Se oss i sosialt media

NYTT OM NAVN

På besøk hos Norges nordligste kulturhus

Publisert

den

Sommeren 2015 besøkte undertegnede Svalbard. Da var det selvsagt naturlig å stikke innom byens kulturhus! To år etter har vi fått en oppdatering fra sjefen selv – Roger Zahl Ødegård.

Navn: Roger Zahl Ødegård
Født: 29.11.1957
Stilling: Kultursjef hos Longyearbyen kulturhus
Tid i bransjen: Kinosjef siden 1989/Kulturkonsulent siden 2006/Kultursjef siden 2015
Lenker til sosiale medier:
Facebook: 1) Longyearbyen lokalstyre, 2) Longyearbyen kulturhus og 3) Privat: Roger Zahl Ødegård
Instagram: Rogersvalbard
Twitter: @Rogersvalbard

Slå den utsikten! Kultursjef Roger Zahl Ødegård på kontoret i kulturhuset i Longyearbyen på Svalbard. Foto: John Berge ©


–  Fortell oss litt om din utdannings- og yrkesbakgrunn?
– Det er handelsskole og livets skole
Roger Zahl Ødegård er opprinnelig fra Ålesund, men gjorde svalbardianer av seg i 1986, nærmere bestemt natt til 3. juni i 1986.
– Jeg har vært heldig og fått mange fine oppgaver. Det er sjelden folk blir så lenge her, men jeg har jobbet med forskjellige ting, forteller en smørblid og svært imøtekommende Zahl Ødegård fra kontoret inne i det nye kulturhuset.
Det var jobben som personalkonsulent i kullselskapet Store Norske på Svalbard som bragte ham til øya i sin tid. En stillingsannonse han helt tilfeldig så tok ham fra Det Norske Veritas i Stockholm til Svalbard.
– Den tiden der var det lite interesse for å slippe turister til på Svalbard, mens nå er det en av hovednæringene.
– Som ansatt ved personalavdelingen I Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS fikk jeg ansvaret for en del arrangementer samt kinovirksomheten i Longyearbyen. Ved min ankomst til Longyearbyen i 1986 var det «Company Town» – der det meste ble styrt av et gruveselskap – også en del av det sosiale programmet. På et lite sted med 1.000 innbyggere ble jeg raskt involvert på den administrative siden i diverse lag og foreninger, samt større prosjekter/offisielle besøk.
Longyearbyen lokalstyre heter organisasjonen som utfører det som er både kommunale og statlige oppgaver på Svalbard.
Longyearbyen kulturhus sto ferdig i desember 2010 av daværende justisminister Knut Storberget og var et prosjekt Roger Zahl Ødegård jobbet mange år med.
– Jeg har hatt variert utfordringer i arbeidslivet disse årene siden 1986. Det har vært utrolig mange hyggelig mennesker å jobbe med, men med en «turnover» på ca. 20 % per år mister man venner, men det kommer nye. Andre ting jeg liker ved Svalbard er en fantastisk flott natur. Jeg har vært mye på tur, først og fremst med snøscooter og noen ganger langs vestkysten med båt. Det er storslått. Jeg blir aldri lei av å se på denne mektige naturen. I nesten ti år hadde jeg også en selvtegnet hytte. Det var en hyggelig avveksling. Den er nå solgt, men ligger på det eneste området som er tilgjengelig via bil fra Longyearbyen.
– Hvordan markedsfører dere kulturhuset?
– Det skjer kun via Facebook og våre hjemmesider, samt infoskjermer i kulturhuset og mot gangveien. Vi hadde annonser i avisen, men det ble dyrt. Vi har prøvd en stund og merker ingen nedgang i besøket. Foruten egen Facebook-side finnes det også andre lokale Svalvard-sider på Facebook hvor vi forteller om ting som skjer. Det er også en Visit Svalvard turistinformasjon hver uke hvor alle arrangement nevnes.
– Hva kjennetegner ditt kulturhus?
– Flerbrukssal, øvingsrom, møterom, lager og fra 2017 også inngang til biblioteket som nå er bygget i tilstøtende bygg. Det er to heltidsansatte teknikere – en utdannet lydingeniør og en lysdesigner. Man må overlappe hverandres fagområder. I tillegg er det tre kinomaskinister i små timestillinger.

Kultursjef Roger Zahl Ødegård hos Longyearbyen kulturhus. Foto: John Berge. ©


 
– Hvor ligger forbedringspotensialet til ditt kulturhus?
– Vi ønsker oss muligheter til å justere romklangen og gjerne også styrke bemanningen ettersom aktivitetsnivået I Longyearbyen er svært høyt.
– Hva er det beste med ditt kulturhus?
– Dyktige medarbeidere i et relativt nytt og modern bygg midt i sentrum av Longyearbyen. Samlokaliseringen med bibliotek og kafe er meget tilfredsstillende.
– Har dere noen planer videre mht. oppussing/oppgradering eller andre relevante prosjekter?
– Nei, ingen konkrete planer, men det kan være aktuelt å bygge et galleri i tilknytning til kulturhuset.
– Hva er du mest interessert i hva gjelder kulturtilbudene dere selv tilbyr på huset?
– Det lokale engasjementet og tilbudet er absolutt viktigst der jeg likevel setter stor pris på tilreisende artister.
– Foruten tilbudene på huset: hva slags kulturtilbud benytter du deg av i andre sammenhenger?
– Opera- og ballettbesøk. Konserter. Teater. Galleribesøk.
– Hva gjør du helst når du skal slappe helt av?
– Leser og lytte til musikk.

Flerbrukssal: – Vi har en flerbrukssal med plass til 244 personer, som kan utvides til 309 med flere stoler, forteller Kulturhussjef Roger Zahl Ødegård. Foto: John Berge ©


– Hvilke av dine kommende arrangementer i 2017 gleder du deg mest til?
– Motorpsycho (vår innleie). Vamp (vår innleie). Telenors julekonsert (gave fra Telenor der billettinntektene går til Longyearbyen kulturskole). Dark Season Blues Festival (lokalt initiativ). Longyearbyen litteraturfestival (lokalt initiativ).
– Hvordan er sommeren 2017 hos dere?
– Da er de fleste innbyggerne på ferie og vi har kun kinovisning på søndager (en film/forestilling)
– Hvilke utfordringer står kulturhusbransjen overfor?
– Det har jeg ingen formening om, men for oss er det økonomi som er det kritiske punktet. Det er kostbart med gjestende artister – dyr flyreise og dyre hotellrom.
– Hva er din beste egenskap i jobben din?
– Kreativitet og lang erfaring og nøyaktighet.
– Har du noen ønsker for innholdet på Kulturhusmagasinet?
– Ja! Gode tips til arrangementer er alltid kjærkommet
– Har du tips til hvem vi bør intervjue i denne spalten?
– Kulturhusrådgiver Rune Håndlykken – han var en uvurderlig hjelp i planleggingen av Longyearbyen kulturhus.

Kultursjef Roger Zahl Ødegård hos Longyearbyen kulturhus foran inngangen. Foto: John Berge. ©

Longyearbyen kulturhus

Longyearbyen kulturhus åpnet offisielt torsdag 2.12.2010.
I 1970-årene startet en utvikling i retning av å bygge opp et familiesamfunn i Longyearbyen. Åpningen av helårs flyplass i 1975 var et tidsskille, og lokal infrastruktur og tjenestetilbud ble utviklet og bedre tilpasset et familiesamfunn på linje med fastlandet. I 1976 kjøpte staten ut de private aksjonærene og gjorde Store Norske til et statlig aksjeselskap.
I Store Norskes styremøte 14. oktober 1988 ble Svalbard Samfunnsdrift AS etablert. Selskapets formål skulle være ‘å drive og videreutvikle de norske lokalsamfunn på Svalbard’. Selskapet var først et heleid datterselskap av Store Norske. Fra 1993 ble aksjene overtatt av staten ved Næringsdepartementet, som igjen overførte selskapets aksjer til Longyearbyen lokalstyre fra 1. januar 2002.
Endringene i Longyearby-samfunnet fra 1988 til 2002 er beskrevet i boken ‘Fra company town til folkestyre’, og denne kan bl.a. kjøpes fra Svalbard Museum eller Galleri Svalbard.
Kilde: Lokalstyre.no

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

august 2022
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Facebook

populær