Se oss i sosialt media

FIRMAPRESENTASJON

Huddly – en norsk teknologi-sensasjon

Avatar photo

Publisert

den

Vegard Hammer er Chief Technology Officer i Huddly. Han startet karrieren hos Tandberg i 2001 og jobbet 16 år som utvikler og siden software manager og team lead i Cisco. I hånden holder han 2021-nyheten, Huddly L1. Foto: John Berge, PRO AV MAGASINET.no ©

Det norskutviklede kamera-systemet Huddly blir mer og mer kjent, også i Norge. Hvem sa at man ikke kunne bli profet i eget hjemland?

Nå er Huddly klare med L1, et kamera med kunstig intelligens beregnet for store møte-
rom. Denne ble i slutten av mai 2022 bekreftet sertifisert for Microsoft Teams.

Huddly spiller selvsagt på «huddle», som betyr å krype sammen, og derav begrepet «huddle rom» – et velkjent fenomen innen arbeidslivet de siste årene. 

Men så kom koronapandemien og alle dens tiltak – og så satt vi der og krøp sammen på hjemmekontorene i stedet. Da merket vi alle, for alvor, hvor viktige det var at kollegenes hjemmekontor hadde et bra kamera. Huddly ble selvsagt heller ikke upåvirket av situasjonen, som de fleste av oss, men høsten 2021 gyver selskapet på med ufortrøden entusiasme. Ikke bare har behovet for nettopp høykvalitets kameraer økt eksponentielt det siste halvannet året, men løsningene som også kreves på arbeidsplassene må være enda bedre enn man så for seg for kort tid siden. 

Her kommer vesle, store Huddly L1 inn ibildet. Dette er beregnet for å settes eksempelvis under en skjerm i et stort eller mellomstort møterom. Det er Huddlys første IP-kamera, mens alle forgjengerne er USB-baserte. Med en IP-plattform åpner det seg en verden av gode integrasjonsverktøy, mens med USB er det mer snevert.

– Det vi har merket i koronatiden er at tid blir komprimert. Du løper fra møte til møte, men er bare et klikk unna. Du kommer ikke lenger fem minutter for sent fordi du hadde en interessant prat rundt kaffemaskinen. For oss har det truffet veldig bra, forteller Vegard Hammer. Han er Chief Technology Officer hos Huddly AS og en av hovedarkitektene bak tankegangen og utviklingen av Huddly, helt siden starten i 2013. I 2021 har Vegard faktisk jobbet med utvikling av møteroms-produkter i hele 20 år, og er proppfull av entusiasme og nye ideer. 

– Det begynte med ideen om å demokratisere og gjøre videoopplevelsen tilgengelig for de små møterommene, der hvor kunnskap virkelig blir delt og team-aktiviteter føres. Vi så at det er der markedet vokser, forteller Vegard.

– Vi hadde halvannet års løp planlagt da korona inntraff. Jeg vil ikke akkurat si vi var heldige, men det kunne truffet på mye verre tidspunkter for oss, medgir han. 

– Vårt fokus i 2020 var utviklingen av vidunderet L1, som er neste generasjons kamera. Det er en fortsettelse på historien vår, som dreier seg som høykvalitets kameraer med god optikk som kombinerer kunstig inteligens og fleksible softwareløsninger. Det hele er en del av en pakke som lett lar seg distribuere og installere, sier teknologisjefen.

Han poengterer at arven fra Tandberg og Cisco er en stor del av Huddlys «DNA». Da Cisco kjøpte opp Tandberg fikk en gruppe ingeniører ideen om å starte for seg selv. De så for seg å lage ting for små og mindre møterom, og hjemmekontor, hvor nettkameraet på PC-en er alt man har å rutte med.

Det ble laget prototypekameraer som i 2015 ble pitchet til store selskaper. Google trengte å komme på banen med møteromshardware. De ble imponert over Huddly, og den endte dermed som en del av deres Google Meet-kit: Google Meet Series One Smart Camera og Smart Camera XL er i realiteten Huddly-kameraer. 

Dette er Huddlys produktportefølje

L1

For store og mellomstore rom. Huddly L1 fanger alle i skarpe detaljer med en 6K-sensor og et objektiv med fast fokus. Kameraet fanger opp deltakerne intelligent og gir deg verdifull innsikt med romanalyse.

IQ

For små og mellomstore rom. Huddly IQ gir en 4K vidvinkelvisning av alle i rommet og har et valgfritt mikrofonarray. Kameraet innrammer intelligent deltakere og tilbyr romanalyse.

GO

For små og kompakte rom. Huddly GOs vidvinkelobjektiv sikrer at alle blir sett. Med sin kompakte design og USB -tilkobling kan du montere kameraet hvor som helst. GO fungerer med alle apper.

Canvas

For whiteoboard i alle rom. Huddly Canvas gjør videosamarbeid enkelt. Med et enkelt klikk kan du dele en sanntidstrøm av whiteboardet.
Ved hjelp av kunstig intelligens forbedrer Canvas innholdet slik at det er perfekt lesbart.

ONE

For store og mellomstore rom. For stasjonær og bærbar PC. Huddly ONE er designet for scenarier med én person. Den har Full-HD, vidvinkelvideo og justerer bildets lysstyrke intelligent. ONE fungerer på Mac og PC, med hvilken som helst app.

– Hva gjorde at nettopp dere klarte å få avtaler med de store selskapene?

– Det tror jeg er en god kombinasjon av intuisjon basert på mye erfaring. Vi har vært inne på dialogen på å forstå hvordan man tenker brukeropplevelse, og ikke bare «hva gjør denne komponenten». Veldig mange andre aktører er gode til å snevre seg inn og glemmer at det de leverer er en del av totalopplevelsen. Vi ser alltid på det. Og vi ser at andre følger etter oss. Men da er vi godt i gang med det neste.

– Som en del av en kultur som har fått lov til å vokse og gro i Norge, dels basert på forskning startet av Televerket i sin tid, med kompresjon av video, og dels på grunn av arbeidet gjennom Tandberg, er det i Oslo et knutepunkt av god kompetanse rundt video.

– Hva følte dere da Google sa ja, og fikk det snøballen til å rulle for dere?

– Det var med skrekkblandet fryd, for da er du nødt til å leverere. Det første produktet viser kvalitet og gjennomføringsevne. Den vanskelige oppfølgeren ble Huddly IQ. 

Seks år senere, anno 2021, mener CTO-en at det fortsatt er mye ugjort med videopplevelsen i videomøter.  – Vi vet at fremtiden ligger i den nye teknologien som er tilgjengelig for oss. Vi har sett en voldsom bruk av kunstig intelligens. Den kan løse problemer som vanlige dataalgoritmer og matematiske modeller ikke kan løse på samme måte. Når de lages på tradisjonelt vis så oppleves de mer statistiske, men de blir mer naturlig med kunstig intelligens.  

– Vi ser at vi blir kopiert mye. Vi satte standarden med Huddly IQ for autoframing-
kameraer, som kan se og forstå møterommet og digitalt zoome inn personer i rommet. Den funksjonaliteten var vi pioneerer med. Nå har Logitech lagd så å si en blåkopi av Huddly Canvas.

Med Huddly Canvas brukes kunstig intelligens til å dewarpe bildene for å forstå whiteboard-markeringer. Det er vanligvis sjanseløst å få med seg hva som skrives på et whiteboard, for den som ser på via videooverføring. Huddly laget et kamera som kan henge over whiteboardet og vise et godt bilde av det kreative som skjer der. Ser man på produktgruppen, som Vegard leder, er kun en fjerdedel hardware. Resten er software. Det skiller Huddly fra konkurrentene.

– Hvis man trenger en ny feature så kan det lages software fremfor å designe en ny hardwareplatform. Det er den moderne måten å tenke på. Der er Huddly unike i verden og gjør at vi er ettertraktet. Det handler om at de tradisjonelle kameraprodusentene tenker optikk, sensor og hardware, og så er du ferdig med kameraet. Mens vi tenker – alle kamera som inkluderer generell computing, kan ta ut features. Ta «Portrait Lighting» som eksempel. Den handler om forstå lysforholdene i rommet du befinner deg i, og så gjøres endringer for å kompensere for overeksponert baklys. 

– Pandemitiltakene har vært en viktig lærdom for oss, og for hele industrien, fordi alle i verden har fått anledning til å forstå hva video kan brukes til. Folk har fått øynene opp for en mer fleksibel arbeidshverdag. Vi har visst lenge at dette er viktig. Vi har alltid hatt det i Huddly. Vi har jobbet fra hytter, båter og mens vi har vært på forretningsreiser. 

– Det er den som ser og hører deg på motsatt ende i samtalen som har glede av at du har  bra utstyr?

– Ja, det er en av de tingene som perioden vi har vært gjennom har gitt et kunnskapsløft rundt, fordi folk ønsker å bli sett og være med i samtalen. I Huddly har vi latt de ansatte kjøpe det utstyret de trenger hjemme. Det kan være større skjerm, heve-senke-pult eller lydreduserende hodetelefoner. Og alle har selvsagt Huddly-kameraer!

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i nr. 4-2021 av PRO AV MAGASINET.

Les magasinet digitalt her. (Krever abonnement.)

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse
Skriv en kommentar

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

april 2024
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Facebook

populær