Se oss i sosialt media

ARRANGEMENT

Rockheim med utstilling om en av de lengstlevende musikkfestivalene

Publisert

den

Halvannen uke før det som lenge var kjent som Skjærgårdsgospel går av stabelen, åpner Rockheim utstilling om en av de norske musikkfestivalene med lengst levetid.

Festivalplakat type enkel. Bjørn Eidsvåg var blant de tidlige trekkplastrene til første utgave av festivalen som da het Skjærgårdsgospel og foregikk i Kragerø. Foto: Rockheim / Handout


– Det er vel bare de store jazzfestivalene og festspillene som slår dem på kontinuitet, sier museumspedagog Espen Mindrebø, som er prosjektleder for Rockheims nye utstilling viet Skjærgårdsgospel og Skjærgårds Music & Mission Festival.
Den åpner 20. juni – mens 2019-utgaven av den kristne festivalen i sommer arrangeres 2. til 7. juli, med navn som Switchfoot, kristenrapperen Lecrae og norske navn som Lisa Børud, Mugisho og Borgar Storebråten.
Det har gått opp og ned for andre sørlandsfestivaler, der det denne uken er «nye» Hove noen mil lenger sør som måtte kaste inn konkurshåndkleet.
Men etter at startskuddet for det som skulle bli Norges største, festival for kristen musikk gikk i Kragerø i 1981 – med artister som Bjørn Eidsvåg og Jan Groth på plakaten, har det rullet og gått trutt og støtt.
– Festivalen oppsto på grunnlag av entusiasme og dugnadsånd – og en sterk tro på at dette var noe som Gud ønsket. Man ville gjerne nå ut med Guds ord gjennom 80-tallets språk, mye trøkk, høy lyd, lyskastere, røykmaskiner og engelske tekster, skriver Mindrebø i utstillingsteksten.
Den første utgaven, Skjærgårdsgospel, eksisterte i 20 år uten nevneverdig økonomisk støtte. I 2001 flyttet man til Risøya utenfor Tvedestrand under navnet Skjærgårds Music & Mission Festival. Der har blant andre Maria Solheim, Sigvart Dagsland, Carola, Lionheart Brothers og Sufjan Stevens stått på artistlisten.

Det amerikanske bandet Switchfoot, her fotografert da de slapp nytt album i januar i år, er årets headliner på Skjærgårds i Tvedestrand. Foto: AP

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mars 2023
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Facebook

populær