FIRMAPRESENTASJON

Fra lyd til videomann

Thomas var lykkelig som lite/mellomstort lydutleiefirma og er det samme som et mindre strømmefirma. – Vi vil gjerne appellere til de som vil ha kvalitet, men ikke har de store bud- sjettene, sier gründeren, som taklet overgangen fra mest lydutleie til mest strømming meget godt i 2020.

Thomas Dalby hadde flere års erfaring med å filme ulike event, men dette var langt unna hovedgeskjeftigelsen for hans LLB-utleie-firma. Nå står strømmetjenester for brorparten av omsetningen.

I februar 2020 hadde mannen bak firmaene Digital Media Group (DMG.no LYD LYS SCENE) og FX Norge AS investert i 400.000 kroner i nytt videoutstyr.

ANNONSE FRA BOSE:

Lite ante Dalby da hvor god bruk han skulle få for dette, og det raskt. De siste årene hadde etterspørselen etter video økt under ulike arrangement.

Både for show og konferanser ønsket mange kunder at Dalbys firma skulle dokumentere alt med videoopptak, for så å senere kunne vise dette frem.

I noen tilfeller ønsket de også direkteoverføringen. Men dette var unntaket, ikke regelen.

– Pandemien har lært mange at mens de før kunne ha 200-300 besøkende på et arrangement kan de nå potensielt nå flere tusen «digital besøkende». Mange interesseorganisasjoner jeg har jobbet for forteller om økt medlemsantall. En bakside er at flere har merket større konkurranse om å få budskapet sett, da det er mange som vil bli sett digitalt, forteller Thomas Dalby (33).

Sin unge alder til tross har mannen fra Furuset i Oslo jobbet i bransjen i 20 år. I sin tid med foreldrene som transportører av DJ-utstyr, med det ubeskjedne navnet Oslo DJ. Med årene vokste virksomheten og Thomas etablerte flere firma.

– Èn ting jeg lærte tidlig var å ikke bare stå på ett bein, Selv mye av kunnskapen er selvlært, har jeg også tatt kurs og utdanning innen mange områder. Jeg mener at å ha alt under det samme merkenavnet ikke er så lurt. Derfor har jeg Afokusert på merkevarenavn, som er helspikket på den funksjonen den har, forteller utleiegründeren.

2020 skulle bli det beste i DMG/FX sin historie. Etter å ha lagt bak seg et fantastisk 2019, så alt lyst ut for Dalby. Det lå an til minst tolv millioner kroner i omsetning, herav hele ni som «spikret» via kontraktsjobber. Det var alt fra underholdningsevent, konferanser og utekinoarrangement.

Men så ble hverdagen helt annerledes. Og det ble faktisk en «blessing in disguise» for arbeidsnarkomane Thomas Dalby.

– Hva gjorde du da Norge stengte ned?

– Jeg har aldri gått så mye tur før, jeg. Ellers ble det mye andre fritidsaktiviter og jeg begynte å videoblogge. Det ble både terapi og egenutdanning. Jeg har også lært meg å bruke mer utstyr vi har på jobben, og har ikke ligget på latsiden.

– Da vi mistet samtlige jobber i mars 2020 var det et slag i trynet. Jeg innså at jeg ble skremt, men også glad. Det var blandede følelser. Jeg var litt sliten etter å ha jobbet så mye, så nå fikk jeg en liten bonusferie. Jeg tenkte: «Jøss, nå trenger jeg ikke å bli syk for å få fri, nå ble hele Norge stengt.» Vi hadde økonomiske forpliktelser, men vi hadde en bufferkonto.

Slik ser et av oppsettene ut som tilbys av dStreams i studio hos kulturhuset Vega Scene i Oslo.

Ganske raskt – i slutten av mars 2020 – gikk det opp for Thomas at ting endret seg i retning av strømming.

– Da jeg hørte at skolene flyttet undervisning til video, tenkte jeg at nett og strømming er det eneste som fungerer nå, og da hev jeg meg rundt.

Thomas tok kontakt med Vega Scene i Oslo og fikk etablert et strømmestudio på det nyetablerte kulturhuset.

– Jeg har alltid likt video, film, strømming, produksjon – og nå er det hovedfokuset.

– Sirkelen er på en måte sluttet, du er alene igjen, og det er opp til deg?

– På en eller annen måte, om man ser bort fra det økonomiske stresset, så har jeg det nesten bedre med meg selv som menneske nå enn før korona. Det har vært en ufrivilig «reboot» av hverdagen som har gitt meg mer makt til å få kontroll og livet. Firmaet har gjort det bra, men lidenskapen for det jeg hadde da jeg startet var vasket ut. Nå har jeg igjen fått lidenskapen tilbake.

Fra et arrangement som dStream.no sørget for å formidle.

dStream.no

Thomas Dalby slår nå til med et nytt merkenavn for sitt strømmeselskap: dStream.no, herunder DinStream Studio i Oslo. « Vi håper med dette å kunne ha en sterk og synlig profil på et mer aktuelt og etterspurt tjeneste idag mens vi venter på normalen,» uttaler Dalby.

Thomas i sine yngre lyddager. Foto: Privat.

Thomas Dalby startet selv karrieren for tensingkoret i Furuset kirke som niåring (!). Han brukte alle pengene han tjente som avisbud og andre strøjobber på lyd og lys-utstyr og fikk etter eget utsagn «utstyrsdilla». Det hopet seg opp i garasjen og familiehjemmet. Det ble så ille at foreldrene hans truet ham med utkastelse da han var femten år. Da Thomas var elleve år laget han sine første nettsider og sendte også ut pristilbud på arrangement via faksmaskin. Han hadde egen telefonlinjen i sokkeletasjen. – Det var mange oppdrag jeg møtte opp på hvor det var tydelig at de voksne var skuffet og forundret over å se at en guttunge møtte opp, sier Thomas og ler.

Artikkelen sto opprinnelig på trykk i PRO AV MAGASINET nr. 1-2021.

LES PRO AV DIGITALT HER (krever abonnement)

BESTILL ABONNEMENT HER!

ANNONSE
ANNONSE
John Berge John Berge

Du vil kanskje også like