Se oss i sosialt media

NYBYGG

Gammelt meieri i Lofoten ble nytt kulturelt kraftsenter

Publisert

den

Det gamle meieriet ble lagt ned ved årtusenskiftet. 17 år og 91 millioner kroner senere er det blitt til Meieriet kultursenter.

Meieriet kultursenter ligger i Vestvågøy kommune i Lofoten i Nordland.
Det gamle meieriet på Leknes ble i 2000 stengt. Nå er det kultur og ikke melkeproduksjon som fyller de romslige lokalene.
– Hva er du mest fornøyd med?
Richard Brattli, enhetsleder kultur i Vestvågøy kommune, nøler ikke da Kulturhusmagasinet slår på tråden.
– At vi har fått et bredt anlagt møteplass for så mange forskjellige folk. Det er jeg mest fornøyd med! Vi jobber på kryss og tvers. Det er utfordrende, men stimulerende.
Meieriet ligger 200 meter fra rådhuset i kommunen med i overkant av 11.000 innbyggere.
Langhelgen 4.-7. mai 2017 var det såkalt «Åpningsfestival» for hele Meieriet kultursenter, som er på 4.000 kvadratmeter.
Men allerede i september 2014 ble første del av Meieriet kultursenter offisielt åpnet av Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette Marit.
– Det stemmer. En del av huset ble åpnet i 2014, som er delene avsatt til ungdom, med bandøving og fritidsklubb.
– Vi hadde ekstremt dårlige forhold for bandøving, så vi kunne gjøre den delen av bygget ferdig, uten å forstyrre hovedprosjektet, forklarer Brattli.
Det har vært prøvedrift hos Meieriet kultursenter fra 17. mars 2017.
– Det var bevisst. Det tar tid å flytte inn, med mange ansatte og «mye styr».
Investeringene er på 91 millioner kroner.
Under festivalen fikk kultursjefen overrakt nøklene fra to av de tidligere meieriansatte, Hans Mikal Larsen og Sigvald Rist, skriver lokalavisen Lofotposten.

– Vi produserte fem sorter brunost og hvit geitost, i tillegg til kasein. Meieriet var en viktig brikke og det kommer også kultursenter til å bli, sa Larsen.
– Da vi flyttet fra disse lokalene var vi 60 ansatte. Nå er vi 140. Det har her vi hadde vår ungdomstid og det var her vi utviklet oss til å bli en landsdekkende leverandør. Både vi og Tine har hatt suksess i dette bygget. Det er en glede å overrekke nøkkelen videre til kultursenteret. Jeg er sikker på at suksessen fra industriproduksjon blir videreført til kulturproduksjon, sa Rist og ga nøkkelen til Richard Brattli.
– Det er med stor respekt jeg tar imot denne nøkkelen. Både Lofotprodukt og Tine har basert seg på å bearbeide lokale råvarer og det er det vi også skal gjøre. Dere har hatt stor suksess og det at vi nå får nøkkelen til Meieriet er vi svært stolte over, slo Brattli fast.

Fra utendørsarrangementet tidlig på åpningsdagen: Enhetsleder Richard Brattli (t.v.) overtar nøkkelen fra Sigvald Rist (midten fra Lofotprodukter) og Hans Mikal Larsen (Vestvågøy Meieri). Foto: Meieriet kultursenter.


Til Kulturhusmagasinet sier Brattli at det har vært til dels krevende år å få kultursenteret ferdig.
– Ja, det har vært et utfordrende prosjekt å drive frem. Men som jeg pleier å si: uten hard jobbing kan man vanskelig forvente godt resultat.
– Hva med nettsiden deres? Den finner vi ikke.
– Det stemmer. Den er dessverre ikke lansert ennå, den offisielle nettsiden for kultursenteret. Men den kommer!

Meieriet kultursenters offisielle logo.

Fakta om Vestvågøy kommune:

Meieriet kultursenter er Vestvågøy kommunes nye kulturelle kraftsenter.
Vestvågøy er en kommune i Lofoten i Nordland.
Vestvågøy kommune omfatter Vestvågøya og flere mindre øyer og holmer i havområdene rundt. Vestvågøy bar navnet Lofotr i vikingtiden, opphavet til Lofoten. Kommunesenteret er Leknes by.
Meieriet kultursenter ligger midt i sentrum av Leknes.

Forfatterbad i Meieriet bibliotek var en del av åpningsfestivalen. Foto: Meieriet kultursenter


Bodøværingen Paul-Einar Olsen gjorde vestvågøying av seg allerede i 1988. Han er sjef for Meieriet kino. Foto: Vebjørn Storeide, KINOMAGASINET ©

Fakta om Meieriet kultursenter:

Meieriet kino vil ha de fleste visninger i en egen rendyrket kinosal med 68 plasser, men også Meieriets storsal vil bli utstyrt med kinoanlegg slik at også denne kan brukes til framvisning – for eksempel ved de store premierefilmene.
Storsalen: en såkalt flerbrukssal med mange forskjellige bruksområder: Her vil man kunne oppleve alt fra konserter til teaterforestillinger, kinoframvisning, konferanser, stand up-show, kulturskoleforestillinger, osv.. Når det uttrekkbare amfiet er i bruk vil det være plass til 338 personer. Med amfiet trukket inn kan 540 personer delta på arrangementer her.
Meieriet bibliotek etablerer sin hovedvirksomhet i den gamle, vakre og ærverdige Meierisalen. Her vil du på samme måte som før kunne låne bøker og andre medier. Det vil også legges til rette for studieplasser og gode sittegrupper, samtidig som det etableres en egen biblioteksscene der det etter hvert vil bli gjennomført både bokbad, høytlesninger og samfunnsdebatter.
Kulturskolen vil fra og med skoleåret 2016/17 ha de aller fleste av sine tilbud lokalisert i Meieriet kultursenter. Til sammen vil de disponere 8 musikkøvingsrom, egen dans-/dramasal og arealer til keramikk, grafikk og tegning.
Qltura fritidsklubb er kommunens tilbud til ungdom fra 8. klasse til 18 år. I klubblokalet på 260 kvadratmeter finner du både kafé, scene, dataavdeling, spillrom, møterom og bandøvingsrom.
Bandøvingsrom finner man også i Meieriet. Det er tre rom, på mellom 25 og 30 kvadratmeter, som er tilrettelagt for bandøving. Rommene har god akustikk og er fullt utrustet med musikkutstyr. Dette gjør at ungdom som ikke har råd til eget dyrt musikkutstyr også får mulighet til å spille i band.
Kulturbaserte næringsaktører: I tillegg til kommunens egen virksomhet i Meieriet, vil det bli plass til to eksterne leietakere. Begge aktørene tilhører de såkalte kulturbaserte næringene. Sans og samling har allerede blitt en populær og godt etablert kafé og konsertscene i det som en gang var det gamle fyrrommet i Meieriet. I løpet av sommeren vil den andre eksterne leietakeren ha flyttet inn og åpnet dørene i de arealene som ligger midt i byggets første plan, ut mot Storgata.
Møterom og øvingsrom for lag og organisasjoner: Hver mandag trener Vestvågøy bridgeklubb i lokalene til Qltura. I framtida er det kultursenterets ønske at flere organisasjoner, lag og foreninger velger å legge noe av sin virksomhet til Meieriet.
• Store og flotte gallerilokaler vil også komme på plass i det gamle Fryseriet i Meieriet. Her vil kommunen få mulighet til å huse store og små utstillinger.
Turistinformasjonen vil også bli en del av bygget, og alle turister ønskes velkommen til Meieriet kultursenter fra og med sommeren 2017.

Richard Brattli, enhetsleder kultur i Vestvågøy kommune, fra åpningskvelden. Foto: Meieriet kultursenter


Mye folk på plass da det var Åpningsfestival for hele Meieriet kultursenter 4.–7. mai 2017. Foto: Meieriet kultursenter.


«Lofotgjengen» bidro med et humørfylt innslag under åpningsforestillingen. Foto: Meieriet kultursenter


Meieriet kultursenter sett utenfra. Foto: Meieriet kultursenter.


Sammensatt kor og orkester under avslutningsnummeret. Foto: Meieriet kultursenter.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

august 2022
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Facebook

populær