Se oss i sosialt media

NYBYGG

Kristiansunderne drømmer fortsatt om kulturhus

Avatar photo

Publisert

den

KRISTIANSUND: Snart fire år etter at planene først ble konkretisert med arkitekttegninger og planforslag venter kristiansunderne forsatt på grønt lys for nytt kulturhus. Men nå er det snart deres tur, tror optimistene på nordvestlandet.

Kultursjef Eigunn Stav Sætre i Kristiansund kommune har jobbet med kulturhusprosjektet siden hun begynte i jobben i 2011.
Hun tar oss med på den svært så flotte og store potensielle byggetomten i hjertet av byen. Der hvor den nå nedlagte Langveien ungdomskole ligger, mot byens gågate og hovedgaten Langveien ved siden av. I dette området – og frem til Folkets hus i forkant – skal et bygg på 15.000 m²settes opp.
– Saken er nå gryteklar! Den mangler bare den statlige medfinansieringen på 228 millioner, forklarer kultursjefen.
Dette tilsvarer en tredjedel av investeringskostnadene knyttet til regionmuseum og distriktsopera i det nye Opera- og kulturhuset.
Og huset skal huse mye mer enn «bare» Operaen, med scene, dansesaler, prøvesaler, verksted, m.m.:

  • Stiftelsen Nordmøre Museum skal inn med hovedutstilling og regionmagasin
  • Kristiansund folkebibliotek
  • Kristiansund kulturskole

Kinoen i byen forblir i gamle «Kinohallen»-bygget fra 1954, som siden 1987 har het Caroline kino- og konferansesenter.

Ideskisse til Kristiansunds nye kulturelle storstue: Opera- og kulturhuset.


Slik ser det ut fra en annen vinkel pr. november 2017, fra Kongens Plass i Kristiansund hvor det kommende Opera- og kulturhuset skal bygges der Folkets hus (midten) og Langveien ungdomskole (bak) ligger i dag. Foto: John Berge, Kulturhusmagasinet.no ©


Eigunn Stav Sætre forteller at kulturhusideen har vært «snakket om i tiårsvis», som vanlig er i byer på Kristiansunds størrelse. Det er nå rundt 25.0000 mennesker i selve kommunen. I tillegg er det et stort omland – Nordmøre.
– I mellomtiden har vi fått flere andre nye kulturhus. Stormen i Bodø, Kimen i Stjørdal, Stavanger konserthus, Kilden i Kristiansand … Det har vært hell i uhell for oss, fordi vi har lært mye av de andre kulturbyggene, på ting som driftskonsept, momskompensasjon, oppbemanning av bygget og så videre. Det har vært en kjempefordel, men samtidig ser vi at det nå må komme på plass også for oss, sier kultursjefen.
Operaen i Kristiansund er en institusjon i seg selv og har for mange år siden vokst seg ut av byens gamle kulturelle storstue, Festiviteten. Tanken er å beholde Festiviteten som en scene nr. to, men at det nye storbygget skal kunne sørge for at hele regionen, ikke minst nordmøringene og Kristiansund by skal få et eget hus som virkelig kan gi en «boost» i den kulturelle utviklingen. Det er anslått at ca. 100 personer vil jobbe der.
Festiviteten er forresten også pusset opp med sceneheis, bedre scene, green room m.v.
– Festiviteten er et allbrukshus som ikke er egnet lokale til å ta imot større kulturproduksjoner på scene. Med nye lokaler kan vi endelig motta blant andre Riksteateret og symfoniorkestre.
I mellomtiden venter kristiansunderne på neste steg. Alt avhenger nå av hvorvidt man får oppstartsbevilgning på 15 millioner kroner fra staten.
(Se mer detaljer i faktaboksen nedenfor.)
Her gikk det ikke kristiansundernes vei da Statsbudsjettet for 2018 ble fremforhandlet på Stortinget. I samarbeid med KrF og Venstre, gikk Høyre/Frp-Regjeringen ikke inn for å gi startstøtte på 15 millioner kroner, da dette ville utløst 230 millioner kroner i 2019. Nå sikter støttespillerne seg inn på revidert statsbudsjett og budsjettet for 2019.
 

Kultursjef Eigunn Stav Sætre i Kristiansund kommune har jobbet med prosjektet siden hun fikk jobben. Foto: John Berge, Kulturhusmagasinet.no ©


Eigunn Stav Sætre er klar på at det ikke blir oppstart uten statlige midler og at det dermed er bare å forskyve tidsplanen ytterligere.
– Har det vært frustrerende at alt har tatt så lang tid?
– Tanken har streifet meg … at vi kunne brukt tiden på å lage produksjoner, lage gode opplevelser med de profesjonelle kulturaktørene, og motivere de frivillige. I dag bruker Operaen alene en stilling pr. år på forflytning av utstyr. Men samtidig er dette et så stort prosjekt at jeg har all respekt for at folk vil tenke seg om de før de bestemmer seg.
– Det blir alltid overskridelser på slike dyre kulturhus. Hva gjør dere for å forhindre dette?
– Prisøkningen på investeringene har vi tatt høyde for i hver søknad, men når det gjelder potensielle overskridelser har vi vært nøkterne, både med investerings- og driftskostnader. Vi har også gjort en K2, altså en kontrollregning gjennom ekstern aktør, og opplever at vi har et realistisk nivå på både kvadratmeterpris og driftsbudsjett.

Kultursjef Eigunn Stav Sætre i Kristiansund kommune. Foto: John Berge, Kulturhusmagasinet.no ©

FAKTA: Opera- og kulturhuset i Kristiansund

Den totale kostnaden på prosjektet er kr. 844 mill. (2017-kroner), og alle beregningene har vært gjennom en K2 (kontrollregning av ekstern instans).
Fylkeskommune og kommune har vedtatt sin deltakelse i prosjektet. Statens deltakelse på kr. 228 mill. kan løses på flere måter. Her er to forslag til finansieringsløsninger basert på lignende prosjekter:

  1. Årlig husleietilskudd til opera og museum på kr. 11,5 mill. over en periode på 40 år. Det vil si at de statlige kostnadene ikke begynner å løpe før ved ferdigstilling av bygget i 2021.
  1. Investeringstilskudd over en kortere periode på tilsammen 228 mill. (2017-kroner).

Uavhengig av finansieringsløsning er Kristiansund kommune som byggherre innstilt på å ta opp et byggelån i forkant for å holde fremdriften i prosjektet.
Kommunen har imidlertid behov for en startbevilgning i statsbudsjettet for 2018 med tilhørende bestilling til regjeringen om å finne en finansieringsløsning for statens andel. Kristiansund kommune foreslår i utgangspunktet kr. 15 mill. i startbevilgning, men er åpen for en lavere inngangssum, ettersom kommunen uansett er innstilt på å forskuttere byggekostnadene. Det vil koste omlag kr. 22 – 24 mill. kroner å ferdigstille forprosjektet frem til anbud, noe som vil ta om lag ett år. Det vil si at med en startbevilgning på minst 1 mill. og vedtatt statlig deltakelse, vil vi være klar til å gå ut på anbud om ett år, med byggestart våren 2019 og ferdigstilling av byggeprosjektet i 2021.
Alle aktørene er planlagt inn med administrasjon og kulturfaglig kompetanse, og huset vil fra oppstart romme om lag 100 ansatte innen kulturnæringen. Behovskartleggingen bak prosjektet var basert på hva disse aktørene trenger for faktisk å kunne gjennomføre oppdraget sitt som kultur- og samfunnsaktører, men også hva innbyggerne våre trenger og fortjener som brukere av tjenestetilbudet.
Kristiansund kommune vil understreke at søknaden har vært gjennom flere runder i KUD, som melder tilbake at saken nå avhenger av politiske prioriteringer, og at de ikke har noen faglige innvendinger eller forbedringer å spille inn på nåværende tidspunkt.

TIPS OSS! Vet du om nye kulturhusplaner? Vil du at vi skal besøke ditt eksisterende kulturhus? Har du noen nye ansatte? Har du investert i noe nytt? Leverer du varer og tjenester til norske kulturhus. Send oss et tips, da vel! 

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

november 2022
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Facebook

populær