Se oss i sosialt media

NYTT OM NAVN

Folk i kulturhus: Elen Regine Lauvhjell

Avatar photo

Publisert

den

Møt Elen Regine Lauvhjell som egentlig er lektor, med kunst og kulturformidling som spesialitet. Nå leder hun Risørhuset. – Det er en utrolig givende og flott jobb, men litt ensom til tider. Føler meg nesten litt som Tårnfrid, når jeg sitter lange dager på kontoret, forteller Elen Regine.

Navn: Elen Regine Lauvhjell
Fødselsdato: 10.09.77
Stillingstittel: Kulturhusleder på Risørhuset
Tid i bransjen: Siden 1. januar 2016
Nettside: http://risorhuset.no
Facebook: https://www.facebook.com/Risorkino/?fref=ts
–  Fortell oss litt om din utdannings- og yrkesbakgrunn!
– Jeg har gått en litt kronglete vei, fra Kulturarbeid i Bø, til lærerhøgskolen i Telemark (allmennlærer), til Kunsthistorie mellomfag i Stavanger og til slutt hovedfag på Universitetet i Bergen. Det har gitt meg tittelen lektor. Dette har ledet meg til mange og varierte formidlingsjobber på ulike kulturinstitusjoner i Bergen, blant annet som omviser på KODE, kunstmuseene i Bergen.
– Etter hvert flyttet jeg hjem til Risør, og jobbet fem-seks år som museumspedagog på KUBEN – et kulturhistorisk museum i Arendal. Så egentlig er jeg en kunst- og kulturformidler, som har blitt en film- og kulturtilrettelegger. Som kulturhusleder jobber jeg mest med kino og en del med kulturarrangementer og annet som skjer i kulturhusets regi. Det er en utrolig givende og flott jobb, men litt ensom til tider. Føler meg nesten litt som Tårnfrid, når jeg sitter lange dager på kontoret.
– Hvordan havnet du i kulturhusbransjen?
– Det er som nevnt litt tilfeldig, rett og slett fordi jeg var på rett plass til rett tid. Jeg hadde en utrolig morsom jobb som museumspedagog i Arendal. Men med en reisevei på ca 50 minutter, var det veldig fristende å jobbe hjemme og få mer tid med barna og familien. Det er et privilegium å kunne jobbe med kultur i kunstbyen Risør, og i tillegg kunne gå til jobben hver dag. Jeg føler meg heldig.
– Hva kjennetegner ditt kulturhus?
– Risørhuset ble bygget så tidlig som i 1978, og er et regionalt kulturhus, og et kommunalt flerbrukshus med bibliotek og kino. I biblioteket er det fire ansatte, fordelt på 2.5 årsverk. Vi har for øvrig en 50 % stilling på kulturfaglig drift, tre billettører og to maskinister i deltidsstillinger som følger en turnus, og en kulturhusleder.
 – Publikum er i grunn alle typer mennesker, og med overvekt av barn, småbarnsforeldre og ungdom. Også eldre er flinke til å bruke Risørhuset.
– Hvor ligger forbedringspotensialet deres?
– Det er alltid et forbedringspotensial, og jeg tror vårt ligger i å skape en enda større inkludering av alle samfunnsgrupper. Vi skulle gjerne hatt flere arrangementer, og utvidet åpningstid, men foreløpig strekker ikke ressursene til. Ideelt sett kunne vi vært flere ansatte, men få hodet lærer seg å tenke kreativt, og vi prøver å strekkes oss langt for å få mye til. Mye liv og røre, og en møteplass for absolutt alle, er et mål vi alltid bør strekke oss etter.
– Hva er det beste med ditt kulturhus?
– Det er egentlig aldri kjedelig på et kulturhus som Risørhuset. Her er det aktiviteter året rundt, og kinovisninger i to saler hver dag, lokale teatergrupper som setter opp store produksjoner, kulturskolen og mange andre som bruker scenen til foredrag, arrangementer og annet. Og ikke minst er Riksteatret gull verdt, som vi er så heldige å få jevnlig besøk av.
– Har dere noen planer om oppgraderinger?
Det ble gjennomført en omfattende rehabilitering og utvidelse av Risørhuset i 2013, og vi fikk et større og mer anvendelig bibliotek med Litteraturrom, og bedre og mer romslig sal- og scenefasiliteter. Så det satses heldigvis bredt på kultur i Risør.

Elen Regine Lauvhjell er kulturhusleder på Risørhuset. Her inne i hovedsalen. Foto: Risørhuset.


 
– Hva er du mest interessert i hva gjelder kulturtilbudene dere selv tilbyr på huset?
– Det er egentlig ikke så interessant hva jeg selv er interessert i, bare jeg kan stå inne for hva vi tilbyr publikum og alle de besøkende som bruker Risørhuset i hverdagen. Vi er for eksempel en viktig arena for barn og unge, småbarnsforeldre og ikke minst nye innbyggere. Da er det viktig at vi skaper gode rom å være, at man ikke bare må være stille og det bare skal lånes bøker i biblioteket, men at det også er et sted å sette seg ned i en sofa og spille Nintendo med en venn, eller låne en PC, eller lese dagens aviser. Biblioteket er flinke til å skape et trygt og godt miljø for alle som trenger et sted å være. Vi har heldigvis egen bibliotekleder som tar seg av aktivitetene på biblioteket. Men vi samarbeider mye også, og blant annet er vi ganske stolte av jule- og påskeverkstedene vi arrangerer. De er kjempepopulære.
– Foruten tilbudene på huset: hva slags kulturtilbud benytter du deg av i andre sammenhenger?
– Jeg liker å gå på teater, og selvfølgelig museer når vi er på ferie, og hender ofte at vi går på kino. Det er enkelt og uformelt, og så kan jeg spionere litt på hvordan andre teaterhus og kinoer har det.
– Hvor leser du nyheter?
– Jeg er så gammeldags at jeg hører nyhetene hver morgen på NRK radio før jeg står opp, og kanskje rekker jeg lokalavisa og et par sider av Aftenposten til morgenkaffen. Så går gjerne dagen før jeg får lest så mange andre nyheter. Men siden jeg jobber mye på Facebook, oppdager jeg ofte de store nyhetene der først, og så går jeg inn på nett derfra. Da leser først Aftenposten og NRK, så Dagbladet og VG, i den rekkefølgen. Da får man gjerne et variert nyhetsfokus på de samme sakene.
– Abonnerer du på noen strømmetjenester for film/serier? 
– Vi har Netflix, og bruker det mye. Ellers er det genialt å kunne se NRK på opptak, det har gjort at jeg ser mer TV enn før, og kan se serier og annet. Der er det mye bra. Ellers har vi fortsatt DVD-spiller, og alt for mange DVD-er som vi aldri ser på lenger. Har ikke hjerte til å kaste det.
– Hva gjør du for å reklamere for kulturhuset ditt?
– Jeg reklamerer ikke for kulturhuset som sådan, det er kommunalt, men det er jo en viktig arena for kultur som jeg promoterer i alle medier, så å si. Når det er teater, kino eller annet som skjer, så blir det annonsert, både i papiravis, på nettsiden, på Facebook. Foreløpig har jeg kun Instagram for Risør Kino, men skal opprette egen for Risørhuset.
– Hva gjør du helst når du skal slappe helt av?
– Da må jeg først trene eller ta en joggetur, da kan jeg slappe skikkelig av etterpå. Da er det godstol, te og kveldsmat, blader, aviser, bøker, eller tidstyven Facebook. Jeg vil jo ikke gå glipp av noe!
– Hvilke av dine kommende arrangementer i 2017 gleder du deg mest til?
– Akkurat nå gleder jeg med veldig til at Risør Musikkteater skal sette opp en jubileumsforestilling 20. -22. oktober hos oss, for å feire at de har holdt på i 30 år. Ellers gleder jeg meg til at Riksteatret kommer med Albert og Anna kommer 2. november. Jeg liker Frode Grytten.
– Hvordan var sommeren 2017 hos dere?
– Sommeren er det kino og bibliotek som gjelder! Masse turister som er flinke til å bruke Risørhuset. Det var en liten nedgang i besøket på kinoen, som ellers i landet. Biblioteket tror jeg hadde et jevnt bra besøk.
– Hvilke utfordringer står kulturhusbransjen overfor?
– Det har jeg ikke tenkt så mye på. En blir jo litt navlebeskuende, og blir mest opptatt av hvordan vi kan holde hjulene i gang på best mulig vis. Men jeg vil jo tro at både kino, teater og biblioteket har en konkurrent i hjemmekino, og annet som skjer i det lune hjemmet. Det å få folk til å komme til oss og bruke oss i hverdagen er alltid viktig, så ikke andre, introverte medier sluker oss helt. Ingenting er som å se skuespillerne på scenen. Vi som foreldre må være flinke til å legge bort mobilen, og være bevisste på å ta barna våre med på kulturarrangementer.
– Hvem imponerer deg mest i den norske kulturhusbransjen og hvorfor?
– Etter å ha vært på programslipp 2017/2018 hos Riksteatret i Nydalen i august, så må jeg bare slå et slag for dem. De er så utrolig flinke til å få ut kvalitetskultur til hele Norge. De er en av Norges viktigste kulturinstitusjoner, uten tvil! De gjør profesjonell teaterkunst tilgjengelig for absolutt alle. De er en kulturbærer som vi må stelle godt med.
– Hva er din beste egenskap i jobben din?
– Jeg håper det er at jeg lytter og er enkel å samarbeide med. Det er egenskaper jeg setter pris på hos andre. Når det ofte er mange baller i lufta, er det viktig å ha god dialog med alle, både kollegaer og de som bruker huset, så alle beskjeder kommer fram og ting blir gjort.
– Hadde du hørt om Kulturhusmagasinet før du hørte fra oss?
– Nei. Kinomagasinet kjenner jeg godt, men Kulturhusmagasinet var nytt for meg.
– Har du noen ønsker for innholdet på Kulturhusmagasinet?
– Det må være litt variert, både om drift og tilrettelegging av ulike arrangementer. Også viktig å tenke på bredden av kulturhus, at veldig mange kulturhus er små med få ansatte som gjør veldig mye av tilretteleggingen selv.

Risørhuset sett i aftenstemning. Foto: Risørhuset.


 

Risørhuset har status regionalt kulturhus og er kommunens kulturelle storstue. Her er to kinosaler, kiosk og et stort bibliotek. Det vises film hver kveld. Trådløst nettverk i hele huset.

Risørhuset ble rehabilitert i 2013 og er tilrettelagt for funksjonshemmede. Lett tilgang for rullestol til alle våre lokaler. Automatiske skyvedører ved hovedinngangen. Ledelinjer for synshemmede i Vestibyle. Heis til kontorer og scene. Handicaptoalett. Rullestolplasser i begge salene. Teleslynger i Inger Johanne salen.
Ledsagerbevis gjelder til alle forestillinger (kino og kultur).
Kinosalene:
Inger Johanne (stor sal) har 316 faste sitteplasser + 4 rullestolplasser. Kinosalen har C-scene og er en av Riksteatrets faste spillesteder med 4-6 forestillinger i året. I tillegg brukes huset av lokale aktører til teateroppsetninger, danseforestillinger, revy, konserter og foredrag.
Dikken (liten sal) har 55 sitteplasser + 1 rullestolplass. Denne salen egner seg også godt for foredrag og møter.
Risør kino er heldigitalisert i begge saler. X-band 3D er installert i begge saler. 3D briller leveres ut ved inngangen og leveres tilbake når en går ut av salen.
Kinokiosk:
Risørhusets har en stor kinokiosk, og er en del av Location konseptet. Kiosken drives av kinoen, og alt av billettsalg til kino og arrangementer er lagt til kiosken på kveldstid.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

oktober 2022
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Facebook

populær