Se oss i sosialt media

DRIFT

Nå er oppussingen av Ås kulturhus godt i gang

Publisert

den

Sommeren 2018 har håndverkerne stått på i Ås kulturhus/Ås kinoteater. Det går mot gjenåpning i midten av september.

I juni var det «stolnedgang» i Ås kinoteater. Da ble publikum invitert til å ta farvel med det gamle, i et arrangement som inneholdt konserter, kinovisning og besøk av Ås kinoteaters gamle, smått legendariske kinosjef Terje Kristiansen.
Arrangementet ble avsluttet med at publikum ble invitert til å ta med seg kinosetene fra 1979 hjem – noe mange benyttet seg av.
– Det var nesten rørende, at så mange av setene våre havnet rundt omkring i Ås-hjem. Noen havnet jo også hos noen av landets største filmskapere, røper programsjefen på kulturhuset, Myfanwy K. Moore.

Vibeke Løkkeberg og Terje Kristiansen. Fot: Bonsak Hammerås. (Gjengitt med tillatelse.)


Gjennom sommeren har håndverkerne stått på i kulturhuset, og det er flere ting som gjøres:
Fora Form leverer nye stoler.
Norsk Sceneteknikk leverer nytt lerret og nye scenetepper.
Brødrene Hammerstad bygger amfiet.

Assemblin AS 
tar seg av varme i gulvet.
Ski Elektriske Installasjon står for elektriske oppgraderinger.
KODA Arkitekter har stått for tegningene.

Pågående arbeid i storsalen i Ås kulturhus. Foto: Ås kommune.


– Spesielt etterlengtet er det selvfølgelig å få byttet ut de nesten 40 år gamle stolene, men hele salen hadde etter hvert et enormt behov for et ansiktsløft, så det var svært gledelig at det var politisk vilje til å satse på et kulturhus i vekst, forteller Camilla Sæbjørnsen, enhetsleder for kultur.
Samtidig som setene skiftes ut, utvides kapasiteten fra 393 til ca 460.
– Vi landet på det antallet etter en totalvurdering. For kinoen er det ikke nødvendigvis viktig å få utvidet kapasiteten, men kulturhuset er i vekst, og vi ønsker å tiltrekke oss større artister – det kan vi få til om vi kan selge flere billetter. Dessuten har kulturskolen ønsket seg flere seter til sine forestillinger, og det hender også at kinoen selger ut – det skjedde for eksempel da Erik Poppe var her tidligere i 2018 med Per Fugelli-dokumentaren.

Kinosjef Martin Øsmundset. Foto: Ås kommune.


Ifølge kinosjef Martin Øsmundset ryddes det opp også i mye gammelt:
– Da kinoen startet opp igjen i 2012 ble det ikke gjort noen utpreget opprydningsjobb etter den analoge kinodriften – det var nærmest sånn at man bare skjøv de analoge projektorene til side og satte i gang. Dermed er det nå jobben er gjort med å fjerne gamle ledninger, koble fra gammelt utstyr og rydde bort knapper som ikke lenger har noen funksjon.
– Er det noen utfordringer som har dukket opp underveis i oppussingen?
– Ja. Fordi vi skal ha en ny lysrigg i taket, må vi slå ut et nytt hull til projektorstrålen fra maskinrommet. Og fordi veggen vi slår ut hullet i er en bærende vegg, må vi støtte opp maskinrommet med noen søyler nede i salen. Og fordi det da blir mer vekt på gulvet i kinosalen, må vi kanskje ha noen søyler i etasjen under også. Ting baller fort på seg!
Øsmundset forteller at han for tiden har gjentagende mareritt om at han skal ønske 460 kinogjester velkommen til ny sal når det viser seg at lerretet ikke er hengt opp og projektoren ikke er koblet til, men ifølge Moore og Øsmundset er det likevel slik at arbeidet nå er i rute til at de første arrangementene kan avvikles i Ås kinoteater helgen 14. til 16. september 2018.
– Hvis alt går som det skal, er det barneteateret Olle Bolle – Et rockeeventyr som er først ut den fredagen. Ellers er noen av våre høydepunkter i høst standup med Dr. Bergland og konserter med Bjørnov og Sunde, Bjørn Eidsvåg og The Real Group, forteller Moore.
Øsmundset har ikke fått bekreftet 100 prosent hvilke filmer kinoen kan åpne med, men røper at han jobber for å få til visning av «to enorme norske titler», og med tanke på tidspunktet, er det vel neppe utenkelig at han har Skjelvet og Månelyst i Flåklypa i tankene.
– Målet mitt er å lage en minneverdig første høstdag på kino i Ås. Kinogjestene våre ligger vel hjemme med skjelvende abstinenser nå, så de fortjener en skikkelig pangstart.

Pågående arbeid i storsalen i Ås kulturhus. Foto: Ås kommune.


 
http://kulturhusmagasinet.no/se-sa-fint-as-kulturhus-skal-bli/

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

april 2024
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Facebook

populær