musiker står et ganske stort apparat med andre viktige mennesker med sorte trøyer.

– Raja var åpen og ærlig på at de ikke hadde klart å treffe godt nok. Han sa det var full fokus på vår del av bransjen som omfatter alt fra arrangører til underleverandører, frilansere og musikere. Raja sa de håper å få klar en løsning som treffer vår bransje bedre i løpet av kort tid.

Geir K. Johansen under koronakrisen. Foto: Morten Bakke. ©

– Tror du flere lyd-, lys- og bildefirma kan måtte slås konkurs utover sommeren og høsten?

– Absolutt, om ikke myndighetene får ræva i gir. Men selv om det skjer, så tror jeg ikke vår konkurs var det første og siste. Det må gjøres bransjespesifikke tiltak om man skal klare å redde flere av våre konkurrenter og samarbeidspartnere, og det haster. Det sa jeg også til Raja.

– Hva slags respons har dere fått etter nyheten om at dere kjøpte opp konkursboet?

– Det har vært positivt fra de aller fleste, men jeg har også forståelse for de som eventuelt skulle mislike det. For oss var det viktig å forsøke og sikre litt av livsverket vårt. En pandemi stod aldri i våre risikoanalyser.

Fra da Bary og Spekter slo seg sammen og stemningen var på topp. Fra venstre: Geir Kenneth Johansen, Morten Bakke, Sigbjørn Ryen, Marius Ryen og Ove Bekkelund. Foto: John Berge, Scenemagasinet.no ©

(Artikkelen fortsetter nedenfor.)

LES OGSÅ:

BFSP: – Vi tas på alvor

Bakke sier han nå sitter på god erfaring om hva som fungerte med ordningene – og ikke, og sier han gjerne vil hjelpe til videre i kampen for LLB-bransjens overlevelse.

– Det har vært en berg-og-dal bane for oss fem gründerne. En sinnssyk tøff tid, som har bragt oss enda tettere sammen og gjort oss enda sterkere. Vanligvis har vi alle mye å gjøre på hver vår kant, og jobber med ulike prosjekter. Plutselig satt vi sammen hele tiden og jobbet med problemstillinger vi aldri kunne forestilt oss.

Morten Bakke har fått mye tid til å reflektere over ting mens konsert-Norge har vært i «pausetilstand». Foto: Privat.

– Hva skjer med Spectre Alliance?

– Vi legger en post-korona strategi nå i juni før vi tar en etterlengtet ferie. Det er mange dører som har åpnet seg i denne prosessen og vi har en god formening om hva vi skal gjøre fremover. Nå er vi ikke omfattet av noen støtteordninger, så vi er avhengig av inntekter. Derfor skal vi jobbe for våre trofaste kunder, og gjennomføre de engasjementene vi hadde i pipelinen før korona.

Gründerne har forsøkt å ta utfordringene med godt humør. Fra venstre: Morten Bakke, Sigbjørn Ryen, Ove Bekkelund, Marius Ryen og Geir Kenneth Johansen (på sofaen). Foto: Morten Bakke. ©

LES OGSÅ:

Tidligere Bary-eiere overtok konkursboet

ANNONSE
ANNONSE
John Berge John Berge

Du vil kanskje også like