SCENEBESØK

Lystbetont lysjobb – 30 år etter debuten

KRISTIANSUND: – Vi drømmer om et nytt opera- og kulturhus, men inntil det skjer så utnytter vi det vi har så godt som mulig.

Lysmester Svein Roald Knudsen (46) har i 2019 jobbet i imponerende 30 år hos Operaen i Kristiansund. Distriktsoperaens storstue er nordvestbyens kulturhus, Festiviteten.

ANNONSE FRA BOSE:

Som tross oppgraderinger gjennom årene tross alt er et bygg fra 1914.

Det er plass til 370 personer under en operaoppsetning. Scenen og lagerplassen er liten, men kristiansunderne setter likevel opp en fullverdig opera.

I år, som mange år tidligere, ble det vist to operaoppsetninger under den årlige Operafestuken, som i 2019 foregikk i over to uker – fra 7. til 23. februar.

I tillegg sydet byen av småkonserter og andre arrangement. To kjente operaer av Giuseppe Verdi: Macbeth og Rigoletto stod på programmet.

– Jeg startet som lysassistent på South Pacific i 1989, og begynte som fast ansatt i 1991, forteller Svein Roald Knudsen mens han sitter bak sin grandMA2 onPC.

Etter 17 år begynte han i oljebransjen, men for tre år siden kom han tilbake til Operaen i Kristiansund.

– Det var godt å prøve noe annet noen år, men det var også godt å komme tilbake. Det frister med å være utøvende og skape noe. Det er alltid noe nytt og givende å holde på med, og man møter mange dyktige scene-kunstnere, musikere og sangere, sier Knudsen.

Han var egentlig nyutdannet elektriker da han fikk praksisplass hos distrikts-operaen. Med årene har han også jobbet for Teatret Vårt, Molde Jazz og Olavsfestdagene, og vært med på en rekke turnéer.

– Det er fremdeles spennende og givende å holde på med dette, men jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle være her 30 år etterpå. Det var rett og slett tilfeldigheter at jeg ble med, og at det ble et yrke av det og har vært det siden.

– Hva er den største forskjellen på 1989 vs 2019?

– Nå er det mye mer LED-basert, man trenger mindre strømdistribusjon, og alt er digitalisert.

ANNONSE
ANNONSE

Du vil kanskje også like