Se oss i sosialt media

NYTT UTSTYR

d&b har installert verdens største enkeltroms PA i Royal Albert Hall

Publisert

den

Royal Albert Hall i London i Storbrittania har fått på plass et nytt høyttalersystem til to millioner pund, som skal gi publikum samme lydkvalitet – uansett hvor de sitter.

Ifølge BBC omfatter det nye anlegget 465 høyttalere fra d&b audiotechnik og mer enn 15.000 meter med kabel.
Det tok 693 dager å installere, siden mesteparten av arbeidet ble gjort om natten.
Ingen konserter ble hindret eller påvirket av arbeidet, som ble utført av installasjonsfixrmaet SFL.
Kostnaden var over to millioner britiske pund.
Forrige gang det ble gjort noe drastisk med lydforholdene i Royal Albert Hall var for femti år siden – i 1969. Svært mye har skjedd innen lydteknologi siden den tid. Da ble store plater – kalt «soppene» – festet i taket for å bedre akustikken og motvirke ekkoet som hadde plaget storsalen til da.

De nye høyttalerne ble første gang prøvd under et arrangement i mars til inntekt for Teenage Cancer Trust.
En lydtekniker ved navn Gary Bradshaw fra d&b audiotechnik, som har jobbet med Take That, Kylie Minogue og George Michael, sier til BBC at det nye systemet har forbedret lyden i stor grad i de høyere nivåene av auditoriet.
– Dekningen var fullstendig og klarheten og trøkket i alle områder var imponerende, sier Bradshaw.
Det er gode nyheter for nordmennene som akter seg til Royal Albert Hall i november for å høre på norske bluesstjerner som blant andre Knut Reiersrud, Vidar Busk og Amund Maarud. Bak Norwegian Blues Invasion står arrangøren Endre Storholt, som også sto bak Åge Aleksandersen-konserten i 2016.
– Uansett hvor mye du har betalt for en billett, så fortjener du å høre god lyd. Disse forandringene demokratiserer virkelig lyden, sier d&b audiotechnik til BBC.

Craig Hassall, som leder kulturhuset Royal Albert Hall, forteller til BBC at konsertstedet må gjenoppfinne seg selv for et moderne publikum.
– Denne investeringen er mer enn bare en lydoppgradering, det handler om å fremtidssikre bygningen i det vi nærmer oss 150-årsjubileet i 2021, så vi er rustet for de neste 150 årene, sier Hassall til BBC.
Steve Jones fra d&b audiotechnik kommenterer:
– The Royal Albert Hall har nå et lydanlegg med en av de mest unike geometriene i verden, hvor det var essensielt at det nye lydsystemet ga en signifikant forbedring av den forsterkede lyden i salen.

Akustikerne i Sandy Brown hjalp til med å få dette til, ved bruk av 3D-modellering og simuleringsteknikker, slik at man kunne finne ut nøyaktig hvordan, hvor og hva slags høyttalere som skulle plasseres.
Det nye systemet har egne PA-oppsett for de ulike seksjonene i salene: sirklene, galleriet og de separate boksene, med bedre tone- og klarhetsnivå for hvert enkelt sete. Målet er en optimal og konsistent lyd for alle deler.
(John Berge bidro til denne artikkelen.)

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mars 2023
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Facebook

populær