Se oss i sosialt media

NYTT UTSTYR

(+) Leteng satser på eget PTZ-utvalg

Avatar photo

Publisert

den

Produkt- og markedsjef Øyvind Jacobsen og teknisk selger Christen Frostad hos Leteng med den nye AiC-kamerakolleksjonen. Foto: John Berge, PRO AV MAGASINET.no ©

Leteng gyver løs på det sterkt konkurransepregede PTZ-markedet.

AiC – All in Collaboration – er her med fire motoriserte video-konferansekameraer.

De fire kameraene –  AIC-V20C , AIC-JX1700US, AIC-V60UL og AIC-VX60CL – ble lansert i mai 2021. To av disse har 4K-kvalitet, tydelig merket på forsiden av kameraene.

Like bra som de kjente merkevarene, laget hos en kinesisk fabrikk som også lager tilsvarende type produkter for mer kjente produsenter.

– Det er første gang vi tilbyr PTZ fra vår egen merkevare, forteller produkt- og markedsjef Øyvind Jacobsen hos Leteng.

Hva er PTZ?

I takt med markedsendringene er det stadig flere virksomhet som vil ha, og trenger, denne type kameraer fra alt til møterom, små strømmestudio eller ordinær overvåkingsbruk. 

Et kamera med pan-tilt-zoom (PTZ) er et kamera som er i stand til fjernstyring og zoomkontroll. PTZ er en forkortelse for panorering, tilt og zoom og gjenspeiler kameraets bevegelsesalternativer.

I TV-/strømmeproduksjon brukes PTZ-kontroller med profesjonelle videokameraer i TV-studioer, sportsbegivenheter og andre rom. De blir ofte referert til som robos, en forkortelse av robotkamera. Disse systemene kan fjernstyres av automatiseringssystemer.

PTZ-kameraer brukes også ofte i applikasjoner som overvåking, videokonferanser, liveproduksjon, forelesning og fjernundervisning.

Han mener AiC-kameraene kan bryne seg – både spesifikasjons- og bruksmessig – på ledende merker som Panasonic, Sony eller Logitech, for å nevne noen. 

– Et stort pluss med kameraene er at de både har USB3 og 3G-SDI-tilkoblingsmuligheter, i tillegg til HDMI, selvsagt, sier Jacobsen.

Dessuten er de, ikke overraskende, mye mer prisgunstige, presiserer han. Listeprisen er fra 3.500 til 15.000 kroner. Det er ofte tre-fire og fem-gangeren for å få tilsvarende funksjonalitet fra de kjente merkene, hevder produkt- og markedsjef, som sammen med kollega Christen Frostad viser oss kameraene i bruk inne på Letengs demonstrasjonsrom.

AIC-V20C 

HD-kamera for videokonferanse og webinar med motorisert PTZ (Panorering, tilt og zoom). 

• Kameraet har ¼¨ feste for stativ. Kan plasseres rett på bord/hylle.
• USB 2.0 (3m kabel inkludert)
•  IR Fjernkontroll (inkludert)
•  RS232 for ekstern kontroll
• 16xZoom
• 58 grader horisontal vinkel
• 1080P

AIC-V60UL

Dette er et HD USB-kamera som kan vippes og vris (PTZ) med motor. Med optiske komponenter av høy kvalitet og en kraftig 20x optisk zoom fanger kameraet ansikter og detaljer med en fantastisk klarhet og skaper en følelse av tilstedeværelse. 

 • USB3 for ukomprimert video
• USB 2.0
• 1080P60fps Full HD
• Motorisert PTZ
• 20x Optisk zoom + 16x digital zoom
• IPC – Kontroll og styring over nettverket
•  Fjernkontroll (Inkludert)
• USB3 kabel 1 meter (Inkludert

Leteng har tatt sjansen på egenbestilt produksjon av PTZ-serien av flere grunner. 

– Det kan være en risikosport å dra ut og lete blant de asiatiske fabrikkene. Det er mange som utgir seg for å være produsent av varer, men som bare er forhandlere. Derfor må man finne kilden og den beste leverandøren. Det føler vi oss trygge på at vi har gjort. Med egen merkevare har vi også garanti- og reklamasjonsansvar, sier Jacobsen.

Christen Frostad skyter inn at de mer kjente merkevarene i bunn og grunn kan ha samme innmat, men det er selvsagt designforskjeller og at de også legger inn egen funksjonalitet i mikroprosessoren. 

AIC-JX1700US

4K-USB3 kamera for videokonferanse eller webinar. Fungerer også veldig fint med USB 2.0 og 1080P. Med innebygget mikrofon array (6 meter) og 120 grader horisontal vinkel fanger du opp alle i rommet.

• Fjernkontroll (Inkludert) 
• USB3 kabel 1 meter (Inkludert)
• I tillegg til ¼¨ feste for stativ har den et solid klemmefeste som passer de aller fleste  skjerner.

AIC-VX60CL

Dette 4K AIC kameraet har 20x optisk zoom og er i stand til å utvide synsfeltet opp til 60 grader. Som et av de beste kameraene i serien har dette også sporingsfunksjonen (Autoframe) som fanger bevegelser og ansiktsuttrykk til motivet og automatisk justerer linsen for å holde motivet sentrert.

• 4K med 60fps
• Motorisert PTZ
• 60 grader
• Streaming: RTMP/RTSP
• USB3 (USB-C tilkobling)
• HDMI
• 3G-SDI
• Fjernkontroll (Inkludert)

– La oss si at et firma vil ha 20 nye møterom. 600.000 kroner med slike kamera i alle rom blir for dyrt når de vil gjøre alle til «videorom», så da nøyer de seg med fem slike rom. Med våre kameraer kan slike prosjekter likevel la seg gjennomføre med lavere budsjettet, sier Øyvind Jacobsen.

Her er hele Leteng-teamet på jobb en juni-dag i 2021. F.V.: Robert Kjølstad, Poyan Myhre, Øyvind Jacobsen, Christen Frostad, Ole Quist, Nadia Elisabeth Curavic og Aida Hassan.

I AiC-serien finnes det også HDMI- og DisplayPort-kabler, presentasjonsswitch, bordmikrofon, med mer. Og det kommer flere installasjonsprodukter fortløpende, lover Leteng-duoen. Som er spent på responsen fra markedet.

– AiC-kameraene er alternativer, og skal ikke erstatte andre PTZ-kameraer. Vi vil det beste for kundene våre, og nå har vi endelig kameraer som også ikke «koster skjorta», sier de to før de fortsetter med oppsettet inne i et sommervarmt demorom.

Under vårt intervju fikk vi også en demonstrasjon av Letengs strømme-studio, som ble presentert i detalj i PRO AV MAGASINET
nr. 1-2021. Christen Frostad og Aida Hassan i studioet.
Letengs strømmestudio har nå installert en greenscreen (chroma key) bakvegg som gjør det mulig å vise video, grafikk og tekst bak de avbildede programlederne.  Det er satt opp Vaddio Roboshot PTZ-kamera , profesjonell belysning og en solid rigg med ulike mikrofoner. Hjertet i studioet er Pearl 2 og minstebror Pearl Mini fra Epiphan Video. 

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i nr. 3-2021 av PRO AV MAGASINET.

Les magasinet digitalt her. (Krever abonnement.)

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse
Skriv en kommentar

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mars 2023
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Facebook

populær