BILDE

Dette trenger du å vite om 8K

Vi har ikke før blitt vant til at begrepet 4K er allemannseie, før 8K er her. Hva er status for 8K i 2021?

ANNONSE FRA BOSE:

Verdens første 8K TV-kanal er for lengst et faktum. I Japan startet man allerede de første 8K-prøvesendingene i forkant av sommer-OL i Rio de Janeiro i 2016. Det var det statlige japanske kringkastingsselskapet NHK som sto bak denne bragden. Nok en fjær i hatten for NHK, som i sin tid også var først ute med 4K og Full HD.

NHK hadde allerede i 2013 utviklet et 8K-kamera, og har nå en egen TV kanal for 8K-innhold som de kaller BS8K. Andre kringkastere, slik som amerikanske NBC, følger snart etter. Sommer-OL i Tokyo 2020, som på grunn av koronapandemien ble midlertidig utsatt til 2021, ville blitt produsert med 8K-oppløsning for distribusjon i Japan. Resten av verden måtte nøyd seg med 4K eller 2K HD-oppløsning grunnet begrensninger i sendenettet.

Hva er status for 8K i Norge?

Pr. starten av 2021 kan man nok si at utbredelsen av applikasjoner med 8K-oppløsningen er relativt nisjepreget. Inntil nylig er 8K høyoppløselige skjermer hovedsakelig blitt benyttet innen forsvar, forskning og medisin. Men også i hverdagen blir 8K stadig mer aktuelt, spesielt innen spill og underholdning. Større TV-skjermer med 8K-oppløsning har for lengst sett dagens lys. De nye spillkonsollene, Sony PlayStation 5 og Microsoft Xbox Series X, har begge støtte for 8K-oppløsning. Nye hjemmekinoforsterkere kommer med HDMI 2.1, og dermed støtter de 8K.

Stadig flere hjem får fiber bredbåndskabel. Hva de norske kringkasterne og distribusjonselskapne gjør med hensyn til 8K fremover gjenstår å se. En stor hindring til hurtig utbredelse av 8K formatet er at tilgang på programinnhold foreløpig er svært begrenset.

Utfordringer med 8K
Et ukomprimert 8K (7680×4320) signal krever en båndbredde på 128 Gbps (8K/120p/4:2:2). Selv den nyeste HDMI 2.1-spesifikasjonen er ikke i stand til å håndtere slike enorme datamengder. HDMI 2.1-spesifikasjonen fra 2017 setter en begrensning ved 48 Gbps overføringshastighet, men tillater samtidig et signal med inntil 10K oppløsning (10240×4320). Dette løses ved at signalet komprimeres med VESA DSC 1.2a komprimering, slik at den faktiske overføringshastigheten på HDMI kabelen ikke oversiger 48 Gbps. DSC (Display Stream Compression) 1.2a lover en «tapsfri» (lossfree) opplevelse, noe som betyr at man ikke mister den visuelle kvaliteten på grunn av komprimeringen.

Hvor lange HDMI og DisplayPort-kabler kan brukes for 8K?

HDMI 2.1
I januar 2020 startet HDMI alliansen sertifisering av HDMI 2.1 kabler. Allerede tre år tidligere var tyske PureLink blant de første som startet forskning og utvikling av 8K HDMI kabler. PureLinks konklusjon er at fem meter er den lengste en passiv 8K HDMI 2.1 kabel kan være. Dette grunnet kobberkabelens fysiske begrensninger. En av de første sertifiserte 8K Ultra High Speed HDMI kablene på markedet var PureLink PI-1010. Denne serien leveres nå i lengder inntil 2 meter, og på sikt inntil 5 meter.

Når et 48 Gbps signal skal overføres på en HDMI kabel lengre enn fem meter, må man ty til aktive kabler. PureLink benytter AOC (Active Optical Cable) teknologi på sine HDMI FiberX serier. Disse hybridkablene består av en fiberkabel for overføring av høyhastighets videosignal og kobberledere for transport av kontrollsignaler og 5V driftsspenning. PureLink kommer nå også med sin nye 8K FX-I370 serie med HDMI 2.1 sertifiserte kabler på lengder inntil 100 meter.

DisplayPort 2.0
Mens HDMI 2.1 definitivt har sine fordeler, tillater den nyeste DisplayPort 2.0 spesifikasjonen fra juni 2019 en oppløsning på fantastiske 16K (15360×8640). Dette sammen med en enda høyere bildefrekvens, en milliard fargenyanser og Thunderbolt 3 støtte – alt takket være en båndbredde på hele 77,4 Gbps. Dette er nesten det tredobbelte sammenliknet med den tidligere DisplayPort 1.4a standarden. DisplayPort 2.0 bruker den samme tradisjonelle DisplayPort kontakten, og er kompatibel med alle tidligere DisplayPort standarder.

Passive 8K DisplayPort kabler anbefales på båndbredder inntil 40 Gbps. Det betyr at 8K@30Hz er den høyeste oppløsning som bør kjøres på en passiv kabel. Høyere oppløsninger enn dette krever aktive kabler. Også her er PureLink ledende med hensyn til kabelutvalg, og tilbyr både passive kabler med rekkevidde inntil fem meter og aktive FiberX hybrid DisplayPort kabler med støtte for 8K@60Hz på lengder inntil 100 meter.

Artikkelen er skrevet av Per Brustad, som har jobbet med lyd- og bildeprodukter i nærmere 30 år. Han har de siste seks årene jobbet som salgsingeniør og fagansvarlig for AV-produktene i Jørgen Holmefjord AS. Per har tidligere jobbet i selskaper som Video 4 og Sony Broadcast & Professional.

Kontakt:
Tlf.: 483 28 500
E-post: per@holmefjord.no

Artikkelen sto opprinnelig på trykk i PRO AV MAGASINET nr. 1-2021.

LES PRO AV DIGITALT HER (krever abonnement)

BESTILL ABONNEMENT HER!

ANNONSE
ANNONSE

Du vil kanskje også like