Se oss i sosialt media

ARTISTOMTALE

Handlet i samme gitarbutikk som David Gilmour, nå byr Frode Barth på ikoniske Pink Floyd-gitarer

Publisert

den

Det gikk et sus gjennom forsamlingen da en ukjent krølltopp fra Norge fikk gjøre det alle drømte om: Prøvespille fem av de beste gitarene i David Gilmour-samlingen som 20. juni selges på auksjon.

Frode Barth fikk slå an tonen på fem gitarer – i spennet fra «The Black Strat», som Pink Floyd-gitaristen kjøpte i 1970 og brukte da legendebandet spilte inn «The Dark Side of the Moon», «Animals» og «The Wall», til den akustiske Martin-gitaren å høre på «Wish You Were Here».
– Hva følte du da?
– I denne sammenhengen er det på sin plass med et slikt spørsmål. Det var rett og slett en helt fantastisk opplevelse å få lov å spille på en samling av så bra gitarer. Det er noen av de beste gitarene som er laget, ikoniske gitarer, sier Barth på telefon fra New York til NTB.
Der skal han overvære auksjonen på Christie’s torsdag 20. juni 2019 – hvor han skal legge inn bud på flere av gitarene. Kanskje til og med den svarte.

David Gilmour (t.v.) valgte den svarte Stratocasteren da hele Pink Floyd ble gjenforent under Live 8-konserten i London i 2005. Her med Roger Waters til høyre. Foto: Lefteris Pitarakis / AP.

Uten millioner på konto

– Én ting er at de har tilhørt David Gilmour, som har hatt muligheten til å velge og vrake i de beste gitarene i 50 år. Men uavhengig av ham er disse gitarene bygd av de beste materialene som finnes. De er biter av treverk som «snakker sammen» – noe som ikke er en garanti uansett hvor god gitarmakeren er, og som har vært utsatt for svingninger i årevis, sier den norske gitaristen og komponisten.
Frode Barth ble faktisk invitert til auksjonen av Christie’s selv. På pressekonferansen i New York onsdag 19. juni var det flere hundre til stede.
– Jeg trodde det bare var folk med millioner på konto som ble invitert, ler han og forteller om sukket som gikk gjennom de tilstedeværende da det ble sagt over høyttaler at «dette er Frode Barth fra Norge som skal få spille på noen av gitarene».

Frode Barth blir nærmest salig når han omfavner den ikoniske gitaren kalt «The Black Strat», og som altså er den Fender Stratocasteren fra 1969 som David Gilmour kjøpte hos Manny’s året etter og brukte da Pink Floyd spilte inn «The Dark Side of the Moon», «Wish You Were Here», «Animals» og «The Wall». Foto: Juan M. Soria.

Samme gitarsjappe

Forklaringen er ifølge Barth at han i mange år handlet i den berømte gitarbutikken Manny’s Music i New York, ikke bare til eget bruk – men også på vegne av andre norske gitarister og samlere.
– Nesten alle de store har handlet gitarer der. Dylan, Beatles, Jimi Hendrix – og Gilmour, som kjøpte den svarte Stratocasteren der i 1970.
For selv om David Gilmours samling består av noen spesiallagde gitarer, ble noen av de ypperste «fabrikklaget» – den gang det betød folk som satte sammen gitarer, og ikke data og maskiner.
Frode Barth fikk et eget rom hos auksjonshuset, der gitarene han hadde valgt ut, sto klare til å prøves.
– Jeg ble nesten beruset, preget av det nær uvirkelige – det var som å trå inn på hellig grunn. Da jeg kom inn i det rommet, føltes det som om en kraft fylte rommet, så lykkelig var jeg, sier han til NTB – få timer senere.

Velbrukt, men enestående: Den hvite Stratocasteren fra 1954 med serienummeret #0001 som David Gilmour kjøpte i 1978, og spilte på del to og tre av «Another Brick in the Wall». Foto: Juan M. Soria.

Som å selge barna

Mange undrer seg over hvorfor Pink Floyd-gitaristen egentlig legger ut sin enestående samling for salg. Dette er den største gitarsamlingen noensinne solgt, og Barth kaller den «helt rå».
David Gilmour har sagt det har vært tungt å legge ut enkelte av gitarene for salg, noe Barth mener nærmest er som å «selge barna sine».
– Mange tror det kan ha noe med sykdom å gjøre. Andre mener han vil de skal spilles på. Gilmour er i så fall selvmotsigende: Svært få musikere vil ha muligheten til å kjøpe en av disse gitarene, sier Barth, som har registrert seg som budgiver.
– De gitarene jeg prøvde i går, får man knapt maken til. Jeg vet noe om verdien av instrumenter. Dette er gitarenes Stradivariuser, de er helt enestående. De har ganske høye utgangspriser, som jeg tror kan bli to- og tredoblet.

Pink Floyd-gitaristen var tidlig influert av Everly Brothers og Bob Dylan, og samlingen som legges under hammeren inkluderer flere akustiske gitarer. Her prøver Frode Barth en Martin-godbit fra 1965, som David Gilmour kjøpte på gata i New York i 1971 og brukte på «Wish You Were Here». I bakgrunnen Gibson Les Paul 1955 «Goldtop»-gitaren fra gitarsoloen på del to av «Another Brick in the Wall». Foto: Juan M. Soria.

Kjærlighet ved første tone

Frode Barth er opptatt av å få fram at et instrument på mange måter er «helt dødt» helt til en musiker skaper liv i det.
– Det er ikke gitaren som er hovedinstrumentet – men deg som musiker. Gitaren er et verktøy, som du prøver å få til å lystre den indre lyden og visjonen du har som musiker. Men utgangspunktet for å skape liv i et godt instrument er mye, mye større, sier Barth, som sier at gitarer er som mennesker – ingen er like.
Og så kan det bli kjærlighet ved første tone, slik han opplevde i New York.
– Når verktøyet gir deg responsen du er ute etter, så føles det som kjærlighet. Som «du og jeg». En god gitar sender deg energi, sier at «det står ikke på meg». Du føler den er på lag, at den løfter deg opp. Det gir trygghet, sier Frode Barth – som likevel sender en kjærlighetserklæring hjem til den gule gitaren sin, bygd av Jan Braathen.
– Den har aldri sviktet meg. Og jeg selger den aldri. (NTB)

Av en eller annen grunn ingen musikkelskere helt kan forstå, legger gitarlegenden David Gilmour (bildene bak) ut hele gitarsamlingen sin for auksjonssalg. Frode Barth fikk prøvespille fem av de beste gitarene, og skal også by på «minst to». Foto: Juan M. Soria.


 

Frode Barth (født 20. august 1968 i Lørenskog) er en norsk musiker (gitarist) og komponist innen sjangrene jazz, samtidsmusikk og populærmusikk.

• Står bak Oslo gitarskole.
• Har spilt med musikere som Oscar Peterson, Reggie Workman, Fathy Salama, Jon Christensen, Marilyn Mazur, Arthur Maia, Robertinho Silva, Trygve Seim, Arild Andersen og Chet Baker
• Har hatt solistiske oppgaver internasjonalt og har mottatt en rekke bestillingsverk.
• Spiller i grupper som Barth, Aaserud & Roll (BAR) og med bassist Harald Johnsen.
Fakta om Gitarauksjonen
• 20. juni 2019 i New York går «The David Gilmour Guitar Collection» under hammeren hos auksjonshuset Christie’s i New York.
• Består av over 120 gitarer og andre strengeinstrumenter, som alle har tilhørt Pink Floyd-gitaristen og komponisten David Gilmour (73)
• Gitarinteresserte kan ta en virtuell tur på Christie’s hjemmeside, eller bivåne samtlige instrumenter – med historie og prisantydning her.
• Utropspris starter fra 500 dollar (en akustisk gitar) til «The Black Strat» der prisantydningen starter på mellom 100.000 og 150.000 dollar.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mai 2024
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Facebook

populær