Se oss i sosialt media

NYTT UTSTYR

En klassiker har vendt tilbake

Avatar photo

Publisert

den

Mikrofonkjennere over hele verden har ventet på denne nyheten i flere tiår!

Den tyske studiospesialisten Neumann lanserte høsten 2022 en nyutgivelse av den legendariske M 49. Helt siden introduksjonen av M 49 i 1951 (!) har den blitt sett på som en studiomikrofon par excellence. Med sitt kontinuerlig fjernstyrte polarmønster revolusjonerte den studioteknologien, og dens enestående silkemyke lyd har prydet utallige innspillinger, fra den kule jazzen på 1950-tallet til dagens topplister. Som et resultat er M 49 etterspurt ikke bare blant samlere, men også som et viktig opptaksverktøy: Den digitale tidsalderen har gjort den karakterfulle lyden enda mer ettertraktet.

M 49 V er en nyutgivelse i henhold til originale spesifikasjoner og designdokumenter fra Neumann-arkivet. Den bruker samme kretsløp som den siste og mest populære historiske revisjonen, M 49 C, men med et enda lavere støy, håndvalgt subminiatyrrør. «I våre felttester kunne ikke selv anerkjente mikrofoneksperter oppdage noen forskjell i lyd,» forklarer porteføljesjef Sebastian Schmitz. «I klang og dynamisk oppførsel er M 49 V identisk med en historisk M 49 i topp stand. Kretsløpet og den akustiske designen er tatt i bruk fra M 49 c. Og den viktigste komponenten, den klassiske K 49 store membrankapselen, har blitt produsert av Neumann uten endringer siden 1950-tallet – hvilket selskap kan påstå noe sånt?»

«M 49 er en veldig spesiell mikrofon, ikke bare for et stort antall av våre kunder, men også for meg personlig. Det er et ikon for innspillingsteknologi og er uløselig knyttet til noen av de mest ekstraordinære stemmene og instrumentalistene de siste 70 årene. Dens fysiske tilstedeværelse alene, og enda mer dens uforlignelige lyd, gir den magien og autoriteten som Neumann-navnet har blitt synonymt for,» forklarer Ralf Oehl, administrerende direktør i Georg Neumann GmbH. «Det glimtet i øynene til våre for det meste Grammy-belønnede testere, etter at de sang eller spilte inn i en ny M 49 V for første gang, kan ikke settes med ord. Men det rørte meg utrolig hver gang. Det er akkurat det vi jobber så lidenskapelig for.»

Men det koster, selvsagt, med en listepris som starter på 8.495 Euro.

«Et funn»

Det danske ProAV Magasinet (altså ikke herværende blad, med samme navn, men annen skrivemåte) har testet Neumanns nye monitorer, KH150. De beskriver settet som «et funn til prisen» og «stor anbefaling.» 

Fagbladet mener at alle lydteknikere burde være forunt å kunne jobbe med et lytteverktøy så godt som disse monitorene. De er presise, nøkterne, ikke lytte-trettende og med dynamisk overskudd. Romreguleringssystemet, med medfølgende målemikrofon, fungerer også perfekt. 

Men obs! Man bør likevel akustikk-regulere rommet med absorbenter og diffusorer.

KH150.

Denne artikkelen ble opprinnelig kun publisert i nr. 4-2022 av PRO AV MAGASINET, men er noe omskrevet og oppdatert for denne nettpubliseringen.

Les magasinet digitalt her.

Denne artikkelen ble opprinnelig kun publisert i nr. 1-2023 av PRO AV MAGASINET, men er noe omskrevet og oppdatert for denne nettpubliseringen.

Les magasinet digitalt her.

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse
Skriv en kommentar

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

oktober 2023
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Facebook

populær